У чени от Нова Зеландия и Япония създадоха лук, който не кара хората да плачат, докато го режат, след като изолирали от "сълзотворния зеленчук" гена, който предизвиква сълзенето на очите на домакините от цял свят.
Институтът за агрономически изследвания на Нова Зеландия, който е направил откритието, се надява новият вид лук да може да бъде пуснат в продажба през следващите десетина години.
Изследването е започнало през 2002 г., след като японски учени открили гена в лука, който предизвиква сълзене на очите.
"Смятахме, че генът, предизвикващ сълзенето, се проявява спонтанно при рязането на лука, но японските ни колеги откриха, че този ген е контролиран от ензим", обяснява един от новозеландските учени Колин Ийди.
Откритието, представено на симпозиум в Холандия, вече е широко приветствано от специалистите.
Ийди се появи на корицата на специализираното списание "Аниън уърлд" (onionworld.com). Въпреки че е дълго чакан от индустрията, според него ще са необходими още 10-15 г. преди продуктът да стигне до кухните.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!