0
Кк кото и скъп да е един компютър, най-ценното в него не е хардуера, а записаната информация. Linksys NAS200 е устройство, което ще ви позволи да съхранявате при идеални условия най-важните си файлове, да ги споделяте в локалната мрежа или в интернет и да правите с лекота бекъп само с едно натискане на бутона. NAS200 е изключително подходящ и за ролята на домашен медия сървър.

Удобството на мрежовите устройства за съхранение

В днешно време, когато капацитетът на твърдите дискове прескочи границата от 1 TB, потребителите масово записват върху тях огромни колекции от филми, видеоклипове, снимки, музика и архиви с важни работни файлове. Съхраняването на цялата тази информация локално, върху твърдия диск на един единствен компютър, създава редица неудобства, както в офиса, така и у дома. Този компютър трябва да бъде постоянно включен, за да предоставя достъп до файловете, а и не винаги е конфигуриран така, че връзката към него от други машини в локалната мрежа или през интернет да е лесна и безпроблемна. Ето защо все повече хора се ориентират към самостоятелни мрежови устройства за съхранение на данни, каквото е Linksys NAS200.

Предимствата на това решение са очевидни – всичко, което трябва да направите, е да включите Linksys NAS200 към мрежата през вградения му 10/100 Mbps Ethernet порт и да забравите за неговото съществуване. Устройството не се нуждае от връзка към PC, за да работи, и е абсолютно тихо и непретенциозно. Вграденият вентилатор, който осигурява охлаждането на дисковете, се върти на ниски обороти, и шумът от него е много по-малък от този, създаван от типичното десктоп PC.


Две е повече от едно

Linksys NAS200 разполага с два слота за SATA твърди дискове, които се добавят по ваш избор, т.е. може да изберете капацитета им според моментните си нужди, като лесно и бързо ги ъпгрейдвате в бъдеще.

Всъщност, изобщо не е задължително да инсталирате два носителя - NAS200 ще работи и с един празен слот, но горещо ви препоръчваме да направите комбинация от два еднакви диска, свързани в RAID масив, за да се възползвате от пълните възможности на устройството. Двата диска могат да се „виждат” както поотделно, така и като един общ. Ако изберете втория вариант, пред вас стоят алтернативите за масив от типа RAID 1 (mirror) или RAID 0 (stripe).

При RAID 1 (mirror) печелите сигурност, за сметка на достъпен капацитет. Данните, подавани към двата диска, се записват едновременно върху всеки един от тях, т.е. те са огледални образи един на друг. По този начин, ако поради някаква причина единият от дисковете дефектира, няма да загубите нито бит информация, защото имате идентично резервно копие на файловете върху втория. Шансът и двата диска да изгорят едновременно е нищожно малък и няма смисъл изобщо да се тревожите за него. RAID 1 масивите имат само един недостатък – при свързване например на два диска от по 500 GB всеки, потребителят „вижда” и може да записва върху тях само 500 GB, а не 1 TB.

При RAID 0 (stripe) печелите скорост за сметка на сигурност. Тук информацията отново се записва едновременно върху двата диска, но този път файловете не са огледално разположени. Отделни „парчета” от тях са пръснати върху единия диск, а останалите – върху втория. По този начин се постигат изключително високи скорости на трансфер, двойно по-големи от тези, които е в състояние да предложи всеки един от дисковете при самостоятелна употреба.

Недостатъкът на RAID 0 (stripe) е, че при дефект в единия от дисковете, губите информацията и върху другия, тъй като върху него няма цели файлове, които да бъдат спасени, а само части от тях.


 

Обърнете внимание, че Linksys NAS200 се продава без дискове, т.е. кутията е празна и трябва да сложите сами носителите, преди да пуснете устройството. Това няма да ви създаде абсолютно никакъв проблем – Linksys NAS200 е съвместим с всички налични на пазара SATA дискове (независимо дали са SATA 1,5 Gbps или SATA II 3 Gbps), а монтирането им в слотовете става за секунди.


Бекъп с едно натискане на бутона

Всеки знае колко важно е да се правят резервни копия на информацията, записана върху твърдия диск на компютъра, но колко от нас реално го правят?! Обикновено човек се сеща, че е трябвало да направи бекъп, едва когато е твърде късно и повреда в компютъра е причинила загубата на важни и събирани с години файлове. Основната причина да не се извършва редовно архивиране е че в повечето случаи това представлява изключително тромава и досадна процедура.

Linksys NAS200 прави архивирането на информацията от свързан към мрежата компютър лесно като детска игра. Достатъчно е просто да натиснете дългия хоризонтален бутон с надпис Back Up, разположен върху лицевия панел на устройството, и машината ще свърши всичко вместо вас. Разбира се, преди това трябва да сте инсталирали клиентския софтуер NTI Shadow, чиято пълна версия получавате в комплект с Linksys NAS200.


Разширение чрез допълнителни външни устройства

При инсталиране на два твърди диска с висок капацитет ще си осигурите предостатъчно място за съхранение на файлове, но винаги може да се наложи добавянето на допълнителен капацитет за запис или просто копиране на информация от други устройства, без да се минава през мрежовия интерфейс. За тази цел Linksys NAS200 е оборудван с два бързи USB 2.0 порта, към които да включвате външни твърди дискове или USB флаш драйв.


Достъп до файловете през интернет

Удобството от употребата на Linksys NAS200 не се ограничава само в рамките на локалната мрежа. Имате възможност да настроите устройството така, че да бъде достъпно от всяка точка на интернет през уеб браузър или FTP клиент. Не е нужно да притежавате дългогодишен опит като мрежов администратор, за да създадете защитени с парола акаунти за различни потребители, които да получават достъп до точно определени папки и файлове. Всички настройки се извършват бързо и лесно през удобния уеб интерфейс. Linksys NAS200 дори разполага с вграден даунлоуд мениджър – стартирайте изтеглянето на набелязаните файлове директно от уеб браузъра, след което спокойно угасете вашия компютър и се отдайте на почивка и забавления. През това време NAS200 ще продължи самостоятелно да изтегля файловете, за да може те да ви очакват на мрежовото устройство при следващото включване на компютъра.



Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

САЩ спряха временно доставка на бомби за Израел

САЩ спряха временно доставка на бомби за Израел

Свят Преди 7 минути

Причината е, че страната не е успяла да отговори на опасенията на Вашингтон относно плановете за нахлуване в южния град Рафах в Газа

Отиде си скулпторът Антон Дончев

Отиде си скулпторът Антон Дончев

България Преди 23 минути

Скръбната вест съобщиха от Съюза на българските художници

Ново проучване: Шофьорите вдишват причиняващи рак химикали в колите си

Ново проучване: Шофьорите вдишват причиняващи рак химикали в колите си

Свят Преди 56 минути

99 % от автомобилите съдържат забавител на горенето, наречен TCIPP, който е потенциален канцероген

Аномалиите на климата: Април счупи световните температурни рекорди

Аномалиите на климата: Април счупи световните температурни рекорди

Свят Преди 1 час

От юни миналата година насам всеки месец е бил най-топлият подобен период в историята

При въздушна атака: Русия атакува за пореден път енергийни съоръжения на Украйна

При въздушна атака: Русия атакува за пореден път енергийни съоръжения на Украйна

Свят Преди 1 час

При руската атака са нанесени сериозни щети на оборудване в три топлоелектрически централи

Година след смъртта на Ани и Явор: Нов протест на булевард "Сливница"

Година след смъртта на Ани и Явор: Нов протест на булевард "Сливница"

България Преди 1 час

През май 2023 г. 18-годишен шофьор с книжка от 3 месеца блъсна и уби на място двойката

Шофьор се вряза в паркирана кола в Стамболийски, след което избяга

Шофьор се вряза в паркирана кола в Стамболийски, след което избяга

България Преди 1 час

Катастрофата е заснета от охранителни камери

<p>Коя е първата храна, консумирана в Космоса?</p>

Сладолед, пица или шоколад: Коя е първата храна, консумирана в Космоса?

Любопитно Преди 2 часа

С какво се е хранил Юрий Гагарин в Космоса четете в следващите редове

Стрелба пред къщата на Дрейк в Торонто, има пострадал

Стрелба пред къщата на Дрейк в Торонто, има пострадал

Свят Преди 2 часа

Заподозреният е избягал с автомобил

След САЩ: Пропалестински студентски протести се надигнаха и в Европа

След САЩ: Пропалестински студентски протести се надигнаха и в Европа

Свят Преди 3 часа

Около 125 души бяха задържани в Амстердамския университет в Нидерландия

Новият процесор на Apple е направен специално за AI

Новият процесор на Apple е направен специално за AI

Технологии Преди 3 часа

Компанията започва своя път в ерата на изкуствения интелект

Северна Македония избира президент и парламент

Северна Македония избира президент и парламент

Свят Преди 3 часа

Една от големите въпросителни на днешния вот в президентските избори е дали избирателната активност ще бъде над 40%, каквото е законовото условие, за да има избор на президент

ж

Васил Левски и връзката му с Божурище

България Преди 3 часа

Българската история е наситена с много емблематични личности, които са жертвали живота си за нашата страна

Срив в системата за граничен контрол блокира летищата във Великобритания

Срив в системата за граничен контрол блокира летищата във Великобритания

Свят Преди 3 часа

Повредата е била отстранена малко след полунощ

„Хамас“ екзекутира трима палестинци заради предполагаемо сътрудничество с Израел

„Хамас“ екзекутира трима палестинци заради предполагаемо сътрудничество с Израел

Свят Преди 3 часа

Израелските войски са навлезли в източната част на града през предишната нощ

<p>Новата Dacia Spring е на цена под 40 000 лева</p>

Ясни са цените на Dacia Spring, най-достъпният електромобил в Европа

Технологии Преди 4 часа

Поръчките на новата Dacia Spring вече са отворени, като стартовата цена на модела е 38 990 лв.