22

Б ританският посланик в Русия Лори Бристоу заяви в интервю, че Сергей и Юлия Скрипал са живи.

"Мога да потвърдя, че те са живи. Мога да потвърдя, че им е предадена молбата на руското посолство за среща с тях“, каза високопоставеният британски дипломат в интервю за Интерфакс.

Така той коментира изявлението на руското посолство в Лондон, в което то заявява, че не може да констатира, че семейство Скрипал са живи.

"Те не желаят да се срещнат с представители на руското посолство. Струва ми се, че не е чак толкова трудно да се разбере, защо те не желаят да се срещнат с представители на руската държава. Това е техен избор“, подчерта посланик Бристоу.

В същото време той отбеляза, че ако Сергей и Юлия Скрипал пожелаят да се срещнат с представители на руското посолство, британската страна ще им предостави тази възможност: "Ако не, ние нямаме право да им налагаме среща с руските чиновници. Те се намират на безопасно място. Искаха да ги убият с нервнопаралитично вещество. Нашето задължение е да ги защитим“, добави посланик Бристоу.

Той заяви, че Великобритания не се интересува от съвместно разследване с руската страна. Посланик Бристоу също така подчерта, че Лондон разполага със значително по-голяма информация по "делото Скрипал“, отколкото се публикува в медиите.

"Естествено, че разполагаме с повече информация. Ние няма да публикуваме тази информация в медиите, тъй като това може да предизвика предубеждение в съдиите“, каза още британският дипломат. 

Ново отравяне с „Новичок“ в Англия

Защо Сергей и Юлия Скрипал не умряха

Какво е „Новичок“ – отровата срещу Скрипал и дъщеря му

Бивш руски разузнавач е в критично състояние след досег с неизвестно вещество

Бившият полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха намерени на 4 март 2018 г. в безсъзнание на пейка в центъра на град Солсбъри. Експерти установиха, че те са били отровени с разработеното в русия нервнопаралитично вещество "Новичок“.

Скоро след това премиерът Тереза Мей поиска от Москва обяснения във връзка със случилото се. Отравянето на Скрипал доведе до сериозно изостряне на отношенията между Лондон и Москва – Великобритания експулсира 22 руски дипломати, Русия действа огледално. Скоро десетки държави тръгнаха по стъпките на Лондон и изгониха десетки руски дипломати.

На 30 юни в градчето Еймсбъри, недалеч от Солсбъри, беше хоспитализирана 44-годишната Дон Стърджис, която е била в контакт с нервнопаралитчно вещество. Тя почина на 8 юли. Нейният приятел, 45-годишният Чарли Роули, също е бил отровен, но оцеля. Организацията за защита от химическото оръжие наскоро заяви, че причина за смъртта на Дон Стърджис пак е "Новичок“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@