3

М икроблогът Twitter заведе дело срещу администрацията на американския президент Доналд Тръмп. Причината е, че институцията иска от компанията да разкрие кой стои зад профила @ALT_USCIS, който е силно анти-Тръмп настроен, съобщава Reuters.

Според компанията обаче Първата поправка на американската Конституция гарантира свободата на словото. Twitter се аргументира, че Конституцията позволява както на потребителите на Twitter, така и на самата компания да разпространяват анонимно или под псевдоним политическа реч.

5 неща, които машините знаят за всеки в социалните мрежи

Twitter смята, че няма правно основание пред институциите да могат да поискат тази информация. В иска си, компанията дори казва, че институцията не е направила опит да се аргументира защо иска информацията за собственика на профила. Затова тя иска от съда да отхвърли искането.

Как могат да ни разпознаят по сайтовете, които посещаваме

Три проблема застрашават бъдещето на Интернет

Освен това компанията изтъква и друга грешка на правителството. Американската митническа служба е изпратила факс до Twitter с искане данните да бъдат предоставени до конкретен час на 13-ти март т.г. Факсът обаче е бил на другия ден. Делото предстои да бъде разглеждано.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@