България и Турция ще работят заедно за насърчаване на туристическия поток
Източник: gov.bg
13

М инистерството на туризма на България и Министерството на културата и туризма на Турция проведоха трето заседание на смесения Българо-турски комитет по туризъм. По време на срещата ръководителите на двете делегации обмениха информация относно развитието на двустранното сътрудничество в туризма и необходимите действия и мерки за възстановяването на сектора в двете държави от последствията от пандемията Ковид-19, съобщиха от българското министерство.

Двете страни постигнаха споразумение за насърчаване на двустранния туристопоток и да предоставят на всички заинтересовани необходимата информация, свързана с изискванията за осъществяване на безопасно пътуване в България и Турция. 

Държавите ще продължат да работят заедно и за развитието на туристически подотрасли като зимен, морски, СПА, здравен, културно-исторически, круизен, селски туризъм и др.

По време на заседанието е била постигната и договорката в бъдеще да бъде обсъден и въпросът за улесняване на процедурата за издаване на визи за турските туристи, посещаващи България.

Протоколът от заседанието бе подписан в присъствието на вицепремиера и министър на туризма на България Марияна Николова и министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой. 

Документът е парафиран от Любен Кънчев, зам.-министър на туризма на България, и Надир Алпаслан, зам.-министър на културата и туризма на Турция.

"Заради разразилата се световна здравна криза през изминалата година се наблюдава значителен спад в туристическия поток между България и Турция. Убеден съм, че тенденцията ще бъде преодоляна след отминаване на опасността от COVID-19". Това заяви по-рано днес министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с Мехмет Ерсой.

Премиерът отбеляза, че е от голямо значение провеждането на Първата сесия на българо-турската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която бе отложена поради пандемията.

"Двустранните икономически отношения и общите проекти, които са от взаимен интерес, ще допринесат за засилването на връзките между България и Турция като цяло", изтъкна министър-председателят Борисов. В този контекст действията на българската държава са насочени към стимулиране на развитието на туризма и контактите между бизнес средите на двете страни.

Източник: gov.bg

В хода на разговора с министър Ерсой премиерът Борисов акцентира, че Турция е непосредствен съсед на България, съюзник в НАТО и ключов партньор на ЕС в области като миграция, борба с тероризма, енергетика, земеделие и животновъдство, търговия, икономика и др.

"България и Турция имат традиционно добри отношения, като винаги сме се стремели да намираме решение на въпросите в духа на добросъседство и взаимно уважение", категоричен бе Борисов.

Премиерът подчерта, че страната ни оценява значителната миграционна тежест и рисковете, пред които е изправена Турция, приемайки над 3,7 милиона мигранти и бежанци на територията си, особено с оглед на общата ситуация, породена от COVID-19.

Премиерът добави, че България подкрепя диалога с Анкара и винаги е настоявала ЕС да поддържа каналите за комуникация с Турция отворени.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова също проведе двустранна работна среща с министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой

Турският министър е на посещение в София именно по покана на министър Николова.

"Трудностите и предизвикателствата, пред които сме изправени, налагат контактите ни да бъдат все по-интензивни, за да вземем най-добрите решения за развитието на двустранните ни отношения, за туризма, културата и всички останали сфери на интерес между България и Турция", заяви вицепремиерът.

Тя допълни, че България има изключително добри възможности за туризъм, от които могат да се възползват гражданите на южната ни съседка.

"Разбира се, туризмът далеч не е единствената сфера на интерес между България и Турция", уточни тя.

По думите й, преди да се разрази епидемията от коронавирус, търговският оборот между двете страни е възлизал на близо 5 милиарда щатски долара.

Вицепремиерът Николова информира турския министър, че Турция е в челото на списъка на най-големите партньори на България както по отношение на вноса и износа, така и по отношение на преките чуждестранни инвестиции.

Българският министър каза още, че през 2020 година двете страни са дали изключително добър пример за добросъседство.

"На базата на съвместните ни усилия и политика да държим отворени нашите граници, нека и през тази година продължим и затвърдим тази тенденция", посочи тя.

Министър Ерсой заяви, че когато се работи съвместно, няма препятствия, които не могат да се преодолеят.

Той изрази надежда, че с общи усилия и мерки двете държави ще успеят да компенсират загубите от миналата година.

"Ние сме готови да реагираме на всякакви условия и благодарение на двустранните ни връзки туристопотокът между двете страни продължи и ние сме доволни от това", е той.

Турският министър съобщи още, че през 2019 г. е отчетен ръст от 13,5 на сто на българите, посетили Турция, както и 28 на сто увеличение на турските граждани, дошли в България.

По думите му пандемията ще продължи и през 2021 г., както и частично през 2022 г. Министър Ерсой поясни, че през 2019 г. стокооборотът между България и Турция е 4,5 млрд. евро, като целта ни е в близките години да достигне 10 млрд. евро.

По думите му 2,5 млрд. евро са инвестиции на Турция в България.

"Приятелските отношения между нашите лидери способстват за насърчаване на инвестициите. Нека през 2021 г. да продължим с комуникацията, която имаме досега, и да засилим туристопотока и икономическите си връзки", каза министър Ерсой.

Той пожела, ако условията позволяват, следващото заседание на Българо-турската смесена икономическа комисия да се състои в Турция.

По време на двустранната среща бе обсъдена и темата за облекченото издаване на визи за гражданите на Турция.

Председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов също се срещна с министърът на културата и туризма на Турция.

По време на работната вечеря на Вежди Рашидов и Мехмет Ерсой стана ясно, че Турция очаква активно развитие на културния обмен и туризма с България и разчита на съдействие от председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите.

На вечерята присъства и вицепремиерът Марияна Николова, както и Айлин Секизкьок, посланик на Турция в София.

Вежди Рашидов останаизненадан от думите на министър Ерсой, който е сподели, че в последните години не е направена и крачка за подписване на нови спогодби, касаещи културния обмен между двете страни.

По време на разговора Мехмет Ерсой отбеляза, че подписаните от Вежди Рашидов през двата му мандата като министър спогодби и споразумения са дали голям тласък на опазването на културното наследство, на предотвратяването на нелегалния трафик с културни ценности, на сътрудничеството в областта на киното.

"Ако днес една от перлите на Златния рог в Истанбул е уникалната българска желязна църква "Свети Стефан", то това се дължи на усилията на двете страни да реставрират този храм и той сега да грее с невиждан блясък, който привлича хиляди туристи", каза Мехмет Ерсой.

И връщането на България на екзархийските имоти в Турция през 2012 година било израз на добросъседските отношения. 

"Горд съм, че срещу желязната църква в Истанбул направихме уникален български музей в сградата на българския метох, който ни е върнат и в него е показана част от най-ценната история на България", заяви Рашидов.

Рашидов и Марияна Николова увериха министър Ерсой, че двамата заедно в най-скоро време ще подготвят пакет от предложения с цялостна концепция, който двете страни да подпишат и така да се гарантира реалното развитие на културните взаимоотношения и на туризма между двете съседни държави.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 7 минути

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 11 минути

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 40 минути

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 56 минути

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 1 час

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 1 час

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 1 час

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 1 час

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 1 час

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

<p>&quot;Терористи може да пренасят&nbsp;химически и биологични оръжия през границата на САЩ&quot;</p>

Бивш посланик на ООН: Терористи може да пренасят химически оръжия през границата на САЩ

Свят Преди 1 час

През декември около 300 000 мигранти са влезли в Съединените щати през Мексико

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 2 часа

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 3 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 3 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 3 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум