1

С лънчеви и лунни затъмнения, метеорни потоци, както и планетни „сближавания“ – това са само част от астрономическите събития през 2023 г., които се очакват с голям интерес. 

Започваме 2023 г. с "посещение" на комета от епохата на неандерталците

Какво трябва да знаем за тях? И кои от тях ще могат да се наблюдават от територията на нашата страна? Отговори на тези въпроси дава Пенчо Маркишки, който е физик в Института по астрономия с НАО при БАН и в катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“. 

Най-красивите астрономически явления

Какви слънчеви и лунни затъмнения ни очакват през 2023 г. и кои от тях ще могат да бъдат наблюдавани от територията на България?

През 2023 г. ще има общо четири затъмнения, като две от тях ще бъдат слънчеви, а другите две - лунни. За разлика от слънчевите, двете лунни затъмнения ще бъдат видими от България. На 20 април ще има хибридно слънчево затъмнение, което ще може да се наблюдава от територията на страни като Австралия, Нова Зеландия, Филипините и Индонезия. Максималната фаза на явлението ще настъпи в 07:17 ч. българско време и ще се наблюдава с най-голяма продължителност – 1 минута и 16 секунди, от Тиморско море, на около 50 км. южно от градчето Бетано на южното крайбрежие на Източен Тимор. 

Тук трябва да се отбележи, че при хибридните затъмнения се наблюдава преход от пръстеновидно към пълно слънчево затъмнение (или обратно) за наблюдателите, намиращи се по протежение на пътя на лунната сянка. На 20 април ще се наблюдава двоен преход – от пръстеновидно към пълно слънчево затъмнение и после – обратно към пръстеновидно. Пръстеновидни слънчеви затъмнения се случват тогава, когато Луната е по-далеч от наблюдателя. Тогава тя е с по-малък видим диаметър и по време на пълната фаза не успява да закрие изцяло Слънцето. Така периферията на слънчевия диск остава видима като ярък пръстен около Луната. 

Второто слънчево затъмнение за годината ще бъде пръстеновидно – на 14 октомври. То ще бъде видимо от територията на Северна, Централна и Южна Америка. Максималната фаза на явлението ще настъпи в 20:59 ч. българско време, когато ще бъдат закрити 90.6 процента от площта на слънчевия диск. Останалите 9.4 процента ще бъдат видими като ярък пръстен около лунния диск. Най-дълга максимална фаза, траеща 5 минути и 17 секунди, ще може да се наблюдава в Карибско море, от позиция на около 80 км. източно от бреговете на Никарагуа. 

Що се отнася до лунните затъмнения, първото от тях ще бъде от полусянката на Земята – на 5 май при свечеряване. Този тип затъмнения не са особено атрактивни, тъй като се наблюдава само леко понижение на яркостта в единия край на лунния диск около момента на максимума, който ще настъпи в 20:23 ч. българско време. Частични фази и пълна фаза няма да се наблюдават. Около момента на максимума за наблюдател от България Луната ще бъде скоро изгряла и ще е видима ниско над хоризонта в посока изток-югоизток. Магнитудът на затъмнението ще достигне 0.965, т.е. по време на максималната фаза Луната ще е навлязла в земната полусянка с почти целия си диаметър.

На картата: затъмнената от земната полусянка Луна, така както ще изглежда след изгрева си на 5 май вечерта. Тогава ще можем да наблюдаваме явлението ниско над югоизточния хоризонт
На картата: затъмнената от земната полусянка Луна, така както ще изглежда след изгрева си на 5 май вечерта. Тогава ще можем да наблюдаваме явлението ниско над югоизточния хоризонт Източник: Пенчо Маркишки

Второто лунно затъмнение също ще бъде видимо от България и ще е последно за 2023 г. То ще е частично с малка фаза. Ще се случи в нощта на 28 срещу 29 октомври. Максимумът на явлението ще настъпи в 23:14 ч. българско време, когато нашият естествен спътник ще бъде навлязъл с целия си диаметър в земната полусянка и с една десета от диаметъра си в плътната земна сянка. В същото време, Луната ще бъде видима над югоизточния хоризонт.

На картата: затъмненият в долната си част лунен диск по време на максималната фаза в 23:14 ч. на 28 октомври
На картата: затъмненият в долната си част лунен диск по време на максималната фаза в 23:14 ч. на 28 октомври Източник: Пенчо Маркишки

Кои са метеорните потоци, които се очакват с най-голям интерес? 

През годината условията за наблюдение на най-активните метеорни потоци ще бъдат сравнително добри. Първият от тях е Квадрантиди – с максимум на 4 януари рано сутринта преди развиделяване. Останалите два са Персеиди – с максимум на 13 август и Геминиди – с максимум на 14 декември вечерта. Особено добри ще са условията за наблюдения на максимума на последния поток. Под „добри условия“ се разбират случаите, когато максимумът на даден метеорен поток настъпва в безлунна тъмна нощ и когато т.нар. радиант на потока е по-високо над хоризонта.

Невинаги обаче подобни условия са налице. Максимумът на Персеидите през 2023 г., например, ще се случи през деня, но той е толкова продължителен, че на 13 август вечерта все още ще можем да наблюдаваме висока метеорна активност. Това което можем да направим, за да се насладим на тези явления, е да изберем място за наблюдение далеч от нощните светлини на големите градове, селища и промишлени зони. Положените усилия определено ще се възнаградят!

А какви планетни „сближавания“ ще се случат през следващите 12 месеца?

Макар че всяка година се случват видими сближавания на ярки планети, по-редки са случаите, когато те могат да се наблюдават удобно – достатъчно високо над хоризонта и на фона на тъмно небе. Във вечерните часове на 1 и 2 март ще имаме шанс да видим атрактивно сближаване на двете най-ярки планети – Юпитер и Венера. Около 19 ч. на тези дати те ще бъдат ясно видими над западния хоризонт. Явлението ще може да се наблюдава с невъоръжено око и по тази причина се очаква тогава да зачестят съобщенията за НЛО и други аномалии в небето! През летните и есенните нощи на 2023 г. пък ще се наблюдават удобно планетите Марс, Юпитер и Сатурн. Пак тогава ярката Венера ще изгрява рано сутрин – като Зорница.

На картата: Юпитер и Венера така, както ще изглеждат вечерта на 1 март 2023 над западния хоризонт.
На картата: Юпитер и Венера така, както ще изглеждат вечерта на 1 март 2023 над западния хоризонт. Източник: Пенчо Маркишки

Какви други интересни астрономически явления можем да очакваме през 2023 г.? 

От около средата на януари до около средата на февруари, с помощта на бинокъл или с малък телескоп ще може да се проследи небесният път на кометата C/2022 E3 (ZTF). Към момента тя е най-ярката очаквана комета за 2023 г. – с яркост около 5 mag (видима звездна величина).Тя се очаква да бъде видима над северния хоризонт в по-тесен интервал време – в последните няколко нощи на януари и през първата седмица на февруари. Тогава кометата ще се движи през съзвездията Малка мечка, Жираф и Колар. Тя ще премине през перихелия си (най-близката до Слънцето точка от нейната орбита) на 12 януари 2023 г. Кометата беше открита на 2 март 2022 г. при наблюдения по програмата Zwicky Transient Facility (ZTF) от обсерваторията Паломар в Калифорния, САЩ.

Още от автора:

Една година по-късно: Кои са най-важните постижения на космическия телескоп „Джеймс Уеб“

Ще колонизираме ли в крайна сметка Луната?

Невероятната история на космическата надпревара: СССР и САЩ планирали да взривят атомна бомба на Луната

Защо тези звезди се опитват да „избягат“ от Млечния път

Забравената партия, която обяви война на масоните

Дали не се мислим за по-умни, отколкото сме?

Ето кога броят на хората по света ще достигне своя пик

Едно от най-значимите събития в човешката история: Какво знаем за него

Защо СССР и САЩ искали да взривят атомна бомба на Луната?

„Марс е населен от обезумели градинари“: Най-странните теории за извънземни

Слънцето ще изпепели и погълне Земята: Ето кога

Историческите събития, които вдъхновиха създателите на „Междузвездни войни“

Краят на света, който така и не настъпи

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 2 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 3 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 5 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 6 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 6 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 7 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 7 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 7 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 8 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 8 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 8 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 9 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 9 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 9 часа

Вдигат заплатите в армията

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 10 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 11 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа