0

Д оста Димовска е назначена от правителството за директор на Културно-информационния център на Република Македония в България, съобщи македонската телевизия А1. Тя ще смени на поста българския гражданин Стефан Влахов Мицов.

Доста Димовска е известна политическа фигура в Македония, чието име през последните 16 години е свързано с всички събития в партията ВМРО-ДПМНЕ от създаването и регистрирането й.

Тя беше дълго време близък сътрудник на бившия председател на ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер Любчо Георгиевски. Димовска беше емблематична фигура на дясноцентристите. Била е вицепремиер, министър на вътрешните работи и подпредседател на партията.

Родена е на 17 февруари 1954 г. в Скопие. Учила е литература, завършила е философия в Скопския университет "Св. Св. Кирил и Методий", след което е била учителка в гимназията "Георги Димитров" в Скопие.

От 1990 до1994 г. е депутат в македонския парламент, председател на парламентарната комисия по въпросите на междунационалните отношения. Избрана е за зам.-председател на ВМРО-ДПМНЕ през 1991 г.

През 1998 г. става вицепремиер, а от началото на 2000 до края на април 2001 г. е министър на вътрешните работи.

Тя е популярна поетеса. На български език са издадени нейните книги "Бели дъждове" и "Македония - най-висша красота".

Като вицепремиер отговаряше за кадровите промени и бе наречена "желязната лейди".

През 2001 г. специализирана парламентарна комисия за надзор над тайните служби заключи, че в Македония е било извършвано масово, политически мотивирано подслушване. Комисията обаче не откри доказателства кой в МВР е издавал заповеди за подслушването на политици, журналисти и други публични личности. Данните бяха изнесени от тогавашния лидер на опозицията и на социалистическата партия Бранко Цървенковски.

Покойният бивш президент Борис Трайковски я спаси от съдебно преследване, На 18 януари 2002 г. тя подаде оставка от партийните си функции, а на 25 февруари 2002 г. Трайковски я назначи за директор на Агенцията за разузнаване на Република Македония.

От този пост подаде оставка на 5 май 2003 г. и заяви, че извършва "морален акт" заради аферата с подслушването, за която опозицията вини нейното ведомство.

Димовска каза, че никога не е издавала решение за подслушване по политически и идеологически причини на посочените лица. Тя смята, че целта е политическото й елиминиране, което служело "на разузнавателните задачи в интерес на чужди държави".

Но и преди това тя е имала разногласия с премиера Любчо Георгиевски за връщането на македонската полиция в албанските села. В крайна сметка оставката й доведе до разцепване на партията ВМРО-ДПМНЕ в началото на 2004 г.

По-късно тя сформира новата партия ДРУМ, но след победата на ВМРО-ДПМНЕ на изборите през 2006 г. ДРУМ се върна в старото гнездо.

В момента г-ца Димовска е председател на "Движение за евроатлантическа Македония".

През юли 2006 г. български медии съобщиха, че Любчо Георгиевски, Доста Димовска и още двайсетина македонски политици са придобили българско гражданство. Самата г-ца Димовска нито отрече, нито потвърди тази информация. Има и слух, че тя си е купила жилище в София.

Навремето обясняваше, че е влезнала в политиката, защото такива интензивни исторически периоди се случват веднъж на 50 или 100 години.

"Аз реших да участвам във властта, тъй като това е най-директният начин да мога да влияя върху течението на нещата, в създаването и отстояването на македонската държава. Същевременно е необходимо крачка по крачка да се създадат условия за демократизация на институциите, за свободата на мисълта, изявленията и печата", каза тя през 1999 г.

В отговор на въпроса "Какъв е вашият идеал за българо-македонските отношения? Докъде е приятелството?", зададен й от български журналист през 2000 г., Доста Димовска казва:

"В миналото, в което за двете държави преобладаваше несвободата, в партийната държава, където имаше различни сфери на интереси и на международни подялби, се изгради Берлинската стена и между нашите две страни. Пропагандните идеологически машинарии създадоха много негативна енергия помежду ни, отдалечиха хората едни от други, а ние сме съседи и имаме много общи неща, които с нищо не ни разделят, но те бяха поставени да служат на отдалечаването ни.

За мен е страшно, че едва след като започна демократизацията на нашата държава, започнах интензивно да се запознавам със съвременната българска поезия, да се радвам на поезията на една от най-големите съвременни поетеси Блага Димитрова, на поезията на Валентина Радинска. Чувствах се така, сякаш отварям портите на една църква и в тъмнината опипом разпознавам фреските и иконите.

Омразата, която бе създадена от пропагандната машинария, беше така дозирана, че би могло направо да се каже, че това си беше една болест, която трябва внимателно с познаване и приятелство всекидневно стъпка по стъпка да се лекува.

Като политик ще кажа, че през изминалите 9 години направихме много стъпки в полза на подобряване на нашите отношения и на голямо сближаване.

Несъмнено най-голям напредък е направен по отношение на т. нар. езиков спор и подписване на спогодбата за сътрудничество. Затова най-много допринесоха демократичните промени на властта в двете държави".

Докато се занимаваше с политика, Доста Димовска казваше, че в нейното куфарче със закони и документи винаги носи и ненаписаните си стихотворения.

Постът ръководител на Културния център е част от посолството на Република Македония в София и е дипломатически.

Македонският културен център в София беше официално открит на 27 април 2005 г., намира се на ул. "Оборище" срещу Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@