1
Чв въртият филм от поредицата "Мисията невъзможна" е блокбъстърът за декември. Филмът е зрелищен, ефектен и спира дъха, а голяма заслуга за това имат предизвикателствата, с които трябва да се справи агент Итън Хънт.

И за да е солидарен с преживяванията на героя си, Том Круз прави сам повечето рисковани каскади във филма.

Можем да видим например холивудската звезда да виси с главата надолу от 123-тия етаж на кулата "Бурж Халифа" в Дубай.

Отначало продуцентите имали различни идеи за екшън сцените в арабския град - те планирали да изградят снимачна площадка, която копира част от сградата, и Круз да изкачи нея в контролирани условия.

Щяхме да изградим този декор,

да накараме Итън да го изкачи и после дигитално да наложим кадри, за да покажем и останалото от сградата, обяснява експертът по визуални ефекти Том Пейцман.

"Преглеждахме предварително заснет материал, обсъждахме всички стъпки по сценарий и прекарахме много време в планирането на тези кадри. После седнахме с Том и, естествено, той искаше да изкатери истинската сграда. Това даде нова посока на нещата."

Така Том Круз започва сериозни тренировки, а екипът започва подготовка на 123-тия етаж на сградата.

Но тогава идва проблем - установяват, че през деня стъкленият екстериор става толкова горещ, че е невъзможно да се работи под пряка слънчева светлина.

Стъклото не можеше дори да се пипне,

разказва координаторът на каскадите Грег Смърс и допълва, че екипът успява да открие площ точно над една от платформите за наблюдение в сградата, която е извън директната слънчева светлина.

"Толкова много бяхме репетирали, че имахме чувството, че сме били там сто пъти, обяснява Смърс, просто влязохме и изкатерихме сградата. Чувствахме се като на военна операция."

За каскадите с катеренето Том Круз трябва да работи с ветерана в скалното катерене Дейв Шулц, известен с работата си и във филми като "Катерачът" и "Вертикална граница", за да бъдат движенията му като на един истински катерач.

Актьорът е през цялото време вързан с доста впити и болезнени ремъци, но резултатът напълно оправдава тези неудобства.

Критични са "кадрите с падането" на Круз

където, след като изгубва инструмент, той изгубва и хватката си и пада десетина метра, преди да се улови отново. За тази каскада дори опитните ветерани са притеснени.

Пуснахме го през няколко етажа, а той искаше да го направи няколко пъти, припомня си Бърд. Когато изпълни свободното си падане през четири етажа, гледката беше доста стъписваща, спомня си и художникът на продукцията Джим Бисел.

В друга екшън сцена героят му Итън бяга през прозорец на четвъртия етаж и докато руските оперативни агенти го чакат да се предаде, хваща колана си, скача от корниза на сградата, плъзва се надолу по електрическа жица до покрива на движещ се микробус и се претъркулва на улицата невредим.

"Това беше една от най-предизвикателните каскади

в целия филм, що се отнася до трудност. Бяхме я репетирали много пъти на сцена, докато стана удобна като стара шапка, после отидохме и я направихме на място. Том я направи идеално само след няколко дубъла.

Той иска да прави всичко лично, дори когато не се налага. Имаше сцени, при които продуцентите много се изнервяха, защото той искаше да прави нещата все по-трудни.

Казвах му: "Том, никой няма да знае, че не си бил ти. Няма нужда да го правиш, дубльорът ти ще го свърши, а ти просто гледай". Той само ме погледна и каза: "Но аз толкова се забавлявам", разказва Грег Смърс.

За забавлението на нашите читатели сме помислили и ние - ако сте фенове на поредицата за тайния агент Итън Хънт, проверете познанията си за филма и спечелете страхотни награди от "Мисията невъзможна: Режим Фантом" на vgames.bg.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@