Действия на ЕС в подкрепа на украинските ученици
Мария Габриел   
Източник: NOVA
6

С ъвместна статия на Маргаритис Схинас — заместник-председател на ЕК, отговарящ за утвърждаването на европейския начин на живот и Мария Габриел — еврокомисар, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта

След началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари над 6,5 милиона души от Украйна потърсиха убежище в Европейския съюз. По-голямата част са жени с деца — ученици, които бяха принудени да оставят училището и се разделят с близките си.

Като непосредствени съседи и съюзници на Украйна ние в Европейския съюз разбираме и поемаме отговорността да окажем помощ. Още от началото на кризата приоритетът ни беше да гарантираме, че украинските деца и семейства се чувстват добре дошли в ЕС. Ето защо още от първия ден милиони доброволци отвориха домовете си и проявиха солидарност.

Пример за тази солидарност беше задействането за първи път в историята на Директивата на ЕС за временна закрила. Тя ни позволява да предоставим незабавен статут на закрила на милионите, бягащи от войната.

Този статут съдържа правото на образование: всички бежанци от Украйна, които са на възраст под 18 години и отговарят на условията за временна закрила, имат право на образование и обучение в рамките на образователните системи на ЕС: като се започне с образованието в ранна детска възраст, началните и средните училища и професионалното обучение.

Посрещането на толкова много деца в образователната ни система беше обща отговорност. Успяхме да осигурим плавен процес за всички ученици и преподаватели. Не на последно място, защото знаем колко са важни сигурното ежедневие и преките контакти с други деца. Така например, децата трябва да могат да участват в обучението заедно със своите връстници и да бъдат подкрепяни чрез подходящи стратегии за преподаване.

Маргаритис Схинас
Маргаритис Схинас

В това отношение сме изправени пред две значителни предизвикателства. От една страна, децата трябва да научат езика на приемащата държава, за да участват в заниманията в клас. В същото време, искаме да им дадем възможност да запазят собствения си език и да съхранят културата си.

Осъзнаваме много добре необходимостта украинските деца и младежи да продължат да бъдат свързани с украинската учебна програма, образователно съдържание и език. Това ще им позволи да се върнат в Украйна и да продължат обучението си веднага щом стане безопасно. Младите хора на Украйна са нейното бъдещето.

В същото време, посрещането на толкова много украински бежанци в европейските училища и университети е огромна възможност да споделим европейския си начин на живот и подготвим украинските младежи по пътя им към Европа.

Нищо от направеното от нас не би било възможно без доброто ни сътрудничество с украинските партньори. Училищното обучение в Украйна започна отново, когато това бе възможно, от 14 март, чрез дистанционно обучение. Цифровото образование и дистанционното обучение могат да предложат краткосрочни и средносрочни решения за украинските деца бежанци, като гарантират известно равнище на непрекъснатост на образованието. Ето защо съвместно с украинското министерство на образованието осигурихме образователни материали на украински език за учениците, намиращи се в ЕС.

Сред бежанците от Украйна има много учители и са въведени гъвкави механизми за назначаването им на работа. Обменът с украинските органи дава възможност на държавите членки да проверяват документите за образование в официалните бази данни, тъй като много държави премахнаха административните пречки за признаване на предишни квалификации.

Независимо дали учителите са от ЕС или напуснали Украйна, Комисията предоставя безплатни ресурси и информация в подкрепа на всички тях в ежедневната им работа на онлайн платформата за училищно образование и обучение — Портала за училищно образование. Освен това, специални дискусионни групи насърчават партньорската подкрепа за учители и ученици в Украйна и съседните държави, като над 3000 учители от Украйна участват в общността eTwinning.

Европейската комисия мобилизира също така европейски средства в подкрепа на държавите членки за приемане и интегриране на бежанци от Украйна.

Това включва програмата ни за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа „Еразъм+“. Чрез „Еразъм+“ украинските студенти в чужбина получават подкрепа, адаптирана към техните нужди.

Всички съвместни усилия на Европейската комисия и държавите-членки имат една и съща цел: да се осигурят непрекъснато обучение и образование за всички ученици, независимо дали те са в ЕС или в Украйна. Важно е също така да се подпомогнат преподавателите в целия ЕС за предоставяне на това образование при възможно най-добри условия. С приключването на тази учебна година можем уверено да кажем, че сме подготвени за есента и нашите училища ще продължат да бъдат сигурно убежище за всички ученици, независимо дали са бежанци или граждани на ЕС.

Всяка война е война срещу децата. Украйна може да разчита на Европейския съюз, да подкрепя и защитава бъдещето на своята нация. Украйна и Европейският съюз защитават един и същ начин на живот, един и същ модел на общество, едни и същи ценности и принципи. Солидарността ни е основен стълб на нашето партньорство — сегашно и бъдещо.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 6 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 7 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 8 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 8 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 8 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 9 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 10 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 10 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 10 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 10 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 11 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 11 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности