5 необичайни технологии и стартъпа от Webit 2019
Източник: Thinkstock
2

Т върде често думата "технологии" се свързва с потребителската електроника, интернет и мобилните приложения. Светът на технологиите обаче е доста по-голям и има много повече интересни и необичайни проекти и разработки. По време на Webit 2019 в София участваха над 100 стартиращи компании от целия свят, които представяха своите идеи. Някои от тях са доста необикновени, но с голям потенциал.

Ето какво да не пропускате на най-големия технологичен фестивал у нас

Една от тях е Biomyc. Това е стартираща българска компания, която разработва натурални, биоразградими материали. Те могат да се използват за защита на товари при транспортиране например. Също така има възможност да се използват като топлоизолоция, както и в мебели и други предмети.

Airbus гледа към бъдеще с електрически самолети

Един от материалите на Biomyc например се създава от слама и плесен или гъбички. В зависимост от консистенцията на елементите се постигат различни свойства на материала. Една от целите на Biomyc е този материал постепенно да се използва като алтернатива на стиропора, като за разлика от него е напълно екологичен и биоразградим. Компанията вече има и клиенти, като работи и по набиране на финансиране за първата си фабрика, за да може да произвежда в по-голям обем.

Здраве да е

Здравето също е важна част от света на технологиите. А твърде много хора имат сериозни здравословни проблеми или дори загиват заради неправилно направени сърдечни кардиограми. Холандската компания ECG-Excellence иска да промени това. Тя е разработила софтуер, който може да се добави към практически всеки модерен апарат за кардиограми и с помощта на камера намира и указва точните места, където да се поставят електродите. Дори минимално отклонение от правилните позиции може да изкриви резултатите и да доведе до погрешна диагноза.

Затова кардиолозите използват само половината от потенциала на технологията - следят ритъма, защото нямат доверие на останалата информация от вълните. Затова често лекарите чакат пациентът да се върне с още симптоми.

С помощта на технологията на компанията и 3D камерата, електродите винаги се поставят на правилното място. Това позволява на лекарите да имат много по-прецизни кардиограми и много по-рано да откриват потенциални заболявания и да предвиждат инфаркти много преди те да се случат. Компанията може да събира данните от кардиограмите, като с помощта на машинно обучение и изкуствен интелект да диагностицира резултатите в продължение на години и да дава допълнителни съвети и насоки на пациентите и лекарите. Разработката може да се използва и за помощ при корекция на аритмия, като е точна в 96% от случаите спрямо 50% при лекарите.

В момента технологията е в процес на клинична валидация, която трябва да завърши до две години. Тя се тества в болници в САЩ и Европа.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ WEBIT.FESTIVAL 2019 В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Повече наздравици

Умните технологии навлизат и в баровете. Естонската компания Yanu има робот-барман, който може да извършва цялата работа по приготвянето и сервирането на напитките.

Yanu може да се зареди с 50 бутилки, като предварително в него да се въведат рецепти за различни коктейли, цени и т.н. Роботът може самостоятелно да приготвя и сипва заявените напитки, като е способен да сервира 150 напитки за час. За сравнение, четирима бармани могат да сервират около 80 напитки на час.

Създател на Yanu е Алан Адоян, който преди това е имал бар. Той казва, че историите, които гледаме по филмите как главният герой си говори и споделя с бармана, са мит. Специално в клубовете единствената комуникация с бармана е да му викаш къде е поръчката, шегува се Адоян.

Още от Webit Festival 2019 в София

Все пак Yanu има и чат бот за тези, които искат да водят някаква комуникация. Роботът паралелно се справя и със получаването на заявки за питиета и плащанията. Това може да става през мобилно приложение или директно чрез няколко сензорни дисплея при самия робот.

Оползотворяване на рекламното време

Дебатът доколко телевизионните реклами са вредни за децата винаги ще е доста разгорещен. Индийската компания Cerebroz Edutree има интересно решение за родителите, които са против децата им да гледат реклами. Тя предлага устройство и софтуер с изкуствен интелект, които се свързват с телевизора и анализират гледания в момента канал.

Когато засече, че започват реклами, системата прекъсва канала и го заменя с кратки образователни клипове. Те могат да са на най-различни теми, като с абонамент има достъп до увеличаващ се каталог от съдържание. То се подготвя от специалисти, като е съобразено с краткото време на рекламите.

Атрактивно образование

Стандартните методи за образование вече изостават спрямо модерните интереси и възприятия на все повече деца. Австрийската компания Areeka работи по приложение с добавена реалност, което прави уроците и обучението по-интерактивно и атрактивно.

Виртуалните уроци може да се съчетават с реални обекти и предмети. Книжка за пътна безопасност например, може да се сканира с приложението и то изобразява виртуални знаци и въпроси. При правилен отговор дава виртуални награди като игра, а при грешен, дава допълнителни разяснения.

Areeka вече се използва в 50 училища в Австрия, Швейцария и Германия. Освен това приложението може да бъде изтеглено и използвано и от всеки ученик, като има онлайн каталог с различни уроци и съдържание. За сега, те са предимно на германски, като компанията вече гледа към разразстване в нови пазари.

Истинският „Железен човек“ полетя в София (ВИДЕО)

По-бързо строителство

Строителната индустрия изисква все по-голяма скорост и прецизност на строежите. Норвежката компания Rebartek има интересно решение, което значително ускорява плетенето на арматура.

Един от популярните методи е арматурата да се оплита на място при строежа от строителите. Алтернатива е определени конструкции, например клетка за носещи колони, да се поръчва оплетена предварително и да се доставя готова. И в двата варианта това отнема време и е труден процес.

Rebartek улеснява и ускорява процеса чрез специален софтуер, който програмира индустриални роботи автоматично да плетат арматура. Това става с 95% по-бързо от стандартните методи и излиза значително по-евтино. Освен това роботите позволяват оплитането на по-сложни конструкции за различни проекти и цели, като може да се създават и индивидуални, поръчкови решения.

Компанията цели да автоматизира процеса, като да създаде онлайн портал, през който клиентите да могат да поръчват желаната арматура, да следят за статуса на поръчката и всичко да става много по-бързо и лесно. В дългосрочен план Rebartek иска да създаде повече фабрики, които са са свързани помежду си и да се управляват онлайн.

Бъдещето е тук: Как мъж живее с роботизирана ръка (ВИДЕО)

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 12 минути

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 21 минути

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 52 минути

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 1 час

Трите модела идват в България през май

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 1 час

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 1 час

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 1 час

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 1 час

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 1 час

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 1 час

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 2 часа

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 2 часа

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Не е ясно колко точно са били бегълците, всички са хванати и няма повече на свобода

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>Космически ад: Бактерии-мутанти нападнаха Международната космическа станция&nbsp;</p>

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

Свят Преди 2 часа

Повече за мутацията на бактериите четете в следващите редове