13

Абитуриенти от сръбския град Пирот, на около 30 км от границата с България, решиха да се откажат от скъпите дрехи и костюми на абитуриентската си вечер и да дадат тези икономисани пари на нуждаещи се, съобщи "Стандарт".

"Твоите пет минути блясък са живот за някой", както випускниците нарекоха своята акция, събра 310 000 динара (около 5500 лева), които ще помогнат за лечението на три тежко болни деца.

"Тези пари, които бих дал за скъпи дрехи, които кой знае кога и дали пак бих носил, по-добре да ги дам на някой, който наистина има нужда", споделя Брана Костич, един от абитуриентите, участвали в акцията, цитиран от радио Energy.

"Много се радвам, че ще разкажете нашата история и в България, защото това доказва, че за доброто няма граници. Идеята ни се роди спонтанно - вместо да организираме класически бал, с всички пари, които ще отидат за храна, дрехи, прически, решихме да използваме тези пари, за да вдъхнем надежда и живот на някого", разказа абитуриентката от Пирот Маша Игич за Би Ти Ви.

В деня на бала всички абитуриенти били с еднакви бели и черни тениски. Към тяхната инициатива се присъединяват и преподавателите им.

"Това е един урок по хуманност. И много се надявам този пример да бъде последван и от други, защото хуманността е по-ценна от парада на кича", смята учителят по френски език Ивица Панич.

"Те доказаха, че гардеробът не е най-важният за старта в живота. По-важно е чувството, че си помогнал на някого", каза директорът на гимназията в Пирот Братислав Кръстич.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@