46

М инистерството на здравеопазването имитира пред обществото действия във връзка с актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), се казва в остро съобщение от пресслужбата на правителството.

В Министерския съвет за три дни два пъти постъпва предложение от Министерството на здравеопазването за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) без финансова обосновка, се казва в него.

Съобщението е във връзка с изявленията на министъра на здравеопазването Таня Андреева, че в Министерския съвет има внесен проект за актуализация на бюджета на НЗОК.

В този си вид постъпилият материал не може да бъде разгледан нито на заседание на Министерския съвет, нито в Парламента, се посочва в съобщението.

Министерство на здравеопазването знаят реда, по който се предоставят материали за разглеждане от Министерския съвет, заложен в Устройствения правилник на МС, което показва, че просто имитират действия пред обществото, заявяват от правителствената пресслужба.

Същият материал е върнат в Министерство на здравеопазването, за да се приведе в съответния вид.

Същевременно е възложено на Министерство на финансите да подготви съответната финансова част, се отбелязва в съобщението.

Позицията от МС идва на фона на продължаващите лекарски протести и предупрежденията на Българския лекарски съюз, че ако до 15 юли не бъдат одобрени допълнителните пари за НЗОК, медиците в страната ще спрат работа.

Междувременно премиерът Пламен Орешарски отново заяви, че актуализация на бюджета на Касата не е нужна, а днес министърът на финансите Петър Чобанов коментира, че най-вероятно ще има актуализация на бюджета на НЗОК, "тъй като такава е политическата воля".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@