0

В исшето образование в България е като обърнатата пирамида. Всичко е надолу с главата.

Студентите хвърлят най-много усилия и средства в кандидатстудентските изпити, а на изхода на държавните университети ги чакат обезценените им дипломи. Междувременно те са прекарали около четири години между мухлясалите от консерватизъм стени на едни достолепни, всяващи страхопочитание, но все пак феодални имения. Където в повечето случаи по оценка на работодателите са получили неадекватно на търсенето на пазара на труда образование.

Качеството

В България трудно може да се каже дали висшето образование е качествено или не. Няма данни например какво работят завършилите даден университет, каква заплата получават, каква част от тях са ангажирани по специалността си, колко са безработните...

Оттук университетите трудно могат да бъдат сравнявани както помежду им, така и спрямо чуждестранните. Не могат да се видят и тенденциите - подобрява ли се качеството, влошава ли се, или е в застой.

Субективните оценки на работодатели, преподаватели и студенти обаче показват, че България има проблем с висшето си образование.

"Университетите не осигуряват напълно най-съв­ременното и качествено обучение", казва с известна доза деликатност Вахе Торосян, вицепрезидент на "Майкрософт" за Централна и Източна Европа, и допълва: "що се отнася до IT персонала, в България ние обучаваме собствените си хора, след като са завършили образованието си."

По думите му има сериозни липси в образованието по бизнес и маркетинг, като "намирането на хора с правилния профил не е най-голямото предизвикателство; по-трудно е да се намерят достатъчно такива хора".

Вече има случаи потенциални инвеститори от области, изискващи по-висока квалификация и образование, да се отказват да влязат в страната след проучване на предлагането на труд. Това означава, че сегашното висше образование е спирачка пред икономическия растеж.

Георги Ганев, програмен директор на Центъра за либерални стратегии и асистент в Стопанския факултет на СУ, смята, че нивото "не е отвратително лошо", и вижда "голям мегдан за подобрение": "Организацията не е добра, има малко адекватни курсове, а някои от преподавателите не могат да преподават. Има проблеми с парите, базата, учебниците... Няма много ярка връзка с трудовия пазар, не знаем какво става с нашите студенти. Зле сме със стимулите."

Студентите обикновено се оплакват от слаби преподаватели, неадекватни предмети, субективизъм при оценяването и корупция, което кара все повече българи да търсят университети в чужбина. Известна представа за незавидното положение, в което се намира страната, дава фактът, че нито едно българско висше учебно заведение не попада в топ 500 на най-престижните университети в света.

Причините и решенията

Най-общо има две коренно противоположни схващания за причините, довели до некачественото висше образование. Оттам идват и двете тотално различни решения. Преобладаващото мнение сред ректорите е, че държавата отделя малко пари и всички проблеми ще бъдат решени, ако тя ги увеличи.

Обикновено работещите в системата посочват, че в бюджета се заделят твърде малко средства спрямо други страни или че средната годишна издръжката на българския студент е много пъти по-малка от тази на европейския и американския.

Обратният възглед, който се споделя от икономисти и работодатели, е, че проблемът не е в количеството пари, а в начина, по който държавата ги дава. Според тях сегашната система на финансиране, при която държавата определя броя студенти, размера на таксите и колко пари в кой университет отиват, не поражда достатъчно конкуренция между вис­шите училища, съответно липсват стимули за подобряване на качеството.

"Университетите се нуждаят от повече финансова автономия - сами да са отговорни и за приходите, и за разходите си, а не да се оплакват на правителството, че не могат да си платят парното. Така те ще инвестират в оборудване, по-атрактивни прог­рами и модерни професори, за да привлекат повече студенти. По-добрите университети ще имат повече приходи (главно от студентски такси и работа по проекти - бел. авт.), а лошите ще изчезнат", обяснява старши икономистът от институт "Отворено общество" Георги Ангелов.

Сблъсъкът

Гореописаните два възгледа се сблъскаха през изминалата седмица, след като на 10 март министърът на образованието и науката Даниел Вълчев представи пред съвета на ректорите акценти от бъдещата стратегия за развитие на висшето образование (която трябваше да бъде готова до края на 2006 г.).

Министърът няколко пъти повтори, че нищо от този проект не е окончателно и всяка идея в него подлежи на обсъждане. Той обаче беше категоричен, че е необходима коренна промяна във финансирането на висшите училища. По думите му, за да е конкурентно, образованието има нужда от много повече пари и тъй като е невъзможно държавата да ги осигури, предлага те да идват от таксите, които плащат студентите.

Боян Биолчев, ректор на Софийския университет, който бойкотира срещата във Варна, впоследствие изрази несъгласието си: "Проблемът на българското висше образование е острият паричен недостиг. Той може да се реши само чрез допълнително финансиране (от държавата - бел. ред), тоест с по-голям процент от БВП."

В момента всички студенти плащат такса, която е държавно определена - примерно в СУ "Св. Климент Охридски" за икономика се плаща 200 лева годишно, за право - 245, и т.н. Идеята на министерството е от идната учебна година университетите сами да определят размера на таксите, но без да надхвърлят определената от държавата издръжка за всяка специалност.

Стратегията предвижда още висшите училища сами да определят и броя на студентите, като се смята, че това ще направи достъпа до университетите практически отворен.

