0
Ки инетът подготвя нова процедура за "Булгартабак", съобщава "Пари". Няма да има сделка за "Булгартабак холдинг" с Deutsche Bank-Лондон, съобщили отлично информирани източници на вестника. Планира се преминаване на холдинга под шапката на аграрното министерство, контролирано от ДПС, преструктурирането на търговското дружество и едва тогава ще се обяви нова процедура за атрактивните активи, обяснили източниците на изданието от правителството. В ранния следобед Мехмед Дикме заяви, че е на парламентарна група и отказа коментар. Прехвърлянето на хранително-вкусовата промишленост към агроминистерството била предизборна договореност между ДПС и НДСВ. Срещу това условие Доган подкрепил царистите, но до този момент споразумението не е изпълнено. Затова Василев сега бърза да приключи сделката. Лидерът на ДПС няколко пъти е поставял категорично въпроса. Веднъж скандалът в Министерския съвет беше уловен от репортерите, но и Доган и вицепремиерът запазиха мълчание след словесната битка пред премиера.

Тютюневите акции настръхнаха в очакване, допълва "Пари". Основните играчи на фондовата борса в момента са се отдръпнали от тютюневите акции и са в позиция на изчакване. Пазарът е много чувствителен на тема приватизация на "Булгартабак холдинг". Новините и слуховете около сделката се превърнаха във фактор и дават посока за цените и на останалите акции. Книжата на "БТ холдинг" за две седмици поевтиняха от пиковите 31,50 лева до 27 лева. Надолу са цените и на останалите тютюневи дружества. Според брокерите при успешна сделка сега ще има ръст по тази позиция на борсата. При провал е неизбежен спадът на книжата на холдинга, само акциите на печелившите дъщерни дружества, които ще раздадат дивидент, ще избегнат голям срив в цените.

Транспортният министър иска да се продадат под 51% от "Балкан Ер Тур", пише още "Пари". Ще настоявам в преговорите с Агенцията за приватизация "Балкан Ер Тур" да се продаде под 51%, заявил пред вестника транспортният министър Пламен Петров. Единственият начин да излезем от ситуацията с фалиралата Балкан бе да регистрираме нова компания с държавно участие, допълни той. Бяхме притиснати от всички страни - от обявяването в несъстоятелност на "Балкан" от съда и от делата, заведени от Гад Зееви. Ако Зееви бяха оттеглили исковете си преди решението на съда за фалита, щяхме да изпаднем в още по-критична ситуация, която да остави държавата само с контролни функции, каза министърът. Днес обаче рискуваме, ако чужд инвеститор стане мажоритарен собственик на авиокомпанията, да останем въобще без национален превозвач, коментираха експерти. Това не е добре за българския авиационен бизнес, категоричен е Петров. Затова България ще иска преходен период от 2 години в две фази до 2005 г., преди да подпише Многостранното споразумение за създаване на общоевропейско авиационно пространство.

"Мобилтел" потвърди, че продава до 49%, информира "Дневник". Акционерите на една от най-големите компании в България - "Мобилтел", продават между 25 и 49 процента от акциите си на стратегически инвеститор. Това съобщи председателят на управителния съвет на дружеството Херберт Кордт, чиято компания е между акционерите в мобилния оператор. Според Кордт става дума за принципна сделка, свързана с намирането на стратегическия инвеститор, която не е спешна във времето. Не сме започнали преговори, но интересът към "Мобилтел" е голям и това не е изненадващо, каза той. Според него компанията е единственият GSM оператор на Балканите, който е без стратегически партньор. "Преди петнадесет месеца, когато станахме собственици на дружеството, заявихме пред представители на българското правителство и регулаторната комисия, че ние сме четирима финансови съдружници, които са готови да приемат стратегически инвеститор, когато назрее моментът", припомни Кордт.

Пенсионните фондове обявиха рекордна доходност, пише още "Дневник". Доходност между 7 и 18% отчитат пенсионните фондове от инвестиционната си дейност през 2002 г., съобщи във вторник Комисията за финансов надзор. Този резултат е от 2 до 13 процентни пункта по-висок от средния процент по едногодишните срочни банкови депозити през миналата година, който беше около 5,3%. В същото време средногодишният основен лихвен процент беше 3,96%, а инфлацията - 3,80%. Тези резултати показват, че частните пенсионни дружества, в които гражданите могат да се осигуряват за втора и трета пенсия, се превръщат в добра алтернатива за дългосрочни инвестиции.

БТК взема лиценз за телевизия преди сделката, съобщава още "Дневник". Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще издаде лиценз за цифрова телевизия на Българската телекомуникационна компания (БТК) за столицата и региона преди продажбата на дружеството, съобщи председателят на комисията Георги Александров. Цифровата телевизия дава възможност за по-добро качество на излъчването и може да се използва за пускането на интернет. Изграждането на тази технология е скъпа инвестиция. Цената на цифровия приемник е около 300 долара. През юни 2001 г. телекомукационната компания спечели търга за лиценза, като предложи цена 75 000 долара. В търга тогава освен БТК участваха "Ринг СВ", "Юниън телевижън" и "Евротур сат тв инженеринг". Издаването на лицензията на БТК става възможно, след като Комисията за регулиране на съобщенията спечели делото пред петчленнен състав на Върховния административен съд, заведено от "Ринг СВ", обясни Александров. Операторът, който се отказа от участие в търга при цена 70 000 долара, оспорваше решението на Министерския съвет за определянето на БТК за победител в конкурса, тъй като не отговаряла на условията за участие в него.

Бензинът поевтиня с 3-6 ст., пише "Сега". "ЛУКойл" намалява от днес крайните заводски цени на горивата, съобщиха вчера от компанията. Цената на бензин А-91 пада с 6,04%. А-92Н поевтинява с 2,56%, А-95Н - с 2,50%, а А-98Н - с 2,08%. Това ще се отрази в намаление на цените на литър по бензиностанциите между 3 и 6 ст. Цената на дизела пада със 7,41%. Газьолът поевтинява с 8,86%, а пропан-бутанът - с 2,11%. Понижението е резултат от падане на цените на суровия петрол.

За старт на бизнеса у нас нужен месец, в Чехия - три, информира още "Сега". България е сред страните кандидатки за Евросъюза, където бизнес се започва най-лесно, сочи изследване на Световната банка, представено на конференция за изпълнение на икономическата програма на ЕС, приета в Лисабон. За стартиране на бизнес в България са нужни 30 дни, докато в Чехия за ходене по инстанции отиват 89 дни. За сравнение обаче в Латвия периодът е 11 дни. От ЕС отличниците в това отношение са Дания (3 дни) и Великобритания (5 дни). От европейските държави най-трудно се започва бизнес в Италия и Холандия, където са нужни над 2 месеца.

Очаква се 3% поскъпване на малките строителни обекти, съобщава още "Сега". Между 2 и 3% може да поскъпнат малките строителни обекти в София след решението на столичните общинари за промяна на тарифите за техническите услуги. Това прогнозира пред "Сега" главният секретар на Българската строителна камара Георги Григоров. Само преди ден общинските съветници гласуваха увеличение между 25% и 100% на таксите за технически услуги, които предоставя Столична община. От началото на април за издаване на скица за недвижим имот например ще се плащат 10 лв. Презаверяването на скици пък ще струва вместо 2,20 - 5 лв. Строителните визи вече стават 20 лв. Очаква се новият ценоразпис да се отрази най-вече на масовите строежи. Завишението на крайните цени на големите обекти или на жилищните сгради на по 4-6 етажа вероятно ще е под 1%, изчисляват експертите.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 6 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 7 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 8 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 8 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 9 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 10 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 10 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 10 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности