0

"Брюксел може да размрази ИСПА през ноември", съобщава от първа страница "Класа", като цитира думи на вицепремиера Меглена Плугчиева в интервю за вестника.

През ноември се очаква да бъдат освободени средствата по програма ИСПА, по която бяха спрени плащанията по проектите за магистрала "Люлин" и пътя "Кърджали - Подкова", казва Плугчиева.

В края на септември и началото на октомври се предвижда външен одитен орган да направи оценка на работата на националната агенция "Пътна инфраструктура", за да има гаранция, че тя работи прозрачно, професионално и спазва процедурите на ЕК.

Връщам се от Берлин, където съм договорила консултант-съветник, който да работи при мен, както и специалисти за краткосрочни семинари и обучение по борба с корупцията и по превенция в оперативните програми и за обучение на административния капацитет, съобщава още Плугчиева.

През септември тя очаква и съветник в Националната агенция "Пътна инфраструктура".

"Ще ни оправят ли германците?" - този въпрос задава в свой анализ "Сега" в приложението "Наблюдател". Вестникът коментира заявеното намерение да повикаме немски съветници във връзка със спрените еврофондове.

Поради липса на политическа воля България вече има нужда не от съветници, а от надзиратели, управляващите трябва не да бъдат научени, а да бъдат накарани да си вършат работата, отбелязва авторът.

"Бърз блокаж на района след всяко отвличане", заявява пред "24 часа" директорът на СДП комисар Николай Янев. При получаване на сигнал за отвличане стремежът ни е по най-бързия начин да се реагира, искаме да подобрим и работата си при блокиране на район, когато има сигнал за похищение, отбелязва Янев.

Той информира, че се предвижда обучение на служители конкретно за действия срещу подобен род престъпност.

"Силата и слабостта на ДПС", разсъждава в материал за "Труд" проф. Михаил Константинов. Като силни страни на движението Константинов посочва лоялността на избирателите му, добрата организация и неоспорваното лидерство, младежката организация на партията.

ДПС обаче според автора е политически самотник и единствено в БСП има съюзник, при това стратегически. Но този съюзник повече тежи, отколкото помага, смята Константинов. Доскоро сила на ДПС беше съюзът му с БСП, днес обаче това е фатална слабост, защото БСП едва ли ще има и 65 депутати в бъдещия парламент и тогава, даже с 40 депутати на ДПС, и двете партии ще останат в опозиция, прогнозира той.

"Оставки хвърчат за 9 септември", прогнозира "Стандарт". Според вестника БСП, НДСВ и ДПС обсъждали смени във втория ешелон. Заради критиките от Брюксел най-вероятно ще изхвърчат дребните риби, с постовете си ще се разделят някои заместник-министри и чиновници, които работят с европари, предполага изданието.

"Социалистите предлагат пакет за подпомагане на младите семейства", съобщава "Класа". БСП предвижда серия от мерки за стимулиране на младите семейства - като повишаване на детските надбавки и отпускане на кредити, които се опрощават при определени условия, заявил за вестника Антон Кутев, секретар на ИБ на БСП.

"Системата, която никога няма да роди супердепутата" - пише "Сега" в свой коментар. Политическото реле отново залепна в търсене на подходящата избирателна система, която да гарантира присъствието на 240 супердепутати, но от това дълго упражнение нищо ново отново няма да се роди - нито желание има, нито намеренията са сериозни, заключава авторът.

"Жилищните кредити рекордно скъпи", констатира в челния си материал "Труд". Лихвите на банките вървят безмилостно нагоре, според кредитния индекс на консултантската компания "Моите пари" за юли.

Стойността му през миналия месец е била 9,30 процента за левовите кредити и 8,16 на сто за тези в евро - рекордно високи нива, сравними с края на 2005 г., коментира вестникът.

"Няма богата държава с лоша съдебна система", пише в рубриката "Анализи" на "24 часа" председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Иво Прокопиев.

Комплексът от събития - кризата в отношенията с ЕС, забавените реформи в съдебната система и публичния сектор, доведоха до рязък скок на политическия риск, с който инвеститорите оценяват България, коментира авторът.

На този фон спрените еврофондове са само върхът на айсберга - истински големите загуби за българската икономика ще дойдат от нарасналия политически риск и загубеното доверие на по-големи и по-малки инвеститори, допълва той.

"Премиерът не знае истината за горите", твърди пред "Труд" инж. Олег Попов, депутат от "Коалиция за България" и член на Висшия съвет на БСП.

Според него корупцията и кражбите в системата на горите са достигнали взривоопасни нива. Продължава да се продава дървесина от сечища, и то на безценица, продължава незаконното отдаване на печеливши дейности на "специални фирми", посочва Попов и допълва, че има данни, че 50 на сто от добитата дървесина се краде.

Той твърди и че в Държавната агенция по горите има демонстративно бездействие срещу сигналите и реалната корупция. В ДАГ не реагират дори на проверени и доказани престъпления на горски служители, на директори на регионални дирекции, на горски и ловни стопанства, заявява депутатът.

"Фондовата борса трябва да се приватизира незабавно", категоричен е пред "Монитор" Йосиф Аврамов, доктор по икономика. Според него може да бъде обявен конкурс и да бъде допуснат чужд мениджър, който да поеме оперативното ръководство на борсата и да проведе последващата приватизация по максимално прозрачен начин.

"Замразяването на парите от ЕС не е добър сигнал към инвеститорите", отбелязва пред "Дневник" Борислав Боянов, президент на Американската търговска камара в България.

Според него трябва политика за привличане на външни средства в производство и модерни технологии. Членовете ни се сблъскват с неразбираема бюрокрация и некомпетентност, посочва още Боянов.

"Кой управлява парите на посолството ни в Берлин", пита "Труд". Шефът на финансово-административната служба към посолството ни в Берлин Васил Илиев Гешев сключва неизгодни договори, издава документи с невярно съдържание и се държи нагло с подчинени и началници, пише вестникът, като цитира дипломати и служители от посолството.

В кратко интервю за изданието самият Гешев определя твърденията като неверни, а въпросите на журналистката - като тенденциозни.

"Далавери тресат Студентски град в София", разкрива от първа страница "Монитор". Кварталът, който с течение на времето се превърна почти в широк център на столицата, отдавна е апетитна хапка за големите инвеститори, коментира изданието.

Засиленото строителство, приобщаването на зелените площи в терените на новите кооперации и неспазването на законното разстояние от една сграда до друга са само част от далаверите, които се въртят от години там, допълва вестникът.

Рекорден брой училища се закриват през тази година, а сградите и терените на част от тях вече се продават и се преустройват в хотели, старчески домове, малки цехове и др., показва проверка на "Дневник". Досега по искане на кметовете са затворени около 300 училища.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

Свят Преди 24 минути

Гергьовден е огромен празник за много страни и култури по света

Тежко обвинение за Google: Унищожава доказателства

Тежко обвинение за Google: Унищожава доказателства

Технологии Преди 2 часа

Според американските власти това е било "нормална" практика за компанията

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Свят Преди 11 часа

Според Волошин в момента руските войски се опитват да изземат стратегическата инициатива

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 12 часа

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 13 часа

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Свят Преди 14 часа

През продължилата си близо 50 години актьорска кариера Хил участва в множество филми

Русия започва да вкарва в армията украинци

Русия започва да вкарва в армията украинци

Свят Преди 14 часа

Вероятно Москва вижда тази мярка като начин за задоволяване на нуждите на руските въоръжени сили от допълнителен персонал

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 15 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 16 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 16 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 17 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 18 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 18 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 18 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 18 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 18 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района