0
Под заглавие "Сръчните фалшификатори в България остават крачка пред закона" "Асошиейтед прес" пусна в края на миналата седмица обширен материал за фалшивите пари, произвеждани у нас. "Бенджамин Франклин никога не е изглеждал по-добре - обяснява авторът Уйлям Дж. Коул. - Бръчките му тук-таме са изчистени, усмивката му напомня Мона Лиза, а на брадичката си има трапчинка, като на Кърк Дъглас. Така поне изглежда той върху банкнотата от 100 долара на бюрото на Румян Чобанов."

Това е фалшификат, но малцина ще усетят това, обяснява "Асошиейтед прес" и описва: "Отпечатъкът е грапав, хартията изглежда убедителна на пипане, а и върху банкнотата има достатъчно водни знаци и други отличителни белези, които могат да минат в някой плод-зеленчук в Детройт." Не е толкова добра, но един американски гражданин сигурно би приел такава пара, обяснява Чобанов, главен касиер в БНБ и експерт по фалшификатите.

"Тази република на имитациите играе основна роля в балканския пазарлък - може да намерите за 35 долара парфюм "Шанел №5" от 150 долара или да се сдобиете с последния диск на Еминем срещу 3,5 долара. Парите менте също са спомогнали страната да се сдобие със слава. Сега, когато в обръщение е общата европейска валута, подмолните фалшификатори са съумели да останат една крачка пред технологията и закона и са добавили към арсенала си и банкноти от 100 евро. А според Интерпол и американските слецслужби 100-те долара съперничат на онези, печатани от държавата", коментира "АП".

Агенцията цитира и полк. Румен Миланов, който оглавява НСБОП. "Не можем да се борим срещу тях. Това е много затворено и прикрито общество. Тези престъпници са много способни и практически невидими", казва той. Напоследък полицията проведе няколко тайни операции в София и Варна, завършили с ареста на 18 души и конфискуването на над 1,4 млн. долара под формата на фалшиви US и евробанкноти, припомня "Асошиейтед прес".

"Но въпреки създаването на ново звено за борба с престъпността и най-големия удар по организираната престъпност след падането на комунизма, десетки фалшификатори успяват да се изплъзнат от властите, заети до гуша с наркодилъри и трафиканти на хора - както и с прочистване на собствените си редици. През последните няколко седмици за връзки с престъпния свят са уволнени 140 служители, по данни на Вътрешното министерство", информира "АП".

Агенцията цитира експерти, според които българските "производители" на банкноти работят в отдалечени гаражи и плевни, като изпозват всякакви помощни средства, включително домашни компютри, ксерокси, лазерни принтери и химикалки. Много българи се занимават с това, твърди пред "АП" журналистът на свободна практика Иван Бакалов, написал доста по темата за фалшификатите. "Тук има значително количество пари ментета, но те са с относително ниско качество - обяснява той. - Почти невъзможно е да се сдобиете с оборудване за най-майсторските фалшификати. По-лесно е да си намерите ядрено оръжие, отколкото този вид машини."

"Аксошиейтед прес" продължава: "Това обаче не е извадило фалшивите банкноти от циркулация по цял свят. През август гръцките власти заловиха над 200 000 долара, произведени в България в "разфасовка" от 100 долара. По-рано тази година полицията в Уисконсин арестува български студент на разменни начала за умишлено разпространяване на фалшиви 100-доларови банкноти, а роден в България канадец се призна за виновен в производство на ментена в Мериленд през 1999 г."

Според агенцията най-трудно било да се излъжат самите българи, които са навикнали на фалшификати от далечните времена, когато в региона циркулирали неистински монети с лика на Александър Македонски, а хората били облечени в туники. Продавачите и обикновените граждани в едно "кешово общество", където кредитните карти все още не се използват масово, знаят инстинктивно кога се опитват да им пробутат менте. Докосвам ги и усещам, че нещо не е наред, казва пред "АП" Дора Виданова от чейнджбюро на един от оживените софийски булеварди.

Това е бедна държава, където мастилото от нескопосано отпечатаната визитка на някой твой нов познат може да се изтрие в дланта ти, а хората се шегуват, че българските деца са така хубави, "защото са единственото нещо, което не правим с ръцете си", отбелязва агенцията.

Въпреки че България се смята за основен център за фалшиви пари, тя не е единствената държава, в която се произвеждат фалшификати, допълва "Асошиейтед прес". Висококачествени ментета излизат отдавна от арабския свят и Колумбия, където фалшификаторите са развили до съвършенство уникална технология - да избелват банкнотите от 1 долар и да печатат върху тях стотарки. Но българската амбициозна експанзия в евробанкнотите вдига летвата в битката на фалшификаторите, коментира агенцията. "Доларът все още е световната пара и затова най-големите "производители" се задържат толкова време при него - обяснява Бакалов, журналистът. - Сега еврото е втората по мащаб световна валута и те ще му обръщат все повече и повече внимание."

Миланов, чиито следователи работят в тясно сътрудничество с US тайните служби, казва, че базата данни на американската агенция е пълна догоре с образци от българските фалшиви пари, заключава авторът на материала. "Имаме своите информатори, но внедряването в тези банди не е лесно - обяснява шефът на антимафиотите. - Предизвикателството пред нас е да ги хванем на местопрестъплението." Виж още:
Отделът за фалшификати в US Сикрет сървис

Interpol.int

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 48 минути

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 1 час

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Любопитно Преди 2 часа

Каква нова функция е открита в задната част на главата четете в следващите редове

Huawei Pura 70 Ultra

Huawei привлича вниманието с новия Pura 70

Технологии Преди 2 часа

Флагманът има три версии, включително с подвижен обектив на камерата

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Свят Преди 2 часа

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди по независим начин информацията от бойното поле

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

България Преди 2 часа

34-годишният водач на велосипеда е настанен в реанимация

<p>Изпращане на войски в Украйна не е изключено</p>

Ако Москва пробие фронтовите линии: Изпращане на войски в Украйна не е изключено

Свят Преди 3 часа

Това заяви френският президент в интервю, публикувано днес

Мистерия: Телата не се разлагат нормално в този град и никой не знае защо

Мистерия: Телата не се разлагат нормално в този град и никой не знае защо

Любопитно Преди 3 часа

"Тя все още има своето малко кафяво лице, кръгло, плитките си, косата си"

ЕК обяви доставка на оборудване от ЕС за ливанските въоръжени сили

ЕК обяви доставка на оборудване от ЕС за ливанските въоръжени сили

Свят Преди 3 часа

ЕС доставя оборудване за ливанските въоръжени сили

Добавят Бионсе във френски речник

Добавят Бионсе във френски речник

Любопитно Преди 3 часа

За новия успех на Бионсе четете в следващите редове

Казусът с частната болница "Мама и аз" (ОБЗОР)

Казусът с частната болница "Мама и аз" (ОБЗОР)

България Преди 3 часа

Публикуваха стенограмата от заседанието на служебното правителство, на което е взето решението за създаване на болницата

а

Обявиха ден на траур в Одеска област

Свят Преди 3 часа

Това съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер

„Непознатата Адриана Будевска” в „Темата на NOVA“

„Непознатата Адриана Будевска” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 4 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

<p>Разкриха причината за огромната дупка в антарктическия морски лед</p>

Преди осем години в антарктическия морски лед се появи огромна дупка - ето защо

Любопитно Преди 4 часа

Защо в антарктическия морски лед се е появил отвор четете в следващите редове

<p>Кремъл коментира&nbsp;обвиненията на САЩ за използвано химическо оръжие</p>

Кремъл коментира обвиненията на САЩ за използвано химическо оръжие в Украйна

Свят Преди 4 часа

Песков заяви, че Москва остава обвързана с договора, забраняващ използването на химически оръжия

<p>Създадоха мишка Франкенщайн</p>

Създадоха мишка Франкенщайн с мозъчни клетки от плъх

Любопитно Преди 4 часа

Мозъчни клетки на плъхове могат да заместят изгубени неврони при мишки