0

"Полиция! Дайте оборота", посочва в заглавие "Дума". Не става дума за обир, а за съвсем законни действия. Данъчни атакуват с полиция магазини на длъжници, съобщава и "Сега". "Стандарт" уточнява: "Бирници изпразват магазини по Коледа".

Русенци са първите, които прилагат такъв подход. Самите акции се провеждат почти като в американски екшън - данъчните и полицаите нахлуват внезапно в магазина и прибират парите на ошашавения собственик. Обикновено се стига до драми, търговците припадат, затова се налага да викат линейки.

Това са крайни мерки, не искахме да се стига дотам, но длъжниците трябва да разберат, че е необходимо да плащат задълженията си, заявява шефът на териториалната дирекция на Националната агенция по приходите в Русе Любомир Димитров, цитиран от "Сега".

Само че заради хайките търговци в Русе вече пишели специални инструкции към продавачите как да крият оборота си, разкрива "Труд".

Очевидно се налагат подобни мерки, защото както научаваме от "Стандарт" разгара на акцията ще е по Коледа, защото тогава оборотът скачал най-много. Иначе бил подготвен списък с около 20 търговски обекта, които ще бъдат щурмувани, информират вестниците.

Защо само експериментално, пита "Дума" в коментар. Изданието открито одобрява мерките. И се хваща за това, че инспектираните припадали. Като крадат държавата - не им става лошо, злъчно отбелязва вестникът.

Защото да не си плащаш данъците (и забележете, не поради немотия!) си е чиста проба кражба, настоява изданието.

"Време е всички граждани на тази страна да разберат, че са част от една обща фирма, наречена България. И докато тази обща фирма събира приходите си главно от морето бедни пенсионери - няма как да има пари за учителски заплати, за бездомни деца, за лекарства на раковоболни, за пътища без дупки".

Коментарът на "Труд" по същия случай е със заглавие "Бате, купи ми баничка!". Всъщност вестникът разказва познатия виц за бореца, който стои пред баничарница и моли едно момче да влезе да му купи баничка. На въпроса на момчето защо не го направи сам, борецът отговаря, че три пъти влиза и все му дават оборота.

Дано да има кой да им купи по една баничка на горките данъчни, че да не вземат да умрат от глад, ироничен е "Труд".

"Новинар" публикува интервю с Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители. А заглавието на материала е "Частните съдебни изпълнители са и психоаналитици".

Българинът не се отнася добросъвестно към задълженията си, твърди пред "Новинар" председателят на професионалната камара. Според него последните години след 10 ноември това, което става в държавата, няма начин да не се е отразило и на съзнанието на хората.

Загуби се доверието в институциите, загуби се вярата в закона, примери за просперитет са хора, за които всички знаят, че по престъпен начин са натрупали пари, подчертава председателят на частните съдебни изпълнители и продължава с тезата, че една от съществените черти на прехода е именно деморализацията.

Георги Дичев дава пример от ежедневната си работа. "Аз обяснявам закона, а той ме гледа и си казва: "Виж го пък тоя, дошъл е да изкара на мой гръб някой лев." Не съзнава, че причинява финансови щети на някого", посочва пред изданието той.

"24 часа" пише за други проверки. Хванаха кражби в софийска кооперация, научаваме от изданието. Хора на "Топлофикация" инспектират блокове и кооперации, от които са получени сигнали за кражби.

А иначе 60% от сметката "топли стълбите", продължава темата вестникът. До 60% може да стигне делът на сградната инсталация в сметката за парно на блока, предвижда наредба, готвена в енергийното министерство.

Целта е да се защитят редовните абонати, които сега плащат дори за евентуални кражби от съседи. В бъдеще ако много радиатори в блока са изключени или масово се краде енергия, ще скочат сметките на всички - дори на спрелите отоплителните си тела.

Отчетеното, но неразпределено между апартаментите, ще увеличава процента за сградна инсталация, пояснява "24 часа".

Виетнамците се завръщат, тръби "Монитор". Българското Черноморие ще се обгрижва от виетнамски работници, стана ясно вчера, след като в Ханой бе подписан договор за сътрудничество в областта на туризма между България и Социалистическа република Виетнам, информира вестникът.

Според официалните текстове на документите се предоставя възможност за работа на кадри от Виетнам в български курорти. Предвижда се обменът на кадри в туристическия бранш да е двустранен, обяснява "Монитор".

Изданието помества и коментар по темата - "Тъга по виетнамци". Всъщност единственото, за което нашенци се сещат с умиление, е че когато виетнамците бяха тук, нямаше бездомни кучета по улиците, спомня си вестникът.

"Дали пък това не е тайният замисъл на Станишев? Да реши от раз проблема с уличните кучета, за да спре най-после столичният кмет да обвинява правителството, че не му помага в работата", предполага изданието.

Чакат 18 нови депутати в парламента през януари, съобщава "Труд". Те ще заемат местата на избраниците, които ще заминат за Европейския парламент с решение на Народното събрание преди изборите за евродепутати догодина.

Това стана ясно вчера след среща на лидерите на групи и заместник-председателите на парламента. Те се споразумяха да позволят на временните евродепутати да продължат мандата си в българския парламент, ако не бъдат избрани на европейския вот.

Властта спечели първата битка за четвъртата поправка, коментира "Сега". Посочва се, че управляващото мнозинство успя да накара и опозицията, и висшите магистрати да декларират подкрепата си за всички проектоизменения в основния закон, включително и най-спорните от тях - тези, свързани с поредната промяна в главата за съдебната власт.

"Поправките минаха на първо четене в Народното събрание с огромно мнозинство и така половината работа бе свършена. Оттук нататък следва далеч по-трудният и дълъг път на препирните между първо и второ четене и на доказването, че тези промени могат да бъдат осъществени и от тях ще има практическа полза."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 1 час

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 2 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 3 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 3 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 3 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 4 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 4 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 4 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 5 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 5 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 5 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Свят Преди 5 часа

Бившият модел беше изслушана като обикновен свидетел през юни 2023 г.

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Любопитно Преди 5 часа

Каква нова функция е открита в задната част на главата четете в следващите редове

Huawei Pura 70 Ultra

Huawei привлича вниманието с новия Pura 70

Технологии Преди 5 часа

Флагманът има три версии, включително с подвижен обектив на камерата

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Свят Преди 5 часа

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди по независим начин информацията от бойното поле

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

България Преди 6 часа

34-годишният водач на велосипеда е настанен в реанимация