0

Плакатите за тазгодишната церемонияГей драмата "Brokeback Mountain" (Планината Броукбек), биографичният "Капоти", "Crash" от сценариста на "Момиче за милиони" Пол Хагис, премиерният у нас "Мюнхен" и черно-белият "Good Night, and Good Luck" са петте заглавия, които ще се конкурират за най-добър филм на наградите "Оскар" (Oscars.org).

Извън тази селекция останаха биографичната лента за кънтризвездата Джони Кеш и съпругата му "Walk the Line", мегапродукцията на Питър Джаксън "Кинг Конг", "Мемоарите на една гейша" на Роб Маршъл ("Чикаго") и екранизацията по Джон льо Каре "Вечният градинар", която е кандидат за 10 от британските награди БАФТА.

Дейвид Стратеърн от \'Good Night, And Good Luck\' е кандидат и за най-добър актьорНоминациите бяха обявени в Лос Анджелис, а церемонията по връчването на престижните статуетки е насрочена за 5 март в "Кодак тиътър" в Холивуд.

Фаворитите се очертаха още на наградите "Златен глобус", присъждани от чуждестранните журналисти в Холивуд. Те обявиха за филм на 2005-а любовната история между двама каубои "Планината Броукбек", който има и най-много номинации за "Оскар" - осем.

Клуни вече има \'Златен глобус\' за \'Syriana\' Както бе и в тяхната селекция, звездата Джордж Клуни е претендент за академичната статуетка в три категории с два филма: като режисьор и съавтор на сценария за "Good Night, and Good Luck" и като актьор в поддържаща роля в "Syriana".

След като преди три години палестинска продукция не бе допусната до номинациите за "Оскар" заради непризнаването на държавата, сега отличеният със "Златен глобус" "Paradise Now" (Рай сега), който разказва за атентаторите самоубийци в Близкия изток, е сред петте най-добри чуждестранни ленти заедно с кандидатурите на Италия, Франция, Германия, ЮАР.

\'Булка труп\'За пълнометражна анимация на годината са номинирани три заглавия: "Howl's Moving Castle" - поредното аниме от японеца Хаяо Миязаки, който вече е печелил статуетката, и пластилиновите "Булка труп" на Тим Бъртън и "Уолъс и Громит: Проклятието на заека" на Ник Парк. Последните две продукции са британски, а освен това главните героини се озвучават от една и съща актриса - Хелена Бонъм Картър.

Водещ на церемонията ще бъде новинарят Джон Стюарт, известен със своето пародийно предаване "The Daily Show".

Още от номинациите:

Героят на Терънс Хауърд иска да е рапърПри актьорите в главна роля най-добрите са: Филип Сиймур Хофман ("Капоти"), новоизгрялата чернокожа звезда Терънс Хауърд ("Hustle & Flow"), Хийт Леджър ("Планината Броукбек"), Хоакин Финикс ("Walk the Line") и Дейвид Стратеърн ("Good Night, and Good Luck").

Другият каубой от "Планината Броукбек" донесе номинация за поддържаща роля на Джейк Гиленхаал в конкуренция с Клуни, Мат Дилън ("Crash"), Пол Джиамати ("Късметлията") и Уйлям Хърт ("Тъмно минало").

При актрисите в главна роля конкуренцията е между ветеранката Джуди Денч ("Mrs. Henderson Presents"), Фелисити Хафмън ("Трансамерика"), Кийра Найтли ("Гордост и предразсъдъци"), Чарлийз Терон ("North Country") и Рийз Уидърспуун ("Walk the Line").

Леджър и Уйлямс на наградите \'Златен глобус\'Мишел Уйлямс, която в "Планината Броукбек" е омъжена за героя на Хийт Леджър, а след снимките заживя с актьора, е претендентка за "Оскар" в поддържаща роля. Останалите номинирани в тази категория са Ейми Адамс ("Junebug"), Катрин Кийнър ("Капоти"), Франсис Макдорманд ("North Country") и Рейчъл Уайз ("Вечният градинар").

Изненадващо "Батман в началото" донесе номинация за операторско майсторство на Уоли Пфистър, редом до Родриго Прието ("Планината Броукбек"), Робърт Елсуит ("Good Night, and Good Luck"), Дион Бийб ("Мемоарите на една гейша") и Емануел Любецки ("The New World").

За най-добър документален филм фаворит е френският "Походът на императорите"

Миналото лято научнопопулярната лента на Люк Жаке се превърна в касов хит зад Океана под името "March of the Penguins", а този петък тръгва и по екраните у нас. Останалите номинирани заглавия са: "Darwin's Nightmare", "Enron: The Smartest Guys in the Room", "Murderball" и "Street Fight".

Номинираните песни от филми, които се изпълняват и на церемонията, този път са три: In the Deep от "Crash", It's Hard Out Here for a Pimp от рапърския "Hustle & Flow" и Travelin' Thru на Доли Партън от "Трансамерика". Сред тях обаче не е отличената със "Златен глобус" композиция от "Планината Броукбек" - "A Love That Will Never Grow Old", изпълнявана от Емилу Харис.

За визуални ефекти се състезават "Хрониките на Нарния: Лъвът, Вещицата и дрешникът", "Кинг Конг" и "Война на световете", които се конкурират и в категорията за звуков монтаж.

От другите касови хитове на 2005-а "Чарли и шоколадовата фабрика" е сред номинираните за костюми, "Star Wars: Епизод 3 - Отмъщението на ситите" - за грим (заедно с "Нарния" и боксьорския "Късметлията").

Ден по-рано станаха известни и претендентите за антинаградите "Златна малина" (Razzies.com). Най-много номинации - осем, има "Синът на Маската" (Son Of the Mask), продължение на комедията с Джим Кери, но без него, следван от "Царете на хаоса", "Dirty Love" с Джени Макарти, "Омагьосване" с Никол Кидман и "Дюс Бигалоу: Европейското жиголо".

Сред номинираните за най-слаб актьор е и светската блондинка Парис Хилтън, която изпълнява второстепенна роля във филма на ужасите "Къщата на восъка".

Двойката Том Круз и Кейти Холмс, които са заедно вече година и чакат първото си дете, също са кандидати за статуетките. Звездата от "Война на световете" дори е двукратно номиниран в новата категория "Most Tiresome Tabloid Targets" (нещо като "Най-досадни обекти на жълтата преса") заради публичните обяснения в любов към своята годеница и критиките си срещу психиатричното лечение.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 2 минути

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 18 минути

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

Техеран: Има свалени дронове, но засега няма ракетна атака

Техеран: Има свалени дронове, но засега няма ракетна атака

Свят Преди 2 часа

Иранските държавни медии съобщиха за експлозия в централната част на страната

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 2 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 2 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 3 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 3 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 3 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 3 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 3 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана