0
Лд дка еднодръвка от времето на Ной са открили рибари от Созопол в нощта срещу събота, съобщи пред БНР историкът проф. Божидар Димитров. Дървеният плавателен съд бил намерен на дълбочина около 117 метра в Черно море при тралене на около 55 км в открито море. Той датира отпреди 7000-8000 години, когато се предполага, че е бил Библейският потоп.

На такава дълбочина не действат микроорганизми, тъй като няма кислород, и лодката се е запазила напълно. За да не се разсъхне и разпадне на трески уникалното откритие, го заливали със сладка вода, приемайки съветите на консерватори по телефона, докато пристигне техен екип, разказа проф. Божидар Димитров. Тъй като тези дни в Созопол се провеждат празниците на изкуствата, там имало достатъчно хора, готови да помогнат, уточни историкът и посочи за пример депутата от НДСВ Явор Милушев, общината и бургаския музей.

Чест прави на рибарите, които работят за частна фирма, че са пропуснали два тона цаца, похвали откривателите проф. Димитров. Военни моряци пък пренесли лодката на близо километър разстояние до созополския музей. Там пък вече спешно се изграждала желязна вана, където в специални химикали да се спре разрушаването на находката.

Това е най-старият плавателен съд, откриван не само в България, но и в света, показала справка в научната литература. Такива модели плавателни съдове, издълбани от едно дърво, са характерни за праисторическата епоха, поясни историкът. Лесовъди определили, че лодката е направена от бряст. Дълга е 4,5 метра.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@