Отвориха летищата във Франкфурт, Брюксел и Париж
Стотици пътници така прекараха нощта срещу вторник на парижкото летище "Роаси-Шарл де Гол"   
Източник: ЕПА/БГНЕС
2

Летището във Франкфурт на Майн (frankfurt-airport.com) отново започна работа, след като бе принудено тази нощ да спре всички излитания и кацания на самолети поради внезапен снеговалеж, изненадал синоптиците.

Междувременно обаче бяха анулирани 300 от общо 1300 предвидени полета. От 5 ч. местно време до 08.28 ч. (07.28 по Гринуич) летището не работеше поради лошото време.

Вчера пък франкфуртското летище бе принудено да анулира 376 от общо 1400 полета. През нощта срещу понеделник се наложи над 1000 души да прекарат нощта в чакалните, където бяха разположени походни легла, припомня АФП.

Авиокомпанията "Луфтханза" (Lufthansa), номер едно в европейския въздушен трафик, отказа да прогнозира кога ще бъде възстановен нормалният ритъм на полетите и да посочи финансовите щети от лошото време.

Летището в Мюнхен междувременно обяви, че отменя 50 от общо 1100 полета. Лошото време все още не е засегнало баварската столица и промените се дължат на синоптичната ситуация в други региони, откъдето се пренасочват самолети към Мюнхен.

Над хиляда полета бяха отменени по летищата във Франкфурт, Мюнхен и Берлин и германските авиокомпании съветват клиентите си да използват влакове, докато пък от жп операторите ги призовават да си останат по домовете, тъй като хаосът по летищата доведе до претоварване на влаковете.

Летището в Брюксел (brusselsairport.be), което беше под угрозата да остане затворено два-три дни, избегна блокадата днес, след като се снабди с допълнителни количества течност против обледеняване на самолети.

Вчера летищните власти обявиха, че поради привършване на течността против обледеняване на самолетите се налага спиране на полетите до сряда сутринта. Те обясниха, че обичайните доставки от френска фирма са нарушени, тъй като френските и белгийските власти са спрели от движение тировете от магистралите след необичайно обилните снеговалежи.

Днес обаче една от компаниите, които отговарят за поддръжката на летището, "Флайткеър" успя да осигури течността от друга фирма, Ди Ейч Eл, съобщи вестник "Соар".

Има достатъчно течност за обработване на всичките ни самолети и за излитането им през следващите дни, обяви "Флайткеър".

"Авиапартнер", друга компания, работеща на Брюкселското летище, съобщи, че ще използва заместващ продукт от Германия, след като нормалните й запаси от течността против обледеняване свършиха вчера.

Днес след обяд и въздушният трафик на парижкото летище "Роаси-Шарл де Гол"(aeroportsdeparis.fr) прави опити да се нормализира след множеството нарушения през последните дни.

Всички писти вече са използваеми и трафикът от сутринта се нормализира. Но разписанията на полетите на авиокомпаниите са сериозно засегнати след неколкодневните лоши метеорологични условия.

Все още са възможни анулирания на някои полети и закъснения до 50 минути, се добавя в съобщението, цитирано от Франс прес. Възобновен е трафикът и на останалите летища във Франция. Железопътният транспорт също е възстановен с изключение на някои маршрути в северозападна Франция.

Повечето френски магистрали са отворени за тежкотоварни камиони. Общественият транспорт работи в график. Без електричество остават все още стотина домакинства в западния департамент Ер.

От прекъсванията на въздушните съобщения заради снеговалежите групата "Ер Франс" - КЛМ е претърпяла загуби от близо 30 милиона евро, съобщи нейният изпълнителен директор Пиер Анри Гуржон.

И втората писта на лондонското летище "Хийтроу" (heathrowairport.com) бе отворена, след като затварянето й за четири дни, заради обилния снеговалеж, доведе до сериозни проблеми в обслужването на полетите, предаде ДПА.

По-рано днес бе обявено, че летището остава частично парализирано и това може да продължи дори и след Коледа. Всички полети на къси разстояния от там са отменени, работи една единствена писта.

От летищния оператор заявиха, че до сряда сутрин едва ли ще се осъществят повече от една трета от планираните полети. Ръководството очаква летището да работи с намален капацитет до края на седмицата и предупреди пътниците да са готови за още усложнения дори и след Коледа.

"Коледа се отменя за пътниците", пише днес лондонският в. "Дейли телеграф". На практика вчера бяха зачеркнати плановете на стотици хиляди пътници, а министърът на транспорта призна, че хаосът на най-натовареното летище във Великобритания е "неприемлив", пише вестникът.

На фона на критиките за реакцията на летищната управа на снеговалежа от края на миналата седмица на изнервените пътници бе казано да очакват закъснения и отменяния на полети до "след Коледа".

Компанията оператор на Хийтроу - Би Ей Ей (ВАА) - бе обвинена в "хронично недостатъчно инвестиране" в оборудване и човешки ресурс, което да може да държи летището отворено.

Бившият министър на транспорта лорд Андрю Адонис обвини компанията, че кара Великобритания да изглежда като "страна от Третия свят", посочва "Дейли телеграф".

Вестникът цитира и настоящия министър на транспорта Филип Хамънд, който снощи казал в Камарата но общините, че е инструктирал подчинените си да сътрудничат с Би Ей Ей, така че "Хийтроу" да не бъде затваряно занапред при обилни снегове.

С разгорещяването на дискусията премиерът Дейвид Камерън е бил принуден да отхвърля обвиненията на депутати, че не е съумял да овладее ситуацията в крайно лошите атмосферни условия, парализирали почти изцяло транспорта на страната, пише "Дейли телеграф".

"Гардиън" публикува редакционна статия на същата тема, в която шеговито коментира, че ако някой чужденец следи начина, по който британската преса пише за студовете и снеговете, би останал с впечатлението, че върху страната падат два вида сняг.

Единият е бялото нещо, което всяка година вали, причинява проблеми в различна степен, радост и несгоди и след това се топи.

Но има и един специален, токсичен сняг, който пада само върху Лондон и на югоизток от столицата. Само този сняг причинява национални кризи, само той пълни първите страници на вестниците, съсича "Хийтроу" и дава основание за спешни министерски изявления.

Според тона на реакциите човек не може да предположи, че животът в по-голямата част от страната продължава относително нормално през последните няколко дни и че на места има малко сняг, въпреки че студът е изключителен, пише Гардиън".

Нещата може да се влошат, като лошото време разшири обхвата си. Но засега Великобритания не се е разпаднала на части заради снега, констатира вестникът.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Масово сбиване и ранени в центъра на Габрово

Масово сбиване и ранени в центъра на Габрово

Свят Преди 17 минути

От полицията посочват, че по случая се работи

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Свят Преди 35 минути

Разкриването на хакерите е станало след общо разследване с чешките власти

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 4 часа

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 5 часа

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 5 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 5 часа

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 5 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 6 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 7 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 7 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 7 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 8 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 8 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 9 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 9 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 10 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“