0
Мг го милиарди, много нещо. "Милиарди ще се изсипят върху страната ни като метеоритния дъжд на Леонидите през следващите шест години". Сравнението е на "Труд". "Европейският съюз инвестира 6 милиарда евро в България и Румъния" уточнява във водещото си заглавие "Демокрация". Вестникът пояснява, че сумата ще бъде инвестирана в периода 2000-2006-та година в подкрепа на усилията на двете страни за присъединяване към евроструктурите. "Е, това не означава, че трябва да ходим с глави вдигнати към небето в очакване на зеленото милионче. Защото при предишните по-леки бомбардировки с пари евробюрократите предварително бяха одобрили коя тяхна агенция да вземе хонорара за даване на съвети. А което остана неразделено нашите банкови мошеници раздадоха като лоши кредити", припомня "Труд". Иначе това обещание породи и логичния въпрос - "колко получава всяка от двете страни?", отбелязва "Демокрация" в редакционнния си коментар. Те няма да се делят на калпак, а ще бъдат инвестирани в конкретни проекти. Оттук нататък всичко зависи от инициативността на двете страни. Освен това този знак може да бъде изтълкуван и двояко - от една страна, че Европейския съюз подканя към здравословна конкуренция, но от друга, че може би най-големи шансове за финансиране ще имат съвместните проекти. "Затова нека България и Румъния започнат най-сетне да си говорят и да работят за неща, които ги превръщат в реална, а не в бъдеща част на Европа", отсича "Демокрация". "А иначе нямаше да е зле, ако ни бяха дали не 6, а 10 милиарда", отбелязва "24 часа". Защото всъщност отпуснатата ни сума е нищожно малка. А и освен това една братска подялба би означавала съотношение две към едно за северната ни съседка. Освен това по принципа на обратното засмукване парите ще се върнат в джоба на този, който ги отпуска.

"Наречена преди няколко години най-добре пазената тайна на Европа, България преживя своя преход към демокрация с минимални политически сътресения и сега, след няколко корекции в курса на движение, въведе икономически реформи, които доведоха до 4,5% растеж миналата година". Цитатът е от статия на вестник "Вашингтон таймс", посветена на състоянието в България и препечатана от "Демокрация". Вестникът отбелязва, че живеейки в тежко обкръжение на Балканите, страната ни беше и продължава да е образец на стабилност и мирни промени. "В дипломацията, както и в живота се гресират скърцащите колела. В случая с България, тя определено не била създаващо проблеми колело. България заслужава посещението на президента Клинтън както и да бъде забелязана от всички американци. Може би приятелите й трябва да скърцат вместо нея", завършва "Вашингтон таймс".

"България може и да заслужава посещението на Клинтън, прекият резултат от това обаче вече е налице - София в пълна блокада", отбелязва "Дума". "Центърът на София без пешеходци", допълва "Новинар", а "Монитор" разкрива - "US ченгета тарашат кабинета на Костов". Иначе "24 часа" успокоява, че "И "Пирогов" готов за Клинтън". И едно практично уточнение от "Новинар" - "не само коли, но и пешеходци няма да могат да се движат в центъра на София от събота вечерта до вторник на обяд заради посещението на Бил Клинтън". Затова, за да не се окажат абсурдно блокирани, живеещите в отцепения участък и да могат да преминат през оградите, ще трябва да носят със себе си паспорт и адресна регистрация. Работещите в района пък ще показват служебни карти.

Вече е ясно защо България няма никакъв, ама никакъв късмет. "Ами защото правителството й не обича коминочистачите", разкрива "Труд". Идеята да се наложи патентен данък и върху коминочистачите вестникът определя като "достойна да кандидатстване за наградата Параграф 22 или за която и да е друга награда за абсурдите". Засега нещата клонят към събуване цървулите на босия. В това решение може да се потърси и желанието на кабинета да продължава отупването на брашнения чувал. Той обаче отдавна е отупан до скъсване. "Данъчната политика е нещо като паспортна снимка за всяко правителство", отбелязва "Труд". И затова каквито и имена и епитети да си впише в графите надолу, те няма да скрият истинските му черти.

А иначе, пътят е открит - чрез фитнес към прогрес. "Заслугата е на данъчните, които си зидят фитнесзала и сауна в новата си щаб-квартира", разкрива отново "Труд". Някои по-тесногръди електорални единици може и да възроптаят, че при тая повсеместна сиромашия да се пръскат така народни пари си е чисто кощунство. Вестникът обаче бърза да им възрази. "Все пак, ако не народни, то чии пари ще харчат данъчните. Те, натрупали мускули, ще могат вече спокойно да обезкостяват подлите спекуланти. А сауната била за остъргване и на сланинката на подлия данъкоплатец. Във финансов смисъл и в полза на държавата разбира се", бърза да уточни вестникът.

"Има едно грешно разбиране в реформата в образованието и в културата. Реформата е градивното начало, а не рушенето, закриването. Това не е реформа. Това е съсипване", категоричен е Вежди Рашидов в интервю за вестник "Сега". "Имам чувството, че до края на този мандат това правителство има желанието да продаде държавата и да замине някъде. Притеснява ме това, че хората вече не вярват в нищо", продължава Вежди Рашидов. "Oсобено младите. Те вече нямат никаква цел и са останали в едно голо пространство, където не виждат никаква надежда. Народът не е опитно зайче, че върху него всеки да се опитва да прави експерименти и да се учи на главата му как се управлява. Опитите с хора просто са забранени във всички нормални държави на тази планета. Защото какво значи да нарушиш баланса на целия си народ и после да му обещаваш, че ще се поправиш, след като вече си му разгонил фамилията", завършва Вежди Рашидов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности