0
Оа ава точно една седмица, през която гражданите трябва да декларират доходите си, получени през миналата година, напомня "Дневник". Данъчните декларации по Закона за облагане на доходите на физически лица (ЗОДФЛ) ще се приемат до 15 април. Дължимите данъци трябва да се внесат до 30 дни след като е подадена данъчната декларация. По ЗОДФЛ декларации трябва да подадат физическите лица, едноличните търговци, нотариуси, адвокати, хора със свободни професии и други.

Документът се изисква и от тези, които са били само на заплата, но работодателите им не са задължени да удържат и внасят данък общ доход. Това се отнася най-вече за наетите да работят в представителства на чуждестранни компании у нас. Всички, чието постоянно местожителство е в България, но са работили в чужбина, са задължени да попълнят специално приложение към декларацията. Декларацията се подава дори и когато данъчната основа е под облагаемия минимум от 1200 лева.

От днес се възстановява работата по доизграждане и пускане в експлоатация на Комплекса за непрекъсната разливка на стомана /КНРС/ в "Кремиковци", съобщава "Монитор". През 1998 година беше сключен договор за доставка на оборудване и изграждане на КНРС с австрийската фирма "Фьост Алпине". Поради неяснотите около дълга към "Банк Аустрия", гарантиран от Стопанска банка, изграждането на комплекса бе спряно.

След двегодишни преговори с австрийската фирма през април 2001 година ръководството на "Кремиковци" успя да подпише нов договор, съгласно който "Фьост Алпине" трябваше да направи технически анализ на състоянието и стойността на наличното и необходимото оборудване, след което да стартира доизграждането и пускането в експлоатация. Комплексът трябва да се завърши за 15 месеца, като финансирането в размер на 33 млн. евро се осигурява от една българска и две чужди банки.

7-8 г. са нужни за строежа на АЕЦ "Белене" и първия блок може да започне работа най-рано през 2010 г., съобщи управителят на АЕЦ "Козлозуй" инж. Петър Симеонов, цитиран от "Новинар". На учредителния конгрес на НДСВ в събота Симеон обяви, че ще строим АЕЦ "Белене". Според шефа на централата за строителството са необходими около 1,5 млрд. долара. Досега там са вложени 1,2 млрд. долара.

Депутатът от НДСВ и шеф на енергийната комисия Веселин Близнаков също потвърди, че трябват поне 7 г. за строежа. Той обяви, че вече се водят разговори за финансова подкрепа на проекта с европейските институции. Това е огромна инвестиция, такава не е имало в страната през последните години, смята Близнаков. Вече има интереси за строежа от Русия, Канада, Франция и България, каза инж. Симеонов. Инвестицията ще повиши драстично производствената цена на тока от новата централа спрямо сега предлаганата от "Козлодуй", заяви пък соцдепутатът и зам.-шеф на енергийната комисия Румен Овчаров.

Над 1 млрд. евро е осигурило транспортното министерство за големи инфраструктурни проекти, каза министър Пламен Петров по БНР вчера, съобщава "Новинар" Сред тях са летище София и вторият мост на Дунав. Около 340 млн. евро ще отидат за жп линията Пловдив - Свиленград. Като безвъзмездна помощ ще получим 153 млн. евро, а останалата част - със заем от Европейската инвестиционна банка. Договаряме кредит с Франция за 5 млн. евро.

В началото на седмицата съветът на кредиторите на "Балкан" трябва да уточни задълженията на авиокомпанията. Надявам се сумата да не е 300 млн. лв., но ако е толкова, ще ми бъде интересно да разбера на кого се дължат тези пари, заяви министърът.

Предприемачите, които отглеждат щрауси, очакват до една година да изградят у нас собствени кланици, които да им позволят да изнасят щраусово месо в Европа, прогнозира "Дневник". В страната има 7-8 големи ферми и още около 40 по-малки. Производствената цена е 15 лева за килограм, като в магазинната мрежа стига 30 лева.

От 9 до 12 април за девети път ще се проведе изложбата за американски високи технологии "Американ Тех", съобщиха организаторите от "Виаекспо", цитирани от Сега. Експозицията ще бъде подредена в зала 6 на НДК. Паралелно с общото изложение ще се проведе и панаир "Глобъл Хай Тех" за информационни технологии и телекомуникации. Един от акцентите ще бъде представянето на локализираните версии на основните продукти на "Майкрософт".

Единственият сертифициран партньор на Cisco за пренос на глас "Лирекс БГ" ще представи IP телефонни решения, интегрирани системи за контрол на достъпа, системи за видоеонаблюдение и периметрова охрана. Посетителите ще могат да се запознаят с генератор на интерактивни електронни магазини и възможностите в тях да се предлагат неограничен брой групи стоки, да се работи с две валути и др.

Верига за производство на масова бижутерия ще прави щатската фирма "Ар енд енджулърс" у нас, пише "Стандарт". Това съобщи шефът на агенцията за чуждестранни инвестиции Ник Маринов. Връщам се от САЩ, лично съм довел компанията, поясни той. "Ар енд енджулърс" ще вложи $15 млн. и ще открие 2000 работни места. В момента търси терен в Пловдив, каза Маринов.

Асоциацията на българските застрахователи създаде работна група за застрахователния пул за катастрофични рискове, пише "Монитор". В групата участват експерти на членове на асоциацията. Тя ще заседава за втори път през следващата седмица. Целта е да се уточни принципната позиция на застрахователите за замисления нов орган. От асоциацията на застрахователите очаквали и становището на правителството по проекта, тъй като в Западна Европа катастрофичните рискове се поемат частично и от държавата.

В скоро време ще можем да плащаме сметките си за GSM с дебитни банкови карти от банкомат, научи "Монитор". В края на март държателите на дебитни карти с логото на БОРИКА (Банковата организация за разплащане чрез използването на карти) са били 1,114 млн., съобщиха от Националния картов оператор.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Любопитно Преди 5 часа

Различни разсейващи фактори като гъделичкане с пера, шепот и шум от комари бяха използвани, за да предизвикат участниците

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Съобщава се, че жената имала съучастник, който я изоставил

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

Свят Преди 7 часа

От 2019 г. американската армия използва дронове и самолети за извършване на мисии за наблюдение от военновъздушната база в покрайнините на Агадес

.

Петата болест: Дете в Гърция почина след зараза с парвовирус

Свят Преди 7 часа

Много от заразените нямат никакви симптоми или имат леки грипоподобни симптоми като умора и лека температура

д

Антоанет Пепе каза „да” на Карамански-младши (ВИДЕО)

Любопитно Преди 8 часа

Милионерският наследник, който отдавна е поел грижата за трите й деца, реши да предложи брак на красавицата

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Свят Преди 8 часа

„Една от версиите е, че виновникът е бил част от група хора, които са се насърчавали взаимно да извършат престъплението“

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Свят Преди 9 часа

Сега руските сили използват гладиаторни бомби, за да атакуват северния град Харков

Хеликоптер на президента на Иран падна, издирват оцелели

Хеликоптер на президента на Иран падна, издирват оцелели

Свят Преди 10 часа

Повече за инцидента четете в следващите редове

.

Пушенето, алкохолът и кафето увеличават риска от деменция

Любопитно Преди 10 часа

Липсата на сън също вреди на когнитивната функция

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Свят Преди 10 часа

След като Бианка Ченсори се омъжи за Кание Уест, тя започна често да се появява публично в силно разголени тоалети

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Свят Преди 10 часа

На борда на кораба, плаващ под флага на Танзания, е имало 11 членове на екипажа - 9 сирийски граждани и двама египтяни

f

Епископ Арсений е избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

България Преди 11 часа

За него в бюлетините бяха отчетени 26 гласа, като за избор са необходими 22 гласа

д

Експерти: Германия ще претърпи сериозни икономически последици, ако напусне ЕС

Свят Преди 11 часа

Пет години след такава стъпка могат да бъдат закрити и около 2,5 млн. работни места

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

България Преди 11 часа

Вицепрезидентът благодари на нашите сънародници, че предават на поколенията любовта и знанието за България.