САЩ наложиха нови, по-строги, санкции на Русия
Президентът на САЩ Барак Обама   
Източник: ЕПА/БГНЕС
246

С АЩ въведоха допълнителни санкции срещу Русия заради ситуацията в Украйна, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на американското министерство на финансите. 

В допълнителния списък със санкции

са включени няколко физически лица, както и компании и организации в Русия и Украйна. 

В числото на физическите лица са зам.-председателят на Държавната дума Сергей Неверов, министърът по кримските въпроси Олег Савельов, сътрудникът на президента на Русия Игор Щьоголев, ген.-полковникът от Федералната служба за сигурност Сергей Беседа, както и един от лидерите на самопровъзгласилата се за независима Донецка народна република – Александър Бородай. 

Новите санкции засягат и руския енергиен гигант „Роснефт“, банката на руския газов гигант „Газпром“ – „Газпромбанк“, Външноикономическата банка, както и други водещи банки и енергийни и отбранителни компании. 

Енергийната компания „Новатек“ също е засегната от новите санкции. Сред засегнатите оръжейни фирми са осем руски производителя на леки оръжия, минометни снаряди и танкове. 

Специално засегнатите банки не са със замразени в САЩ активи, но се ограничава техният достъп до американските капиталови пазари,

уточниха американски представители. 

Новината за санкциите дойде малко след като представител на Пентагона – полковник Стив Уорън, заяви пред репортери, че според САЩ сега по границата на Русия с Украйна има 12 хил. руски военни, което

говори за непрекъснато увеличаване на руските военнослужещи там в последните седмици,

предаде Асошиейтед прес. 

На 30 юни командващият силите на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав заяви, че по границата на Русия с Украйна има около 8000 военнослужещи, припомня агенцията. 

Украйна и Западът обвиниха Русия, че подклажда бунта в източната част на Украйна, като изпраща там оръжия и военни, в това число танкове и ракетни установки – нещо, което Москва отрича. 

Русия определи новите американски санкции като скандални и напълно неприемливи,

предадоха ИТАР-ТАСС и Франс прес. 

„Новото решение на американската администрация да въведе санкции под един фалшив и неверен претекст срещу определен брой руски физически лица и компании може да бъде определено само като скандално и напълно неприемливо“, заяви руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков. 

Той посочи, че Москва ще вземе мерки, които ще бъдат посрещнати във Вашингтон по сериозен и болезнен начин.

Новите санкции на САЩ срещу Русия са незаконни,

заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогозин (@Rogozin), информира ИТАР-ТАСС. 

„Санкциите на Вашингтон срещу водещи предприятия от руския отбранителнопромишлен комплекс са незаконни и говорят само за безчестната конкуренция, водена от САЩ на оръжейния пазар“, пише Рогозин в „Туитър“. 

„Американците вече няма как да спрат програмата за превъоръжаване на армията и флота на Русия, нито да разклатят износния потенциал на руската отбранителна промишленост“, убеден е той. 

Световният финансов сектор е застрашен от „балканизация“, а усилията на страните от групата Г-20 за реформирането му могат да попаднат в задънена улица заради действията на САЩ спрямо руски и европейски банки, казва пък ръководителят на руската банка ВТБ Андрей Костин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Като примери за подобни действия той посочи американските санкции срещу редица руски банки, както и рекордната глоба от 9 млрд. долара, наложена на френската банка Бе Ен Пе Париба. 

Лидерите на страните от ЕС също се договориха да затегнат санкциите срещу Русия

заради кризата в Украйна, предадоха световните агенции. 

Санкциите ще бъдат въведени срещу руски фирми и физически лица, които подкопават или застрашават суверенитета на Украйна, териториалната цялост и независимостта на тази страна, посочват ДПА и Асошиейтед прес.

Европейските лидери наредиха на външните министри на страните членки да съставят до края на юли „черен списък“ на такива физически и юридически лица, посочват агенциите. 

Решението може да засегне руски олигарси или хора от Кремъл, посочва АП. 

Европейските лидери освен това приканиха външните министри да обмислят санкции срещу хора и компании, които активно предоставят материална или финансова подкрепа на онези хора в Русия, които взимат решения и са отговорни за присъединяването на Крим към Руската федерация или за дестабилизирането на Източна Украйна, допълват ДПА и АП. 

Европейските лидери се съгласиха да работят заедно, за да суспендират финансирането на нови програми на Европейската банка за възстановяване и развитие в Русия, допълва АП. 

Лидерите освен това призоваха Европейската инвестиционна банка да не подписва нови финансови споразумения с Москва. 

Досега ЕС прие санкции срещу 72 души в Русия и Украйна, включващи визови забрани и замразяване на авоари, както и срещу две базирани в Крим компании, чиито авоари в европейски страни бяха също замразени. 

Базираната в Люксембург Европейска инвестиционна банка е отпуснала 1,6 млрд. евро заеми на Русия по проекти от 2003 г. насам, припомня Франс прес. 

Европейската банка за възстановяване и развитие, базирана в Лондон, пък финансира около 790 проекта в Русия на стойност 24 млрд. евро, добавя агенцията. 

На срещата си на върха европейските лидери са обсъдили и

поставянето под въпрос на проектите за сътрудничество между ЕС и Русия,

посочва Франс прес. 

Лидерите решиха освен това да вдигнат ембаргото, наложено от 20 февруари върху износа към Украйна на защитно оборудване, като каски и бронирани жилетки. 

В съвместното си изявление лидерите на 28-те призовават за намирането на мирен и политически изход от кризата в Украйна и приканват Москва да използва активно влиянието си върху въоръжените групи в Източна Украйна и да спре потока от оръжия и бойци през границата, за да се стигне до бърза деескалация на напрежението. 

Санкциите, наложени на Русия от администрацията на президента Барак Обама, засягащи „Роснефт“ и други важни фирми,

целят да изцедят силите на вече изпитващата затруднения руска икономика и финансова система,

коментира  „Уолстрийт джърнъл“. Те обаче далеч няма да пречат на международните бизнес връзки, нито ще блокират сделките с цели сектори на руската икономика, подчертава изданието. 

Ежедневните бизнес отношения между компаниите и съвместните им бизнес проекти се запазват, подчертава в. „Уолстрийт джърнъл“. 

Изданието цитира думите на руския президент Владимир Путин, че „ефектът на бумеранга“ ще навреди на дългосрочните интереси на американското правителство и американския народ. 

Новите мерки бележат връщането към конфронтация, след като Путин беше предприел стъпки за сближаване с европейските страни. Налагането им показва и засилващото се недоволство на САЩ и европейските им съюзници от сепаратисткия конфликт в Източна Украйна и провала на краткото прекратяване на огъня. 

Те обвиняват Русия, че тайно оказва значителна подкрепа на сепаратистите. 

Групи, представляващи американския бизнес, се опасяват, че компаниите от САЩ ще бъдат уязвими за руски ответни мерки,

ако санкциите на Вашингтон за Москва се окажат по-сурови, отколкото тези на Брюксел.

Националната асоциация на производителите на САЩ е разочарована от едностранното засилване на санкциите срещу Русия. 

По-скромните санкции, приети от ЕС, намаляват европейските инвестиции в Русия и подготвят обстановката за възможни по-нататъшни действия през идните седмици. 

Предишните американски санкции, насочени предимно срещу физически лица, бяха омаловажени като дребно неудобство от засегнатите, посочва в. „Вашингтон пост“. 

Новата серия от санкции на САЩ

има за цел да нанесе тежки удари на руската икономика и да промени из основи глобалните ѝ финансови връзки,

смята изданието. 

През последните седмици руските депутати и анализатори говорят за два лагера, които се създават около Путин: единият включва прозападния бизнес елит, който се притеснява от загубата на чужди инвестиции в руската икономика. 

В другия лагер са по-крайните представители на силовите органи, които искат повече помощ за украинските бунтовници или директна интервенция, посочва в. „Вашингтон пост“. 

Обама е решил да вземе по-стриктни мерки от предприетите от европейските му съюзници, които имат далеч по-тесни икономически връзки с Русия, пише в. „Ню Йорк таймс“. 

На срещата си в Брюксел лидерите на ЕС отказаха да приемат аналог на американските мерки и вместо това предпочетоха по-умерен план,

блокиращ заемите за развитие за Русия. 

Различният подход подсказва наличието на нарастващи различия в реакцията на кризата в Украйна и може да намали ефекта от американските санкции, смята вестникът. 

И двете страни обаче подчертаха, че са солидарни по основните искания – Москва да спре потока от бойци и оръжие през границата с Украйна, да подкрепи прекратяването на огъня и да улесни освобождаването на заложниците, задържани от проруските сепаратисти, припомня „Ню Йорк таймс“. 

Целта на санкциите срещу Русия според френския в. „Нувел обсерватьор“ е да бъдат отслабени и проруските сепаратисти. 

