8

С истемите за сателитна комуникация, които се използват от самолети, корабо и дори от военните, са с ниско ниво на сигурност и могат да бъдат превзети от хакери. Това предупреждава компанията за киберсигурност IOActive, цитирана от БиБиСи.

Китайски хакери атакували сателити и важни комуникации

Китай създаде непробиваем квантов сигнал от сателит

Подобни предупреждения имаше и преди няколко месеца. Този път IOActive казва, че е намерила конкретни уязвимости в системите, които могат да се използват от хакерите. Някои от пропуските в сигурността дори могат да позволят на хакери да повредят оборудването и да наранят неговите оператори чрез пускането на твърде високо напрежение към сателитна антена например.

Откриха сериозна дупка в операционните системи за PC

Хакери атакуват рентгени и медицинска апаратура

"Последствията от тези уязвимости са шокиращи", коментира Рубен Сантамарта, откривател на проблемите. Компанията вече е уведомила производителите на засегнатото оборудване и работи заедно с тях за подобряване на сигурността.

Добрата новина е, че повечето бъгове не могат да се реализират лесно. За по-сериозните пропуски в сигурността, хакерът трябва да се намира в същия самолет, който иска да атакува. Освен това не може да получи достъп до управлението на самолета.

Други уязвимости позволяват на хакери да шпионират сигналите и съответно комуникацията между кораби и наземни сателитни станции. Има и трето ниво на пропуски, които са налични в "стотици уязвими устройства", които могат да се атакуват от разстояние по интернет.

Сантамарта казва, че в повечето случаи става дума за т.нар. "задни врати", които са оставени в софтуера. Те не са добавяни от хакери, а най-вероятно са останали след разработката на продуктите. Лошата новина за фирмите е, че някои от засегнатите устройства не могат да бъдат обновени с по-добър софтуер и трябва изцяло да бъдат сменени.

ФБР разби схема за имейл измами с богати наследници

МВР: Хакери заплашват с позорящи видеа

Откритията като цяло не засягат директно крайните потребители, но могат да имат отражение върху тях, ако се използват от хакери. За сга няма данни това да се е случило и всички засегнати компании са били предупредени предварително.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@