74

Р уският концерн „Газпром“ отказа да възобнови доставките на газ за Украйна от 1 март.

„Газпром“ е върнал на украинската компания „Нафтогаз” предплатената сума с обяснението, че няма допълнително споразумение към действащия договор, необходимо за начало на доставките.

България има 7 седмици да реши за „Газпром“

Европейската комисия нанесе удар срещу „Газпром”

ЕК обвини "Газпром" в злоупотреба с монопол

„Очевидно е , че доставките на газ от 1 март за „Нафтогаз” няма да се осъществяват“, заяви заместник-председателя на управителния съвет на „Газпром“ Александър Медведев.

„Нафтогаз” определи отказа на „Газпром“ като нарушение на договора между компаниите и неизпълнение на решението на Стокхолмския арбитраж от декември 2017 година.

„Учудва ни позицията на „Газпром”. Компанията поиска сумата в рамките на договора, променен от арбитража, тя бе платена. Оценяваме отказа на „Газпром” от доставката като нарушение на договора и неизпълнение на решението на арбитража”, заяви председателят на управителния съвет на „Нафтогаз“ Андрий Коболев.

Той посочи, че заради липсата на доставки от Русоя, Украйна ще трябва да въведе икономичен режим на потребление на газ в промишлените предприятия, намаляване на потреблението на топлоцентралите с 5-10%.

През декември 2017 г. арбитражният съд в Стокхолм се произнесе за намаляване на годишния обем на гарантирани доставки на руски газ за Украйна от 52 милиарда до 5 милиарда кубически метра годишно, предплащани независимо от действителното потребление. В момента по-голямата част от природния газ в Украйна идва от реверсивни доставки от Европейския съюз.

В сряда, 28 февруари арбитражът задължи „Газпром“ да доплати на „Нафтогаз Украйна“ 4,63 милиарда долара заради недоставяне на съгласуваните обеми газ за транзит, но преди това отсъди за малко на д 2 млрд. долара в полза на руската компания.

След като се пресметне резултатът от двата арбитражни спора за доставка и транзит на газ, „Газпром“ би трябвало да плати 2,56 милиарда долара.

Договорът за транзит между „Нафтогаз“ и „Газпром“ е от 2009 г. и действа до 2019 г. Според него „Газпром“ е длъжна ежегодно доставя не по-малко от 110 милиарда кубически метра газ за транзит през Украйна.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@