0
Клавиатурата и мишката са само началото за всеки запалил се по РС игрите. За амбициозните играчи воланът, педалите и всичко останало са необходимост и просто задължителни. Ние ще ви препоръчаме подходящо оборудване, закупуването на което със сигурност ще си заслужава.

Мишка и клавиатура ще са ви достатъчни само в шутъри от първо лице като Splinter Cell 3, Fear и Quake 4. В други екшън и Jump&Run (скачай и бягай) игри обаче удобният джойстик само би ви помогнал. Освен това, професионалните рали състезатели управляват с волан и педали. Тъй като в магазините има и много недотам качествени продукти, ние подбрахме за вас най-добрите на пазара. По правило всички се свързват бързо и лесно през USB интерфейс към компютъра.

Прецизната мишка на първо място

В днешно време мишките са истински прецизни устройства. Ако до вчера вашата е била с две копчета и колелце посредата, то съвременните разполагат с лазерни сензори, с оптическа резолюция до 2000 dpi, осем бутона, скрол и вариращо тегло, което сами променяте според предпочитанията си. Леките мишки позволяват по-лесно движение, но в крайна сметка решавате вие. Повечето мишки за игра са с кабел. Безжичните не позволяват достатъчно бърз пренос на данните, а това в повечето случаи е от изключително значение за геймърите.

Кой от всички модели обаче да изберете? Ние ви препоръчваме три от най-добрите мишки на пазара, а вие сами преценете коя е най-подходящата за вас.

Razer Copperhead приляга особено добре в ръката, подходяща е както за лява, така и за дясна ръка и работи с изключително прецизен сензор ? 2000 dpi. Мишката разполага с 8 свободно програмируеми бутона, включително скролът, като във вътрешната и памет се съхраняват настройките за 5 от тях. Чувствителността на бутоните също може да бъде контролирана. Copperhead на Razer струва около 160 лв.

С цена от около 150 лв малко по-евтино е предложението на Logitech ? моделът G5, подходящ само за работа с дясна ръка. Тя предлага 5 бутона за лична конфигурация и скрол. Чувствителността на натискане се контролира от специален бутон и може да се настрои на 400, 1200 и 2000 dpi. Стандартно в комплекта получавате тежести, с които да ?тунинговате? мишката и максимално да персонализирате теглото и. За любителите на безжичните устройства компанията предлага модела Logitech G7 за около 185 лв.

Бързо и точно работи и Hama Side S1, която за своите 70 лв излиза доста изгодно за геймърска мишка. Четирибутонният модел разполага с прецизен 1600 dpi оптичен сензор, а чувствителнноста й се променя в стъпки по 400 dpi. В комплекта на Hama Side S1 получавате и удобна торбичка за транспорт.
[pagebreak]

Добрата мишка заслужава и добра подложка

Когато местите мишката директно върху бюрото, движенията на ръката не се предават толкова прецизно, както, ако изпозлвате добра подложка. А за геймърите са важни преди всичко свойствата на повърхността и възможността за удобно плъзгане.

Сред подложките за мишки се различават основно два варианта. Едните поддържат особено прецизни движения на курсора, а другите позволяват изключително бързи движения на мишката. Едно нещо обаче предлагат всички - удобно и хармонизирано плъзгане на мишката по гладка повърхност.

Прецизност преди всичко предлага Stainless на Gamers Wear. Оребрената и гумирана долна страна и дава стабилнен захват към бюрото и не позволява лесното и изместване по време на игра. Размерите на Stainless са 29,5 х 24 cm, а цената е около 60 лв.

С площта си от 44,4 х 35,5 cm Everglide Titan Monstermat е особено голяма, но и удобна. Гладката и повърхност улеснява най-вече бързите реакции и движения на мишката. Цена ? около 60 лв. По-малкият вариант Titan Gamermat (36,5 x 25 cm) се продава за 40 лв.
[pagebreak]

При рали състезания необходими са волан и педали

Състезания като DTM Race Driver, GTA и Need for Speed не са удобни за игра с клавиатурата, тъй като тя реагира прекалено чувствително и виртуалната кола ще е доста трудна за управление. Именно затова, тук воланът и педалите за газ и спирачка са необходимост. Препоръчителни са продукти, които работят резлачно, т.е., взависимост от конкретните условия. При тях максимално реалистично се усещат контактът с виртуалното пътно платно и пътната настилка.

Към начинаещите е ориентиран струващият 150 лева Speedlink 4in1 Power Feedback Leather Wheel. Противодействието на силата се създава от електромотори. Воланът разполага с удобен за захват калъф от изкуствена кожа. На него са разположени четири отговарящи за посоката и осем предназначени за стрелба копчета, както и още два бутона. Чувствителността на кормилото, разбира се, може да се настрои по ваши предпочитания, а захващането му към бюрото е не само елементарно, но и стабилно.

Първото предложение от Trustmaster струва 110 лв ? моделът Enzo Ferrari 2-in-1. В момента обаче най-добрият продукт от компанията е Set F1 Force Feedback и ние ви препоръчваме именно него. Периферията ще ви изуми със здравината си, с голямата си чувствителност и металните педали, които все пак ще трябва да щадите. Разполагате и с допълнителни екстри като например скоростен лост и др. Единствената лоша новина в случая е високата цена от 190 лв., която обаче е разумна и непреувеличена.
[pagebreak]

Джойстикът носи истинско удоволствие от играта

С джойстика имате по-добър контрол върху героя в Jump`n`Run игрите като Prince of Persia, Tomb Rider и др., а ралитата стават по-приятни от всякога.

Игровите конзоли и джойстиците също вървят ръка за ръка. Тези устройства за управление имат 10 или повече копчета, един голям четирипосочен бутон и още две мултифункционални копчета.

Особено добро впечатление ни направи моделът Cordless Rumblepad 2 oт Logitech. Безжичен е и може да работи до цели 9 метра разстояние от конзолата, което позволява например удобно да се излегнете на дивана докато играете. Освен пълен набор бутони, джойстикът предлага и вибрираща функция (работеща с батерии), наречена Rumble. Тя разклаща ръцете ви според момента в играта, а настройките стават посредством включен в комплекта софтуер.

Същата вибрираща функция притежава и кабелният джойстик Saitek P2600 Rumble. При това Rumble функцията тук е особено силна. Друга особеност е и допълнителният осемпосочен бутон (освен четирипосочния). Необичайно е и FPS копчето, което обединява команди от типа на стрелба, тичане, скачане, бутане и други. Джойстикът е подходящ и за игра на РС-то, но тогава далеч повече прецизност осигурява комбинацията от клавиатура и мишка.
[pagebreak]

Високоговорителите се грижат за истинската атмосфера

Ако в екшън игри с много стрелба при използването на чудовища като ракетни минохвъргачки и други чувате слабодоловим гърмеж, значи колонките ви не се справят много добре. Търсеният 3D ефект се постига само с качествени и силни системи.

Изберете според предпочитанията си ? съраунд система или 2.1. При съраунд системата разполагате колоните във всеки ъгъл на стаята, а събуфера в центъра (напр. На на бюрото). За всичко това обаче ще трябва да отделите поне 150-200 лв. Точно толкова струва например моделът Teufel Concept E. Той изисква звуковатави карта да поддържа 5.1, тъй като няма собствен многоканален декодер. Съществуват разбира се и много други модели, които за високата си цена предлагат и висококачествен звук, но за нас Teufel Concept E е много добро начало.

Ако пък за вас е достатъчен стереозвукът, разгледайте 2.1 системите, които се състоят от две сателитни колони плюс събуфер. Тук препоръчваме Creative Inspire Т3000 за около 100 лв. Освен него има и по-мощни системи, за тест на които най-добре посетете специализиран магазин за техника.
[pagebreak]

Слушалките щадят нервите на околните

Любимата игра, вие сте в центъра на действието а шумът от гърмящите пушки не смущава никой ? това е постижимо със слушалки. Ако към тях има и микрофон, можете междувременно да разговаряте с останалите участници в играта (?Teamspeak?).

Преди покупката разгледайте и тествайте няколкото направили ви впечатление модела. Проверете например дали слушалките не ви убиват, защото са прекалено стегнати и др. Чуйте също така дали провежданият звук е качествен.

Нашето внимание привлякоха два модела. За 70 лв. ваш ще бъде моделът на Plantronics Gamecom 1. На кабела им е се намира специален регулатор силата на звука, както и копче за заглушаване. Връзката със звуковата карта се осъществява посредством две букси.

Също по аналогов или дигитален начин (т.е. чрез USB) се свързват слушалките Sennheiser PC 165 USB. Със своите 260 лв. те са лукс, но са най-добрите, които ни бяха попадали наскоро.

Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия за ветото за КНДР: Това са нашите интереси

Русия за ветото за КНДР: Това са нашите интереси

Свят Преди 8 минути

Русия обвини САЩ и техните съюзници

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 55 минути

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

И заместниците в Сметната палата говориха с Радев

И заместниците в Сметната палата говориха с Радев

България Преди 1 час

Тодоров: Не смятам, че аз и г-жа Грънчарова сме най-подходящите хора

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 1 час

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 1 час

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 2 часа

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 2 часа

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 2 часа

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 2 часа

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 3 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 3 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 3 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 3 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте