0

- Какво показва отчетът за двете години, откакто сте министър на регионалното развитие?

- Министерството на регионалното развитие има с какво да се похвали. За този период започнахме т.нар. интегрирани водни проекти в градовете Русе, Бургас, Враца. В Стара Загора, след реализацията на проекта ще бъде премахнат режимът на водата. Започнахме изграждането на трите пречиствателни станции по поречието на река Марица в Димитровград, Хасково и Стара Загора.

Тази година приключва строителството и ще бъдат пуснати в експлоатация пречиствателните станции в Мадан и Рудозем. Даваме добър старт на водоснабдителните проекти, които след това ще продължат в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по оперативна програма "Околна среда".

- Защо се наложи да бъдат преместени тези проекти, след като вие се справяте добре? Още повече че в началото на годината Европейската комисия предупреди България, че заради МОСВ може да ги изгубим, и спря плащанията.

- Европейската комисия препоръча всички водни проекти да бъдат в една оперативна програма. Беше решено този род проекти да се изпълняват по програма "Околна среда".

Така тези, които бяха започнати при нас, останаха, за да ги довършим, а тези, които не бяха, се прехвърлиха към МОСВ. Имаме уверения, че те ще бъдат приключени успешно.

Освен това през есента ще приключим ратификацията на заема от Световната банка в размер на 109 млн. евро за общинска инфраструктура. С него ще бъде довършено строителството на четири язовира, ще се изградят и 6 пречиствателни станции за питейни води.

В същия период ще бъде договорен и кредитът по програмата "Транзитни пътища V", с който ще се ремонтират 1500 км пътища. Миналата година завършихме над 1600 км пътища, а тази ще бъдат изградени и рехабилитирани още над 2000 км. Това е повече, отколкото за предходните 6 години.

Договорихме всичко по програмата за укрепване на свлачищата по бреговете на Дунав и на Черно море. В момента готвим кредитна линия за поне 100 млн. евро и за останалите свлачища на територията на страната.

Започваме една програма за около 90 млн. лв. в над 150 общини, които са пилотни за усвояване на средства от еврофондовете.

- Отчитате внушителни числа за ремонтирани пътища, но критиките за лошите шосета не спират. Шофьорите се оплакват. Бизнесът неотдавна пак недоволстваше от лошите пътища по морето?

- Не мога да се съглася с подобна безадресна критика. Да, има много пътища, които се нуждаят от ремонт, но те не са по черноморското крайбрежие, ако изключим района от Царево на юг към Ахтопол. Там сега проектираме и ще започнем изграждането на пътя.

За останалите пътища по Черноморието няма забележки. И друг път съм казвал, че след три или най-много след пет години България ще има наистина хубави пътища, ако се работи със същия темп, с който работим в момента.

Сигурен съм, че темпото ще се увеличава, защото в началото на октомври ще проведем и първите процедури по усвояване на средствата по оперативна програма "Регионално развитие".

Ще търгуваме обекти за около 270 млн. евро за пътища втори и трети клас. Заедно с останалите източници за финансиране и съфинансирането от бюджета ще имаме ресурс от порядъка на около 1 милиард лв., което ще бъде почти удвояване на средствата, които тази година влагаме за пътищата. Няма област и община, където да не сме направили нов път. Не говоря за кърпене на дупки, а за чисто нов път.

- Многократно сте казвали, че магистрала "Тракия" ще започне да се доизгражда през май. Вече е краят на август, а няма развитие по концесията. Получихте ли отговор от Евростат?

- За съжаление все още не сме получили отговор от Евростат. Предстои последният участък, който се строи с кредита от Европейската инвестиционна банка - от Чирпан до Стара Загора, да бъде официално открит на 5 октомври.

Ще настоявам до тази дата правителството да е взело решение за бъдещото на концесията, дори и да не е получено становище на Евростат. И друг път съм казвал: Евростат няма да каже дали договорът е хубав или лош.

Евростат ще каже дали тези разходи, които частният инвеститор ще направи, се отнасят или не се отнасят към баланса на бюджета. Това има значение за макрорамката и Министерството на финансите, но няма значение за това дали пътят ще бъде довършен или не.

Ще предложа на правителството да се довърши процедурата по концесиониране, което ще даде възможност за окончателно подписване на договора. Ако решението мине, ще можем да започнем строителството още през есента.

Обещахте тази година да тръгнат процедурите по изграждането на магистралите "Марица" и "Струма", но и тук има забавяне... - В момента магистрала "Марица" се строи.

Преди няколко месеца пуснахме в експлоатация 17 км, а до края на годината ще пуснем още 21 км. За 64 км от нея - отсечката от Оризово до Харманли, търговетеще се обявят още тази година.

Довършва се големият мост над река Марица при Харманли. Трябва да завършим "Марица" през 2009 г. Забавянето за "Струма" се получи заради оспорването на доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Проблемът е Кресненското дефиле.

- Този участък не попада в отсечките, за които щяхте да обявите търгове.

- Да, но "Струма" се финансира по оперативна програма "Транспорт" и трябва да имаме доклад по ОВОС за цялото трасе.

От строителна гледна точка не пречи откъм границата с Гърция и от страната на дупнишкото Голямо село да започне изграждането. ЕС обаче си има правила и ние трябва да ги спазваме.

- Каква ще бъде съдбата на държавните дружества "Техноекспортстрой" и "Автомагистрали", които са сред концесионерите на "Тракия"? Ще се пускат ли на борсата за продажба?

- Възможно е това да се случи. Предложил съм да бъдат извадени от забранителния списък за приватизация.

Предстои министърът на икономиката да внесе за разглеждане в правителството обобщения списък. Това, че двете компании ще излязат от забранителния списък, не означава, че те ще бъдат продадени. За да се продадат, трябва да има отделно решение на правителството.

Идеята като цяло е да бъдат пуснати малки дялове от тях на борсата, за да се тества усещането на бизнеса към тях, колко биха стрували те и дали е изгодно да бъдат продадени сега или по-късно.

От строителните компании няма да се продава единствено "Строителство и възстановяване". Няма да се приватизират и водоснабдителни дружества, които остават на принципа на държавна и общинска собственост.

- По ваше предложение в отлагателния списък на екомрежата "Натура 2000" не бяха включени зоните, за които предстои да се приемат подробни устройствени планове. Колко такива планове от пролетта досега бяха приети, за да се избегне попадането им в "Натура"?

- Не мога да кажа, защото одобряването на тези планове не минава през министерството. В момента с наши средства правим общите устройствени планове на общините Царево, Созопол и Аврен. Те са съобразни както с "Натура", така и със Закона за черноморското крайбрежие.

След решението на кабинета за "Натура" кметове казаха, че на много места инвеститорите сами финансират изработването на ПУП-овете, за да не попаднат в защитените зони. Тревожно е положението в района на Дуранкулашкото и Шабленското езеро, където се предвижда изграждането на пет голф комплекса.

Такива голф игрища се строят от две-три години. По-добра инвестиция, пазеща природата, от голф игрищата няма.

- Но териториите около Дуранкулашкото и Шабленското езеро винаги са били защитени. Освен това другият аргумент е, че голфът изисква много вода, а точно Североизточна България се мъчи от безводие.

- Много добре познавам територията. Изключвам заблатените части. В тях никой нищо няма да прави, те си остават резервати.

Признавам, че съчетаването на интересите на собствениците на земи, на общините, които искат да привлекат инвестиции, на еколозите, които искат да се опази природата, и на държавата много трудно могат да бъдат съчетани в нещо, което да удовлетворява всички страни. Нашата задача е да не бъде ощетен държавният интерес.

- Но погледнете какво става на Слънчев бряг, където на самите дюни се строят хотели. Това не е ли унищожаване на природата?

-Да, има такива случаи. Допуснати са не само там. Има и в Несебър. Какво искате да направя? Да ги съборя ли? В случая отговорността е на общините, които трябва да си огледат територията и да спазват законодателството.

- Но виждаме, че местната власт не спазва ограниченията. Предстоят ли промени в Закона за устройство на територията, с които да се ограничат правата на кметовете?

- Напротив, ще им дадем още по-големи правомощия. Отговорност на държавата ще останат само най-големите и крупни обекти. Общините ще отговарят за повечето и по-малките обекти, които се строят на тяхна територия.

Причината е, че ние имаме 300 души в цялата страна, а обектите, които се строят в момента са 300 хиляди. Чисто физически не е възможно дори нашите служители да обходят тези обекти.

Дирекцията за национален и строителен контрол представи статистика, според която общините и сега не се справят с дадените им правомощия по закон, не санкционират незаконното строителство, а вие искате да им ги разширите.

Местната власт трябва да си изгради капацитета. Децентрализацията означава повече права и повече задължения. Има достатъчни възможности за спиране на незаконното строителство. Не може да бъде узаконявано каквото и да било без съответните документи. Така че не би трябвало да има незаконни обекти.

Но проверките на ДНСК ви опровергават. - Разбира се, случва се, защото българският гражданин масово нарушава закона.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 4 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 4 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 7 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 8 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 9 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 9 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 10 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 10 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 10 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 10 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 10 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 10 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 11 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 11 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 11 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 12 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen