0
Нс снота бави най-голямата приватизационна сделка, пише "Дневник". Потенциален конфликт на интереси бави подписването на окончателния договор с консултанта по продажбата на седемте електроразпределителни дружества, която с очаквана обща цена от 800 млн. долара е сочена като може би най-голямата приватизационна сделка в България. Проблемът засяга британската адвокатска кантора "Нортън роуз", която в консорциум с френската банка "Париба" бе избрана за консултант и при успешна работа вероятно ще получи от бюджета между 8 и 16 млн. долара. Това съобщават за "Дневник" източници, близки до енергийното министерство. Надзорният съвет на Агенцията за приватизация още не е одобрил договора. Официалният мотив за забавянето на сделката е, че надзорниците искат да се запознаят с договорите, които се превеждат на български. Съществува обаче известна юридическа неяснота дали възлагането на сделката на кантората "Нортън роуз" няма да й даде достъп до важна информация от АП, която британските адвокати да използват в съда в две дела срещу България - за авиокомпания Балкан" и за "Артър Андерсен".

"Сабанджъ" може да влезе в наддаването за БТК, информира още "Дневник". Турската групировка "Сабанджъ" вероятно ще влезе в консорциума "Коч холдинг - Тюрк телеком", който кандидатства за приватизацията на до 65% от Българската телекомуникационна компания (БТК), съобщава източник от Агенцията за приватизацията. До 26 август, когато изтече срокът за заявяване на новите участници в процедурата обаче, групировката не е направила това. Няма проблем с разрешение на АП да бъдат създадени нови консорциуми, коментираха от ръководството на агенцията. Международният инвестиционен фонд "Адвент" вече заяви, че ще участва чрез регистрираната в Австрия компания "Вива Венчърс". При отварянето на индикативните оферти министърът на транспорта и съобщенията Пламен Петров заяви, че "Адвент" участва в консорциум с "Джей Пи Морган", ЕБВР и "Детеком". Според изявленията на Петров ЕБВР е готова да отпусне от 50 до 100 млн. евро кредит за модернизацията на БТК срещу акционерно участие.

"Дневник" заключава още, че "застраховането е вече изцяло в частни ръце". Застрахователният сектор в България вече е изцяло под контрола на частни предприемачи, след като във вторник официално беше подписан договорът за продажба на 80% от ДЗИ - последното държавно дружество на този пазар. Купувачът "Контракт София" ООД, представлявано от Емил Кюлев, и изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Апостол Апостолов подписаха документа за приватизация, по силата на който ДЗИ става частна собственост срещу малко над 21,5 млн. евро. Предвидените инвестиции в следващите пет години са в размер 13,38 млн. лв. (около 6,6 млн. евро). От платената цена 17,2 млн. евро ще влязат до 30 календарни дни в бюджета, докато останалите 4,3 млн. евро (или 20%) ще бъдат заделени в доверителна сметка за срок една година. Вчера по сметката на АП трябва да са постъпили първите 6,5 млн. евро по сделката.

"Пари" цитира земеделския министър Дикме, който заявява: "Въвеждаме правилата на ЕС за зърнения пазар". Това ще бъде последната година, в която държавата ще има такава намеса в зърнения пазар, оттук нататък критериите ще бъдат както в ЕС, заяви на среща със земеделски производители и търговци в Добрич министърът на земеделието Мехмед Дикме. Преди това двамата с вицепремиера Николай Василев прерязаха лентата на юбилейното 10-о изложение "Селското стопанство и всичко за него", организирано от Добрички панаир. Експортната субсидия, която МЗГ дава т.г., ще реши в голяма степен проблема с качеството на пшеницата, смята министър Дикме. Той се опасява, че ако не се изчисти механизмът за субсидиране на експорта, може да се получи източване и на тези средства. Изкупуването на обявените 200 000 тона ще започне през септември и ще стане поетапно, за да няма стрес на пазара. Държавен резерв ще приема зърно от всички региони, но усилията на правителството ще бъдат насочени към силно пострадалите от сушата.

690 млн. долара отрицателно салдо за полугодието - съобщава още "Пари". За първото полугодие на годината България е изнесла стоки на стойност 2454,4 млн. долара, сочат предварителните данни на НСИ. За сравнение през същия период на м.г. стойността на износа е била 2516 млн. долара. Или износът до юни 2002 г. е спаднал с 61,6 млн. долара. Сумата на вноса за същия период е 3143,9 млн. долара. Следователно отрицателното търговско салдо за първото полугодие на годината възлиза на 689,5 млн. долара, изчислиха статистиците. Използваното сравнение е на базата на данните за вноса и износа - FOB (без да се включват дължимите данъци и такси). Износът на страната само за юни т.г. е в размер 427,6 долара. Съответната сума на вноса за същия период е 535 млн.долара. Отрицателното търговско салдо само за юни е 107,4 млн. долара, съобщават от НСИ. Сумата на вноса - CIF (с включени данъци и такси) за първото полугодие на т.г. е 3409,2 млн. долара. За сравнение - през същия период на м.г. страната ни е внесла стоки на стойност 3461,7 млн. долара.

Подготвят финансовото споразумение за Дунав мост 2, информира също "Пари". Смесеният българо-румънски комитет за изграждане на Дунав мост 2 ще обсъди утре в Министерството на транспорта и съобщенията въпроси, свързани с подготовката на финансовото споразумение между двете страни. Звеното за управление на моста ще представи българския проект на споразумението, съобщи вчера видинският кмет д-р Иван Ценов. През ноември на среща в Калафат участниците в смесения комитет ще изготвят окончателния общ проект на финансовото споразумение. Ще се състави схема за разделяне на активите, ще се разпределят разходите и преразпределят приходите от експлоатацията на мостовото съоръжение между България и Румъния. До края на септември Европейската комисия ще разгледа офертите на фирмите, кандидатстващи за международен консултант, който ще изготви техническия проект за моста Видин-Калафат. Фирмата, която ще бъде избрана, ще сключи официален договор за работа по проекта. Надяваме се консултантът да извършва започнатите дейности и да спази точно определените срокове, уточни кметът на Видин.

Въвеждат временни свидетелства за шофьори, пише "Сега". По време на обучението за придобиване на правоспособност за управление на МПС ще се издават междинни свидетелства. Това става ясно от публикувана вчера в "Държавен вестник" нова наредба за условията и реда за обучение на шофьори. Тя влиза в сила незабавно. Едното свидетелство е за завършен теоретичен курс по дисциплините "Безопасност на движението по пътищата" и "Поведение при ПТП". Другото свидетелство е за завършено практическо обучение с две дисциплини: "Общо устройство на МПС" и "Управление на МПС". И на двете свидетелства обаче е отбелязано, че не дават право да се управлява превозно средство. Според наредбата теоретичното обучение се разделя от практическото и двете свидетелства служат само пред органите на ДАИ. Преподавателят е длъжен да води регистър на издадените свидетелства, а когато прекрати дейността си, да го предаде на ДАИ, където го съхраняват 5 г.

До 1 година започва производството на "Туборг" у нас, информира още "Сега". До няколко години датският концерн "Карлсберг", производител на две от най-известните марки бира в света - "Туборг" и "Карлсберг" - ще инвестира 20-30 млн. в шуменската и благоевградската пивоварни, съобщи президентът на "Карлсберг" Нилс Андерсен. Заедно с вицепрезидента на компанията Бьорн Виген той пристигна вчера в България за преговори по продажбата на "Пиринско пиво". Наскоро датчатните купиха 59,4% от "Шуменско пиво". Заедно със 67-процентния дял от благоевградското дружество, датчаните ще придобият близо 20% от пазара на бира у нас. "Още идната година в България ще се произвежда една от двете марки "Туборг" или "Карлсберг"", каза за "Сега" президентът на компанията. Българските марки обаче се запазват и ще се продават на същите цени. През последната година и половина датската пивоварна компания "Карлсберг" смени стратегията си и се насочва към неразработените пазари в Източна Европа. Съотношението в износа между традиционните и новозаети пазари много бързо се измества в полза за последните.

Ще се правят еднакви одитни досиета на фирмите, съобщава отново "Сега". Одиторите да съставят по унифицирани правила досиета на фирмите, чиито финансови отчети са проверили и заверили. За тази идея съобщиха вчера от управата на Института на дипломираните експерт-счетоводители в България. Според експертите така ще се подобри контролът върху работата на одиторите. В момента се внедрявала система за контрол на качеството на услугите им. Проверка на около 1/4 от одиторите в страната показала, че документацията им трябва да се подобри според международните изисквания. Заради финансовите скандали в САЩ вчера ръководството на института излезе с обръщение, в което призова одиторите, счетоводителите и шефовете на фирми да спазват професионалните и етични норми.

"Табако кепитъл" гони 3500 работници, плаши "Стандарт". "Табако кепитъл партнърс", която бе избрана за купувач на "Булгартабак" отказа да подпише споразумение с КНСБ, в което се настоява да се запазят 8500 работни места в холдинга. "Партньорите" се готвят да уволнят 1/3 от работещите във фабриките и да оставят само 6000 души от 9500-те служители. Това стана ясно след вчерашната среща на лидера на КНСБ д-р Желязко Христов и заместника му Пламен Димитров с представители на "Табако кепитъл". "Партньорите" отказаха също и да дадат гаранция, че холдингът ще произвежда 50 000 тона цигари годишно. "Можем да поемем подобни обещания само ако Дойче банк даде съгласието си", заявили адвокатите от кантора "Гугински, Кючуков, Джингов и Величков", която е собственик на "Табако кепитъл". Синдикалистите настояват и за незабавно изплащане на закъснелите заплати на работниците в размер 1,8 млн. лв., както и за гаранции, че новият собственик ще изкупува по 47-50 хил. тона тютюн годишно. Днес разговорите продължават.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Любопитно Преди 5 часа

Различни разсейващи фактори като гъделичкане с пера, шепот и шум от комари бяха използвани, за да предизвикат участниците

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

Съобщава се, че жената имала съучастник, който я изоставил

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

Свят Преди 7 часа

От 2019 г. американската армия използва дронове и самолети за извършване на мисии за наблюдение от военновъздушната база в покрайнините на Агадес

.

Петата болест: Дете в Гърция почина след зараза с парвовирус

Свят Преди 7 часа

Много от заразените нямат никакви симптоми или имат леки грипоподобни симптоми като умора и лека температура

д

Антоанет Пепе каза „да” на Карамански-младши (ВИДЕО)

Любопитно Преди 8 часа

Милионерският наследник, който отдавна е поел грижата за трите й деца, реши да предложи брак на красавицата

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Свят Преди 8 часа

„Една от версиите е, че виновникът е бил част от група хора, които са се насърчавали взаимно да извършат престъплението“

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Свят Преди 9 часа

Сега руските сили използват гладиаторни бомби, за да атакуват северния град Харков

Хеликоптер на президента на Иран падна, издирват оцелели

Хеликоптер на президента на Иран падна, издирват оцелели

Свят Преди 10 часа

Повече за инцидента четете в следващите редове

.

Пушенето, алкохолът и кафето увеличават риска от деменция

Любопитно Преди 10 часа

Липсата на сън също вреди на когнитивната функция

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Свят Преди 10 часа

След като Бианка Ченсори се омъжи за Кание Уест, тя започна често да се появява публично в силно разголени тоалети

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Свят Преди 10 часа

На борда на кораба, плаващ под флага на Танзания, е имало 11 членове на екипажа - 9 сирийски граждани и двама египтяни

f

Епископ Арсений е избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

България Преди 11 часа

За него в бюлетините бяха отчетени 26 гласа, като за избор са необходими 22 гласа

д

Експерти: Германия ще претърпи сериозни икономически последици, ако напусне ЕС

Свят Преди 11 часа

Пет години след такава стъпка могат да бъдат закрити и около 2,5 млн. работни места

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

България Преди 11 часа

Вицепрезидентът благодари на нашите сънародници, че предават на поколенията любовта и знанието за България.