Какво да правим, ако телефонът ни се намокри
Източник: Thinkstock/Guliver
24

З вучи ужасно, но се е случвало едва ли не на всеки от нас – по някаква причина изпускате телефона си във вода. На бар сте и правите снимки над чашата с ром, решили сте да държите телефона до себе си, докато миете чинии, или сте на море и отново правите снимки на плажа близо до водата. А на някои е познато и най-гадното – да изпуснете джаджата си в тоалетната. Звучи едва ли не невъзможно, но някои от вас ще си признаят, че са ставали свидетели и на това. 

Добре, в крайна сметка вече се е случило, смартфонът (или какъвто и да е друг телефон) ви вече се е намокрил. Какво да правите? В интернет е пълно със статии, коментари от потребители и тям подобни, които съветват много и различни неща. 

Кое от тях обаче е правдоподобно? На кой съвет можете да разчитате и кои от всички да избягвате? Обяснява Венци Димитров от Smartnews.bg .

В крайна сметка излиза, че много от нещата трябва да избягвате да правите, защото рискувате да повредите телефона по непоправим начин. Други могат да са полезни, но не и сигурни. 

Ето няколко начина, които да използвате, за да опитате да спасите мокрото устройство. С тази обстойна статия, смятам, че ще изчерпим информацията, засягаща фразата „мокър телефон“, търсена в Google. 

Противно на очакванията ви, първо ще започнем с това какво НЕ ТРЯБВА да правите, когато телефонът ви е изпуснат във вода или намокрен по друг подобен начин.

Какво НЕ ТРЯБВА да правим:
 

В интернет ще срещнете информация от типа „Поставете устройството пред вентилатор“ или „Използвайте сешоар/духайте в телефона“, за да извадите/изпарите водата от вътрешността на джаджата. Вярвам, че много малко хора се връзват на този съвет, но нека все пак го споменем. 

Изключено е да правите това. Използвайки вентилатор или сешоар (дори и със студена струя), рискувате да раздвижите капките вода, които да достигнат до все още сухи части от системата и така сериозно да повредите устройството си. 

Ако пък използвате топла струя, има две неща, заплашващи телефона – високата температура, която ще бъде развита, което предполагам, че знаете до какво би могло да доведе, и изпаряването на течността. Точно така. Със сешоара вие точно това целите – да изпарите водата и така да спасите телефона си от сериозно намокряне. 

Но точно тук е проблемът. Когато изпарите течността, голяма част от нея може и да избяга от устройството, но има възможност и да остане вътре. След много кратко време тя пак ще кондензира по частите и се връщате където бяхте. Още по-лошото е, че ще мислите телефона за сух и ще го включите, предоставяйки възможност за късо съединение. 

Изключено е, разбира се, и поставянето му на парното, поради изредените по-горе причини с увеличаване на температурата.

Още едно странно предложение е да включите телефона да се зарежда и да го оставите на зарядно и след като достигне 100%. С това се цели бавно покачване на температурата и бавно изпаряване на течността, което гарантира пълно изсушаване. Грешка. Не го правете. Включвайки устройството на зарядно, отново рискувате да причините късо съединение, за което ще говорим по-долу.

Не тръскайте телефона, защото по този начин има шанс течността да достигне до все още сухи части във вътрешността и така да го повредите повече, отколкото вече му е навредено.

Не съветваме също и да разглобявате телефона си. Това ще унищожи гаранцията му и по този начин ще изгубите правото на безплатна поправка в оторизиран сервиз. Тя, разбира се, не включва мокрен телефон, но все пак. 

Наистина не ви препоръчвам да разглобявате устройството, освен ако евентуално не сте вещи в това и сте сигурни, че няма да повредите нещо. Още повече, отваряйки го, може още вода да попадне в него или пък да активира така наречения liquid contact indicator – бялата пластинка, която почервенява при контакт с вода и по този начин уведомява сервиза, че телефонът ви е мокрен.

Много често срещан съвет, и изключително грешен, е да увиете телефона в кърпа и да го поставите във фризера/камерата. Кърпата е с цел да избегнете силно замръзване. Да, замръзналата вода е по-слаб проводник, но замислете се – когато извадите устройството от фризера, тази вода ще се разтопи и пак започвате отначало, а и много ниската температура също не е полезна за джаджата. Моля ви, не го правете!

Връщайки се към варианта за увеличаване на температурата, за да се изпари водата, някои хора смятат за добра идея да поставят своето устройство в микровълновата печка. Голяма грешка. Не само че това няма да изпари течността, ами може да я накара да заври. И това е най-малкото. Чрез микровълновата вие увеличавате температурата много рязко, а какво да кажем за поставянето на метал вътре? Това е нещо, което всеки би трябвало да знае, че не трябва да прави. 

И последно, по възможност не включвайте телефона, ако е изключен, и не натискайте бутони, за да проверите дали работи. Включването му задейства протичането на заряд през частите и може да доведе до късо съединение. 

Натискането на бутони може да направи същото, или просто да предвижи капки вода към все още сухи части във вътрешността на устройството.

Какво МОЖЕМ да направим:

Забележете, че заглавието на параграфа е „Какво можем да направим“. Тук ще ви посъветвам няколко неща, но имайте предвид: не е сигурно, че някое от тях задължително ще помогне. Това са просто съвети и имат за цел да намалят мокренето до минимум, ако не успеят да изсушат телефона докрай. Ще разгледаме всеки един пример подробно, като ще споменем както плюсовете, така и минусите, които някои от последващите варианти имат*.

Да започнем с може би единственото нещо, което задължително трябва да направите. Действайте бързо, защото всяка изгубена минута в лутане, търсене на отговори в Google и чудене какво да правите, позволява на влагата да проникне по-дълбоко във вътрешността на телефона.

Първото нещо, което трябва да направите, е да отворите капака и да извадите батерията. Това, което не искаме да се случва, е да предизвикаме късо съединение, а наличието на заряд в устройството може да го причини. Знам, че много от модерните смартфони не позволяват изваждане на батерията, но трябва да проверите дали телефонът е изключен и ако не е, да го направите. Не натискайте бутони излишно, тъй като рискувате да предизвикате късо съединение или разместване на водните капки. Ако телефонът ви не позволява премахване на батерията, използвайте минимален брой бутони, за да го изключите (Рower бутонът е достатъчен). Това е.

Следващото нещо, до което трябва да прибегнете, е да оставите телефона с отворен капак, ако моделът го позволява. Задължително извадете SIM картата и картата памет, ако имате такава. Трябва да оставим максимално много отворени пространства, за да може влагата да се оттече. Имайте предвид, че ако телефонът е все още мокър отвън, може би ще е добре внимателно да го подсушите с мека кърпа. По този начин ще избегнете навлизането на вода вътре при отваряне на слотовете за SIM и SD картите. Също подсушете и батерията, ако е мокра и е от премахващите се.

Следващото нещо, което можете да направите, за да намалите мокренето до минимум, е просто да оставите телефона да съхне. В интерес на истината няма какво повече да се направи. На някои места съветват да изсмучете водата с прахосмукачка, но това може да има същия ефект като при сешоара със студена струя, така че не е много добра идея. Ние не ви съветваме да го правите.

Ако имате вода, попаднала в жака за слушалки, някои хора съветват да използвате клечка за зъби с малко завита на върха тоалетна хартия. Ръчкането с остри предмети в телефона не е препоръчително, но би могло да помогне, стига да сте внимателни. Хартията не трябва да остане в жака, след това трудно бихте могли да я извадите.

Сега стигаме до един съвет, който е много спорен. Дали да поставите телефона си в купа със суров ориз? Може би. Оризът поема влагата, което би могло да помогне, но както много от по-горните съвети, не е сигурно. Трябва да знаете, че оризът е от храните, които когато са сурови, са покрити с естествен прах, който може да влезе в устройството и да го повреди по различен начин. Поради тази причина трябва добре да се замислите дали да предприемете тази стъпка.

По-добра идея е може би да затворите телефона в нещо заедно със силикагел – онези пликчета с топчета, които можете да намерите в чисто новите си обувки, когато ги вземете от магазина. Това вещество също обира влагата. Ще ви трябват повече от две пликчета. На пазара (в интернет) се продават специални затварящи се пликове (ето два варианта – тук и тук). Обикновено те също са пълни със силикагел. Предназначението им е мокрен телефон да бъде затворен в тях. Така че, ако се сдобиете с едно-две такива предварително, може би не е лоша идея. Силикагелът също не е на 100% сигурен вариант.

А колко време да съхне телефонът в крайна сметка? В никакъв случай не се изкушавайте да проверявате дали работи поне 24 часа. Той трябва да остане да съхне едно цяло денонощие, най-добре поне два дни. Дори и след това нищо не е сигурно – може да работи без проблем, но не е изключено наличието на вода вътре в него преди това да доведе до корозия и поява на ръжда. Това може най-малко да попречи на правилната му работа. В сервиз вероятно биха могли да се погрижат за корозията, но нали знаете – веднъж тръгне ли ръжда по каквото и да е, трудно ще се отървете.

Батерията

За да проверите дали батерията е невредима, можете да я тествате с волтметър (стига да имате такъв под ръка). Първо трябва тя да е изсъхнала добре (поне 48 часа). Ако волтметърът показва 3,5V или повече, всичко е наред, но ако напрежението е по-малко, може да се наложи изкуствено възбуждане. Просто поставяне на зарядно в този случай няма да помогне, може да се стигне и до подмяна на батерията.

Сервиз

В крайна сметка, както казах по-горе, това са само съвети и нищо повече. За никой от тях не е сигурно, че ще помогне. Ако мислите, че може да навредите на устройството си по някакъв начин, по-добре не предприемайте по-странните методи. Затова оставихме най-сигурния начин за последен: занесете телефона си в оторизиран сервиз. 

Каквото и да правите, най-добре е след изключване на устройството, вадене на батерията и картите и подсушаването му с кърпа, да го занесете в сервиз. Може гаранцията му да отпадне, но поне върху него ще работят хора, които разбират от възможните проблеми и ще направят всичко възможно да спасят телефона и информацията в него.

* Това са само съвети. Smartnews.bg не гарантира ефективността на който и да е от тях.

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Морунов напуска „Игри на волята: България“ след тежка битка

Морунов напуска „Игри на волята: България“ след тежка битка

Любопитно Преди 6 часа

Андрей продължава към финала на най-екстремното риалити предаване

Скопие: Автобусът на "Беса Транс" е бил изправен

Скопие: Автобусът на "Беса Транс" е бил изправен

Свят Преди 6 часа

Валидността на регистрацията е до 13.10.2022 г., а превозното средство е произведено през 2007 г.

Кирил и Георги Домусчиеви

„Форбс” обяви братята Домусчиеви за първите български милиардери

България Преди 7 часа

„Хювефарма” е шестата по големина фирма за продукти за животновъдство в света

Преговорите за коалиция: Модернизация на армията

Преговорите за коалиция: Модернизация на армията

България Преди 8 часа

Социалистическата партия иска и създаване на Национална гвардия

Директорът на Европол дойде в България заради убитата българка в Хага

Директорът на Европол дойде в България заради убитата българка в Хага

България Преди 9 часа

Трагедията потресе родния град на Елена - Русе

МОН предлага по-кратка лятна ваканция

МОН предлага по-кратка лятна ваканция

България Преди 10 часа

Преди да бъде прието решението трябва да бъде съгласувано със синдикатите

<p>Прокуратурата: Умишлено убийство с множество удари</p>

Прокуратурата за убитата в „Христо Смирненски”: Умишлено убийство с множество удари

България Преди 11 часа

Привлеченият като обвиняем е на 28 години, той е задържан за срок до 72 часа

.

Колко опасен е новият щам на COVID-19

Теми в развитие Преди 11 часа

Експерти обясняват новия вариант на коронавируса, открит в Южна Африка

Мариана Торманова

„Образование на командно дишане“ в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 12 часа

Колко големи са щетите от онлайн обучението – тази неделя след централната емисия новини на NOVA

Володимир Зеленски

Зеленски: Разкрихме заговор за преврат

Свят Преди 12 часа

Зеленски все пак отчете, че ситуацията между Украйна и Русия не е по-лоша, отколкото е била през пролетта на тази година

Скопие: Изгорелият автобус минал границата с чужди номера

Скопие: Изгорелият автобус минал границата с чужди номера

Свят Преди 13 часа

Следователите и инспекторите не могат да открият собствениците на „Беса Транс”

Храмът "Света София" в Истанбул

Документи с руническо писмо са открити в Света София

Любопитно Преди 13 часа

Сега текат проучвания дали това са истински исторически реликви

<p>Съвети за коледно пазаруване по време на пандемия</p>

Съвети за коледно пазаруване по време на пандемия

Любопитно Преди 14 часа

Ето няколко идеи за подарък за времена на локдаун

Кацаров: Излизаме от тъмночервената зона

Кацаров: Излизаме от тъмночервената зона

Теми в развитие Преди 14 часа

Три дни карантина за влизащите в страната без зелен сертификат

<p>Европейски държави затварят границите си за Южна Африка</p>

COVID-19: Европейски държави затварят границите си за Южна Африка

Теми в развитие Преди 14 часа

Редица страни обявиха по-строг граничен контрол заради новата мутация на коронавируса