0

"Учителите на бунт", информира от първа страница "Новинар". Учебната година ще започне със серия от предупредителни стачни действия на българските учители, които ще прераснат в ефективна стачка, ако заплатите им не бъдат увеличени двойно - това стана ясно на заседанието на учителските синдикати, пише вестникът

Предвижда се на 17 септември да има молебени за спасяването на българското образование в цялата страна, на 18 септември - мълчаливи бдения, на 19 септември - автошествия.

20 септември е определен за ден на мълчанието в класните стаи - преподавателите ще влизат в час и ще пишат на черните дъски, но няма да говорят с учениците.

Ако исканията за 100% увеличение на учителските заплати до края на следващата година не бъдат удовлетворени, че има ефективна и безсрочна стачка от 24 септември, пишат вестниците.

"Велчев иска затвор за смърт на пътя", съобщава "Сега". Главният прокурор Борис Велчев предупреди, че случаят със световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки е един от многото, при които шофьор, причинил смърт на пътя, може да се размине само с условна присъда, глоба или пробация, пише вестникът.

Велчев предлага да има нов Наказателен кодекс. Трябва да има механизъм за налагането на ефективни присъди, защото подобен тип престъпност е особено опасна, посочва главният прокурор, цитиран от "Сега".

Под заглавие "Тестът "Стависки" "Сега" коментира, че юридическата каша около световния шампион по фигурно пързаляне става все по-гъста. Сякаш някой се опитва да накара обществото да забрави, че той причини смърт на пътя след употреба на алкохол и че едно момиче още е в кома, допълва вестникът.

"24 часа" продължава темата за сигурността по пътищата и съобщава, че 33 мобилни камери и над 400 радара ще засичат автомобилите с превишена скорост. Контролът ще бъде тотално завишен, най-вече за скорост и алкохол, съобщил заместник-министърът на вътрешните работи Камен Пенков.

"Кой нормален човек извън т.нар. политически елит се вълнува от темата с досиетата?", така "Сега" цитира премиера и лидер на БСП Сергей Станишев. Според него отварянето на архивите на бившата ДС има по-скоро историческа стойност.

"24 часа" публикува интервю с Жорж Ганчев, чието име бе сред огласените от комисията. Ганчев отрича да е сътрудничил на бившата ДС.

"Ще търся чрез съда изчистване на името си", заявява пред вестника депутатът от левицата Георги Юруков.

Според бившия премиер Жан Виденов пък отварянето на досиетата сега имало за цел да отклони вниманието на обществото от агент Гоце.

Председателят на комисията Евтим Костадинов коментира, че хората, които сега се обявяват срещу закона, са можели да изкажат мнение и да наложат вето, тъй като законът е бил широко обсъждан. В момента реагират тези, които са засегнати от отварянето на досиетата, категоричен е той.

"Капитал" изчислява на базата на оповестените от комисията по досиетата имена, че ако бившите кадри на Държавна сигурност бяха образували своя партия, са щели да имат своя парламентарна група във всеки един от демократично избраните парламенти до момента.

"Досиетата - манипулация и ирония", пише "Труд". Цялата дандания с отварянето на досиетата не е ли, за да се скрие истината за прехода, пита авторът. Не зловещите заговори и зависимости, а престъпната безотговорност и алчност на основните "герои" в т.нар преход могат да ни обяснят станалото, смята той.

"Уволняват лекари за подкуп", съобщава "Труд". Експерти на Министерството на здравеопазването пишат наредба за борба с корупцията в болниците. Тя предвижда лекари, сестри и санитари да бъдат уволнявани, ако са взели рушвет, а директорът на болницата да бъде санкциониран с по 2-3 заплати, ако е знаел за подкупните си служители.

"Стандарт" съобщава, че шефът на "Пирогов" Димитър Раденовски получава смъртни заплахи. Според вестника заплахите са свързани с намеренията на доц. Раденовски за модернизация на "Пирогов", които ще засегнат частни интереси в болницата.

"Общината в Пловдив внезапно забрани боклука на София", е челното заглавие на "Сега". Столичният кмет Бойко Борисов отново стана заложник на софийския боклук, вчера 26 пловдивски общински съветници изненадващо гласуваха договорът за извозване на балите със смет да бъде прекратен и дадоха едноседмичен срок на кмета Иван Чомаков да анулира документа, пише изданието.

Според вестника внезапният бунт срещу боклука е тръгнал от съветниците на БСП. Според кандидата на БСП за кмет на Пловдив акцията на червените съветници била срещу сегашния кмет Иван Чомаков, който не следял дали договорът се изпълнява, а не срещу Бойко Борисов. И Столичната община, и финансовото министерство, отхвърлиха вчера обвиненията като безпочвени, допълва вестникът.

Общият десен кандидат Мартин Заимов наруши комфорта на сегашния кмет на София, коментира "Капитал". Според вестника комбинацията между Бриго Аспарухов като официален кандидат на левицата и Мартин Заимов като обща дясна кандидатура е недотам благоприятна за сегашния кмет Бойко Борисов.

"Необлагаемите доходи се запазват", информира "Сега". И след въвеждането на плоския данък най-вероятно доходите, които в момента са необлагаеми, ще останат без данък, съобщил финансовият министър Пламен Орешарски.

Такива са стипендии, печалби от тотото, лихви по влогове и депозити в банки, част от командировъчните, доходите от задължителните осигуровки, застрахователните обезщетения, доходите от сделки с акции на борсата.

Основният вариант на нормативно признатите разходи пък е те да бъдат в размер на 25%. Другият вариант е малко по-висок процент, но с фиксирана сума за горна граница. Ще отпаднат данъчните облекчения за семейства с деца, като максимално в рамките на възможностите ще се увеличат детските надбавки. Няма да има и необлагаем минимум.

"Оставам противник на плоския данък", заявява пред "24 часа" бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев. Смятам, че лявата политика на социалната солидарност изисква хората с по-високи доходи да плащат прогресивно по-високи данъци, мотивира се той.

За "Нови мерки срещу перачите" съобщава в челния си материал "Монитор". Дори продавачите на скъпи кожени палта вече ще са задължени да докладват в Агенция "Бюро за финансово разузнаване" за всяка сделка на стойност над 30 000 лева, ако плащането е било извършено в брой, предвиждат одобрените от правителството предложения за промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари.

В проекта, разработен от финансовото министерство, се казва още, че такова задължение вече ще имат и здравно-осигурителните дружества.

Кутия цигари "Виктори" ще струват 3.40 лв. от догодина, съобщава "Труд", като цитира министър Орешарски. Още следващия месец ще вземем решение за увеличаване на акциза върху цигарите, казва той.

"България вече се конкурира в ЕС. Замислете се!", апелира в "Капитал" бившият ръководител на екипа за България в дирекция "Разширяване" на ЕК Бриджит Чарнота. Важното е да започне дискусия за това как ще се развива икономиката - дали стихийното строителство означава пазарна икономика или просто унищожаване на предимствата, посочва тя.

Не трябва постоянно да разчитате на чуждите пари и опит, защото това развива зависимост и пречи на развитието, съветва още Чарнота.

"Няма съединение без сблъсък. Понякога свиреп", коментира в "Труд" историкът и депутат от левицата проф. Андрей Пантев по повод днешния празник, на който се отбелязва годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 г.

Ние разбираме единството по доста комичен начин, няма съединение без противопоставяния, без сблъсък, въпросът е за какво се противопоставяш, казва историкът, като прави паралел с настоящето, казва професорът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

България Преди 18 минути

Има един задържан по случая

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 32 минути

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Любопитно Преди 1 час

Тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

България Преди 2 часа

Причината, според недоволните, е изграждане на велоалея, която ще бъде за сметка на десетки паркоместа

Великобритания забранява слабите пароли

Великобритания забранява слабите пароли

Технологии Преди 2 часа

Страната въвежда минимални изисквания за киберсигурност

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

Пари Преди 2 часа

Предложената от "Булгаргаз" цена е с над 2% по-ниска

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Любопитно Преди 2 часа

Маргарита и Кристиян са гости в новия епизод на подкаста “Един без друг”

<p>Това е първото животно, което е излъчвало светлина&nbsp;</p>

Преди 540 милиона години: Това е първото животно, което е излъчвало светлина

Любопитно Преди 2 часа

Биолуминесценцията се отнася до сиянието, което някои морски организми могат да произведат

<p>Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари</p>

Експертите предупреждават: Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари

Свят Преди 2 часа

В световен мащаб броят на случаите на денга, докладвани на СЗО, се е увеличил десетократно през последните две десетилетия

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Любопитно Преди 2 часа

Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес

Слънце, облаци, дъжд: С какво време започва новата седмица

Слънце, облаци, дъжд: С какво време започва новата седмица

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 16° и 26°

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 10 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 10 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Свят Преди 10 часа

Украинският държавен глава отново подчерта необходимостта от приемането на Украйна в ЕС и в НАТО

<p>Байдън увери Нетаняху в &quot;железния&quot; си ангажимент към сигурността на Израел</p>

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона, какво си казаха

Свят Преди 11 часа

Това е първият разговор между Байдън и Нетаняху, откакто двамата са се чули след масираното иранско нападение срещу Израел

<p>Никол Кидман с отличие от Американския филмов институт (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Никол Кидман с отличие за цялостни постижения на Американския филмов институт

Любопитно Преди 11 часа

Актрисата Мерил Стрийп връчи статуетката на Кидман