10

В сеизвестен факт е, че нацистите били обсебени от идеята за своето „расово превъзходство“ над всички останали. По тази причина, те организирали голям брой археологически експедиции в търсене на доказателства в подкрепа на теорията за арийския произход на германците. Освен това, нацистките лидери издирвали и легендарни предмети, за които смятали, че имат свръхестествени способности и ще помогнат на Третия райх да спечели Втората световна война.

Свещеният Граал

Ото Ран е германски историк и лингвист, който през 30-те години на XX век се присъединил към СС. По този начин той получил финансова подкрепа за проучванията си, а в замяна трябвало да открие Свещеният Граал – чашата, в която Йосиф Ариматейски събрал последните капки кръв от раните на Иисус Христос, преди да го погребе. Ран смятал, че легендарният съд попаднал в ръцете на катарите (представители на религиозно течение, възникнало в средата на X век в Западна Европа и определено от Римокатолическата църква като еретическо. Според тях, съществуват две основни сили – добро и зло, като материалният свят принадлежи на злото. Подобни са възгледите и на павликяните и богомилите). Според него, отговорът на въпроса къде е скрит Граала се крие в легендата за Парсифал. Ран твърдял, че митичният предмет бил изнесен от замъка Монсегюр от трима рицари, участвали в Албигойския кръстоносен поход.

След като прекарал лятото на 1931 г. в изследването на пещери в района на Монсегюр, използвани от катарите като скривалища, историкът написал книга, която озаглавил „Кръстоносният поход срещу Граала“. Тя се превърнала в истински бестселър и привлякла вниманието на много хора. Ран дори получил мистериозна телеграма, в която му били предложени 1000 райхсмарки, за да напише продължение на творбата си. По-късно станало ясно, че тя била изпратена от втория най-влиятелен човек в Германия след Адолф Хитлер – Хайнрих Химлер. Той предложил на Ран пълна финансова подкрепа, в замяна на което от изследователя се очаквало да открие Граала. Историкът се съгласил и дори се присъединил към СС, но въпреки значителните ресурси, които получил, всичките опити да изпълни поставената му задача завършили с провал.

Според повечето съвременни изследователи, Ран всъщност изобщо не искал да сътрудничи на нацистите, но бил принуден да го направи. Освен това се предполага, че той самият бил с еврейски произход и останал ужасен от няколко антисемитски пасажа, прибавени към една от книгите му без негово знание. На всичкото отгоре, Ран бил и хомосексуалист. По тази причина той бил арестуван през 1937 г. и наказан да прекара три месеца като пазач в концлагера Дахау, където станал свидетел на ужасяващи неща. Всичко това го отвратило от нацистката идеология и се предполага, че дори започнал да съдейства на британското разузнаване. Химлер на свой ред бил бесен, че Ран така и не успял да открие Граала, въпреки всичките средства, които получил. По тази причина той наредил историкът да бъде убит. Ран, обаче, разбрал за въпросната заповед и сам отнел живота си през март 1939 г.

Кримският полуостров

По време на окупацията на Крим, германските войски получили нареждане да се сдобият с колкото се може повече артефакти и исторически реликви. Това се оказало сравнително лесна задача, тъй като местните жители гладували и били готови на всичко, за да получат храна. Един офицер от СС, например, докладвал на Химлер, че успял да „закупи“ огърлици от ахат, перли и бронзови фигури от вдовицата на починал съветски археолог за 8 кг. просо. Причината за въпросната заповед била желанието на нацистките лидери да докажат, че в древността полуостровът бил обитаван от готски племена. По този начин те щели да оправдаят решението си да прогонят местното население и да заселят Крим с германски имигранти.

За да бъдат открити доказателства за съществуването на древна готска империя, в района бил изпратен проф. Херберт Янкун. Той оглавил специална група, която се захванала с разграбването на всевъзможни артефакти, намиращи се в музеи на територията на Украйна и Южна Русия. Ожесточените сражения в района на Крим сериозно затруднили работата на Янкун, който през 1943 г. бил принуден да прекрати научната си дейност и да се присъедини към СС. През май 1945 г. той се предал на американските военни. В няколко свои интервюта, които дал през 60-те години на миналия век, проф. Янкун се опитал да омаловажи участието си в разграбването на артефакти, но съществуват голям брой свидетелства, които по безспорен начин доказват вината му.

Персийската империя

Нацистите смятали, че древната Персийска империя била създадена от представители на т. нар. арийска раса. Професорът по социална антропология Ханс Фридрих Карл Гюнтер публикувал книга през 1922 г., в която твърдял, че Персия е „творение на северни народи“, които завладели обширни територии в Азия преди близо четири хилядолетия. Неговият колега Герхард Хеберер пък отбелязал, че арийците несъмнено произхождат от Централна Германия. Тази теория била популяризирана от проф. Валтер Вуст. Според него, персите били арийци, но изгубили превъзходството си над останалите народи поради расово смесване, довело до „безвъзвратна дегенерация“.