Вестникът изтъква, че европейските санкции са насочени срещу фирми, оказващи материална или финансова подкрепа на действия, заплашващи украинския суверенитет. 

Това обаче не са мащабни мерки,

подчертава „Монд“. 

Решението на европейските лидери може да лиши Русия от значителни средства, смята британският в. „Гардиън“. 

Общо ЕИБ и ЕБВР са обещали на Москва над 2,8 млрд. евро. Освен това решението може да засегне и руски олигарси. Известно е, че националистически настроени руски олигарси са финансирали сепаратистите в Крим. 

Бивши служители на такъв бизнесмен сега оглавяват правителството на самопровъзгласената Донецка народна република, посочва изданието. 

Коментари 246
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

246 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ВАС остави без разглеждане жалба на "Величие" против резултата от изборите

ВАС остави без разглеждане жалба на "Величие" против резултата от изборите

България Преди 7 минути

Върховните магистрати прекратяват производството по административното дело

Васил Велев: България е като кораб без капитан

Васил Велев: България е като кораб без капитан

България Преди 2 часа

Половината от децата, родени преди 18 г., вече не завършват средно образование

Иран осъди на година затвор носителка на Нобелова награда за мир

Иран осъди на година затвор носителка на Нобелова награда за мир

Свят Преди 3 часа

Вижте с какви обвинения 52-годишната Наргес Мохамади получава присъдата си

Има ли подкрепа за правителство на ГЕРБ след втория ден на преговори

Има ли подкрепа за правителство на ГЕРБ след втория ден на преговори

България Преди 3 часа

Само ИТН и ДПС се отзоваха на поканата на ГЕРБ-СДС

Поръчали му да бие жената до смърт насред Благоевград

Поръчали му да бие жената до смърт насред Благоевград

България Преди 4 часа

Обвиняемият е действал като извършител в съучастие с неустановен подбудител

Медведев с ултиматум към Украйна: Приемете мира или ще стане по-лошо

Медведев с ултиматум към Украйна: Приемете мира или ще стане по-лошо

Свят Преди 4 часа

Медведев: В противен случай настъпателните действия на Русия ще продължат

"Аз оцелях след Титаник!": Българите, които се спасиха от трагедията

"Аз оцелях след Титаник!": Българите, които се спасиха от трагедията

Любопитно Преди 4 часа

Официално се знае, че от 2208 души на борда на „Титаник“ 38 са били българи

о

Войната в Украйна: Защо Китай няма интерес тя да приключи

Свят Преди 4 часа

Китай не иска и не може да посредничи за прекратяване на войната в Украйна

Рекордни 35 тона кокаин в Германия, арестуван българин

Рекордни 35 тона кокаин в Германия, арестуван българин

Свят Преди 4 часа

Мрежата, която е разбита, е отговаряла основно за логистиката и транспорта на дрогата

Не дадоха ход на делото за бащинство на Велико Минков

Не дадоха ход на делото за бащинство на Велико Минков

България Преди 4 часа

Бургаският съд днес реши да отложи делото за 23 юли

<p>&quot;Къде е белият ангел, който постоянно нашепваше, че всичко ще бъде наред?&quot;</p>

Кучето, което не е отдели от стопанина си денем и нощем, докато се събуди от кома

Вдъхновени истории Преди 5 часа

Как влияят животните на мозъка ни четете в следващите редове

Съдът нареди "Пирогов" да даде информация по казуса "Даная"

Съдът нареди "Пирогов" да даде информация по казуса "Даная"

България Преди 5 часа

Ръководството на болницата трябва да плати и над 1000 лева за разноски по делото

Арести след масовото натравяне в Русия

Арести след масовото натравяне в Русия

Свят Преди 5 часа

Повече от 120 души в Москва и десетки в други градове получиха симптоми на хранително отравяне

Икона на френското кино почина на 92 години

Икона на френското кино почина на 92 години

Свят Преди 5 часа

Анук Еме е работила с някои от най-големите имена на френското и италианското кино

Снимката е илюстративна

Руските войски са на път да прекъснат важен логистичен маршрут на Украйна

Свят Преди 6 часа

Информацията идва от доклад на британското Министерство на отбраната

Мъж изостави бебе с пъпна връв, издирват го (ВИДЕО)

Мъж изостави бебе с пъпна връв, издирват го (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Температурите са достигали до 35 градуса, късметът е помогнал на бебето да оцелее