По думите на Вълчев в момента има капацитет за още 50 хиляди студенти, но държавата не отпуска финансиране. (Стратегията все пак предвижда таван за бройките - те не могат да бъдат повече от капацитета на вуза, преценен от Национална агенция по оценяване и акредитация.)

Според Георги Ангелов обаче и двете ограничения - за таксите и за броя студенти, са излишни, тъй като пазарът на висше образование ще изпълни тази "регулираща" функция.

Първо, определената държавна издръжка в повечето случаи е недостатъчна и не би трябвало да има проблем по преценка на университетите те да поискат по-високи такси от студентите. За да ги получат обаче, ще трябва да се конкурират с качеството на продукта.

Същата е логиката и за броя студенти. Докато кандидатите са повече от местата в университетите, системата няма да има стимул да се подобрява. В крайна сметка повечето студенти ще търсят качественото образование и диплома, която да "говори" на работодателите, а не просто място, където е най-лесно да влязат.

Икономистите предлагат по-радикална промяна във финансовия модел - по системата "парите следват студента". При това независимо дали той отива да учи в държавен, или частен, български или чужд университет у нас.

Идеята е, вместо да субсидира университетите, държавата да разпредели този разход условно на всеки, който пожелае да получи висше образование. Така определената сума ще отива в този университет, който студентът е избрал. Това ще стимулира конкуренцията между висшите училища, тъй като всеки ще се бори за повече студенти, съответно - повече пари.

Системата не изключва и допълнително събиране на такси. (Което, както и в предлагания от министерството вариант, предполага развитие на система за студентско кредитиране.)

Пред "Капитал" министърът на образованието Даниел Вълчев коментира предложението за "парите следват студента" с думите: "Сигурен съм, че в перспектива това ще се случи. Но не съм убеден, че системата е готова да го приеме днес."

Политическата воля

Правителствата от началото на прехода досега не увеличават чувствително субсидиите за вис­шето образование, защото знаят, че парите ще потънат в нереформираната система без резултат. В същото време обаче те не предприемат и нужните реформи, защото не им достига политическа воля да се противопоставят на заинтересуваните от запазването на статуквото - много ректори, преподаватели и чиновници, работещи в системата.

Така се получава един омагьосан кръг, чийто резултат е силно централизирано висше образование. От 1996 г. насам измененията и допълненията в Закона за висшето образование са повече от двайсет, но всички те са правени на парче, без обща визия за реформа.

На практика България има висше образование от социалистически тип - всички важни решения, включително за финансирането, се определят от държавата. Има и неравнопоставеност между държавните и частните университети в полза на държавните.

Настоящият просветен министър Даниел Вълчев многократно е изразявал желание за реформи. Либерализация, публичност, прозрачност, автономия и конкуренция са заявените цели на стратегията за висше образование (виж текста "Другите разминавания").

Друг е въпросът как и дали ще бъдат постигнати. Стратегията върви в правилната посока, но й липсва онази решителност, която да я превърне в заявка за истинска реформа.

Другите разминавания

Освен по въпросите на финансирането ректорите се изправиха и срещу още няколко ключови предложения в стратегията за реформи, които преследваха непроз­рачното управление на университетите.

Най-шумно обсъждана се оказа идеята на министър Даниел Вълчев договорите на ректорите да се подписват от премиера или министъра на образованието (по-късно Вълчев се отказа от това си предложение).

Министърът обясни пред "Капитал" аргументите: "България е една от малкото страни, където ректорите се избират, а могат да бъдат освобождавани, включително предсрочно, от "трудовия колектив". Затова той е в много трудно положение да прави по-сериозни реформи."

Ръководствата на университетите изразиха шумно несъгласие с още една от принципно доб­рите идеи на стратегията - създаването на университетски настоятелства.

Проф. Боян Биолчев обясни, че не е малоумен, за да бъде наблюдаван. А по принцип настоятелствата са добра практика - те гарантират проз­рачност при управлението на университета и не позволяват единоначалие.

Още тази седмица Даниел Вълчев модифицира идеята си за състава на университетските настоятелства. Първоначално той предлагаше те да имат 15 членове (външни за университета лица), като половината се избират от академичната общност, а другата половина - от МОН. Според последния модел броят на членовете и влиянието на министерството са значително ограничени.

Просветният министър има намерение да промени и функциите на Националната агенция по оценяване и акредитация (НАОА), като я натовари със следакредитационен контрол.

Според някои икономисти обаче монополът на НАОА трябва да отпадне, като се признаят акредитации на университети, направени от агенции от ЕС или други развити страни.

Висшата атестационна комисия (ВАК) ще продължи да присъжда научните степени. Само доктор ще бъде децентрализирана и ще се присъжда от обучаващата институция; а всички останали - доценти, професори и пр., ще трябва както досега да минават през тежката процедура на ВАК.

"Освен в България ВАК като орган и функции съществува само в Русия, Беларус, Северна Корея и Монголия", казва ректорът на НБУ доц. д-р Сергей Игнатов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 5 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 5 часа

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 11 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 12 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 12 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 13 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 14 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 14 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 14 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 14 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 14 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 15 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 15 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 16 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 16 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 17 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май