Тези твърдения привлекли вниманието на Химлер. Той бил особено впечатлен от твърдението, че в древния санскритски текст „Ригведа“ има доказателства за съществуването на скандинавска раса, която напуснала Европа преди хилядолетия, за да колонизира Иран, Афганистан и Северна Индия. В резултат, Химлер решил да постави Вуст начело на Аненербе – организация, съществувала в периода 1935 – 1945 г., която се занимавала с изучаването на традициите, историята и наследството на германците.

Вуст се надявал, че ще успее да организира експедиция до Иран, за да проучи Бехистунския надпис. Въпросният клинописен текст се намира между градовете Хамадан и Керманшах и е издълбан в скала по нареждане на Дарий I, управлявал Персийската империя в периода 522 – 486 г. пр. н. е. В надписа се говори за живота и произхода на владетеля, който описва себе си като „ариец“. Вуст се надявал, че ще успее да се приближи до монумента с помощта на балон и да направи снимки, които после да анализира. Избухването на Втората световна война, обаче, осуетило неговия план.

Още от автора:

Ужасяващите фобии на "безстрашните" диктатори

Чингис хан, Клеопатра, Атила... Загадките на изчезналите гробници

Бронзовият гигант, който не знаеше, че е робот

Той е един от най-жестоките диктатори в историята на Европа

Шокиращите медицински практики от близкото минало

„Бялата смърт“, „Ангелът на смъртта“... Нацистите, които избягаха в Южна Америка

Детството на Хитлер: какво разкриват писмата на баща му

"Аз познавах Хитлер": Какво разказват съвременници

Факти и заблуди за края на Втората световна война

Защо преди смъртта си Хитлер е искал да разруши Германия

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Връзвали 104-годишна жена в болница във Видин

Връзвали 104-годишна жена в болница във Видин

България Преди 23 минути

Съмнения за пропуски в редовното предоставяне на лекарства по време на болничния ѝ престой

Корабът "Руен" се прибра във Варна

Корабът "Руен" се прибра във Варна

България Преди 38 минути

Плавателният съд бе похитен от въоръжени пирати на 14 декември миналата година

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

България Преди 2 часа

Пострадалият е с химическо изгаряне и травма на таза

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

България Преди 4 часа

Храната се приготвя на място в кухнята на детската градина

Тялото на жена е открито на железопътна линия

Тялото на жена е открито на железопътна линия

България Преди 4 часа

Извършен е оглед на място от дежурна полицейска група

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

Свят Преди 5 часа

Заподозреният е имал адресна регистрация и във Виена до 2022 г.

Vivacom стартира футболния сезон със смарт телевизори и революционно ТВ преживяване на топ цени

Vivacom стартира футболния сезон със смарт телевизори и революционно ТВ преживяване на топ цени

Технологии Преди 5 часа

Телекомът предлага страхотни смарт телевизори на цени от 9,98 лв. на месец без оскъпяване

Задържаха мъж, намушкал човек в гърдите на Гергьовден

Задържаха мъж, намушкал човек в гърдите на Гергьовден

България Преди 5 часа

Той оставил жертвата да лежи на земята и си тръгнал

Huawei Watch 4 Pro Space Edition побира Вселената

Huawei Watch 4 Pro Space Edition побира Вселената

Технологии Преди 6 часа

Специалната версия на умния часовник е направена за ценителите

Трансплантация

С половин присадено лице и трансплантирано око: Да промениш законите на хирургията

Свят Преди 7 часа

Едва ли сте чували името "Арън Джеймс", но е възможно трудно да го забравите скоро

Папата призова правителствата да се справят с демографската криза

Папата призова правителствата да се справят с демографската криза

Свят Преди 7 часа

„Спешно са необходими ефективни политики, смели, твърди и дълготрайни решения"

<p>Какво става в&nbsp;Рафах, израелски&nbsp;танкове обкръжиха източната част на града</p>

Израелски танкове обкръжиха източната част на град Рафах

Свят Преди 7 часа

Съобщава се за ожесточени сражения между израелските сили и бойци на палестинските ислямистки групировки "Хамас" и "Ислямски джихад"

Мениджър е принуден да разкрие истинската си самоличност в „Шеф под прикритие“

Мениджър е принуден да разкрие истинската си самоличност в „Шеф под прикритие“

Любопитно Преди 7 часа

Каква е причината – не пропускайте да разберете този петък от 22:00 ч. по NOVA

ц

Руски шпиони са се опитали да проникнат през границата в Харковска област

Свят Преди 8 часа

Това е станало на фона на засилен обстрел на град Вовчанск

Започва реорганизация на движението на влаковете от жп гарите София и София-Север

Започва реорганизация на движението на влаковете от жп гарите София и София-Север

България Преди 8 часа

Причината за това са големите закъснения на влаковете от последните дни

ж

Заработи първата за България и региона водородна зарядна станция (СНИМКИ)

България Преди 9 часа

Благодарение на нея се поставя началото на водородната електрическа мобилност в страната