0
е елката за АДИС - нов скандал в приватизацията" е едно от заглавията в "Пари". Оценката на АДИС е 78 млн. лв. Прогнозата е, че може да достигне до 72 млн. лв., защото не е правена преоценка, свързана с амортизационните отчисления. Ликвидационната оценка на АДИС е 30 млн. евро. В активите на АДИС са включени 350 апартамента, 8 резиденции, 700 гаражни места. Приходите за м. г. са 10 млн. лв., разходите - 8 млн. лв. Ръководството на Агенцията за приватизация оказва натиск върху "Напредък холдинг" да се откаже от сделката за Агенцията за дипломатически имоти в страната (АДИС), научил вестникът. Мотивите били, че ще се стигне до монополизиране на пазара на недвижими имоти от българската фирма.

Първият милиард в пенсионните фондове се очаква през 2005 г., пише още "Пари". Акумулирането на първия 1 млрд. лв. в професионалните, универсалните и доброволните пенсионни фондове можем да очакваме през 2005 г., обяви Стоян Тошев, изп. директор на TBI Asset Management. Това показват прогнозни разчети, при които са взети предвид средният размер на осигурителната вноска, нарастването на активите в резултат на дохода от инвестиции, както и ръстът на осигурителния доход. Разчетите са направени при средногодишен доход от инвестиции в размер 10%. В универсалния фонд е заложено и очакваното нарастване на осигурителната вноска от 2 до 5%. За професионалните фондове са използвани сегашните нива от 12% за работещите при първа категория труд и 7% за работещите при втора категория, а при доброволните законовото ограничение е не по-малко от 10% от минималната работна заплата.

Два договора за БТК и нито един купувач, констатира още "Пари". Втори договор за продажба на БТК изпревари решението на съда, след като на 18 юли късно вечерта Агенцията за приватизация и турският консорциум "Koc Нolding - Turk Telekom" парафираха договора за продажбата на 65% от акциите на телекома. По-рано през деня Висшият административен съд даде ход на делото на "Viva Ventures" срещу решението на Надзорния съвет на АП, който отхвърли приватизационния договор на кандидата за продажбата на телекома. Съдът ще се произнесе в едномесечен срок. Запознати обаче твърдят, че той щял да излезе с решение още следващия понеделник.

Борсовият индекс покори и 292,92 пункта преди ваканцията, информира още "Пари". SOFIX и през миналата седмица запази възходящия си тренд, като премина над 290 пункта. Нов исторически рекорд бе записан в графата на индекса в сряда, когато достигна до 292,92 точки. Отново главен виновник бяха ценните книжа на фармацевтичния гигант Софарма, които ден след ден поставяха рекорди и поскъпнаха до 2,64 лева среднопретеглена цена за акция, което се равнява на около 29 лева преди 11-кратното увеличение на капитала. При отделни сделки дори наблюдавахме цена 2,75 лева. С тези акции станаха и най-много сделки - общо 93 за периода. Новината от петък за вписване на увеличението в съда обаче стана причина за масирани разпродажби и срив в цените на акциите на Софарма с 9% в последния работен ден от седмицата. От друга страна, ако реалното придобиване на новите акции се забави, предлагането на старите бройки ще се изчерпи и ще се стигне до неизбежно повишение на цената до нови рекордни нива, коментираха брокери.

Малкият бизнес на България и САЩ се готви за съдружие, съобщава още "Пари". По всичко личи, че вторият десант на 11-те американски компании у нас ще даде плодове. Въпреки че още е рано да се правят равносметки, зам.-министърът на търговията на САЩ Самюъл Бодман заяви от името на потенциалните инвеститори, че са оптимисти за бъдещето на бизнесотношенията с български партньори. В края на юни у нас бяха представители на солидни американски компании от военнопромишления комплекс, но засега няма резултат от посещението им. Месец по-късно в България дойдоха компании от малкия и средния бизнес в САЩ, занимаващи се с туризъм, полицейска екипировка, автомобилни продукти, хранителна индустрия, телекомуникации и защита на околната среда. По думите на Самюъл Бодман част от фирмите скоро ще се върнат отново в България, за да доразвият започнатите проекти. Проучвателната мисия на бизнесмените се оказа по-успешна на микрониво, в личните им контакти с наши фирми от София, Благоевград, Кърджали, Хасково, Пазарджик, Силистра.

Шулева обеща нови стимули за бизнеса, пише "Дневник". За диалог с бизнеса, за предсказуема бизнес среда и за конкурентоспособна икономика се обяви вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева. Пред Би Ти Ви тя изрази готовност да се вслушва в становищата на работодателите за законодателната рамка на бизнеса и за вижданията им за развитието на отделни сектори на икономиката. По думите на Шулева е рано да се говори за радикални промени, но основен акцент в работата й ще бъде стимулирането на инвестициите и ясна секторна политика. Тя отбеляза, че някои отрасли имат потенциал да издърпат цялата икономика напред, ако им се помогне в определен момент, но не уточни за кои сектори става въпрос.

Чистата печалба на Банка ДСК за шестмесечието е 27,3 млн. лв., съобщава още "Дневник". Финансовият резултат на Банка ДСК за първите шест месеца на годината е чиста печалба от 27,281 млн. лв., съобщиха в петък от банката. Тази печалба е с 9,5 на сто по-голяма от резултата за същия период на 2002 г. Активите на банката са се увеличили с 226 млн. лв. за шестте месеца и достигат 2.245 млрд. лв. в края на юни. Това представлява годишен ръст от 31% спрямо края на юни миналата година. По този показател банката е втора по големина в България, като отстъпва само на Булбанк, откъдето още не са предоставили данни за полугодието.

"Турспорт" ще произвежда "Пума" в Добрич, обявява още "Дневник". В края на изтеклата седмица добричката компания "Турспорт" откри нова фабрика за производство на спортни дрехи и облекла за свободното време. Продукцията, произвеждана в нея, ще носи марката "Пума". Собственикът на "Турспорт" Живко Жечев обяви, че в предприятието са инвестирани 2.2 млн. лева, а партньор на дружеството в реализирането на проекта е "Райфайзенбанк". Сега във фабриката на "Турспорт" са наети 180 шивачки, които ежедневно ще произвеждат 11 000 артикула. Според Жечев до края на август работните места ще достигнат около 460. Перспективата е предприятието да започне да произвежда освен готови облекла и платове за тяхната изработка. Продукцията, която ще бъде произвеждана в Добрич, е предназначена изцяло за износ. Неин получател ще е концерна "Пума". Според Жечев компанията е сключила 10-годишен договор с концерна и очакванията му са до месец да получи международен лиценз на "Пума", който ще му позволи директен износ.

Кабинетът одобри валутния суап със Световната банка, информира още "Дневник". Министерският съвет одобри предложения от Министерството на финансите валутен суап със Световната банка. Решението на кабинета е да се променят вече сключени заемни споразумения със Световната банка, като кредитите се деноминират от долари в евро. Според споразумението, което отговаря на стандартите на ISDA (Международна асоциация за суапи и деривати), банката ще ни предостави възможност плащанията по дълга към нея в размер на около 200 млн. долара, който е в долари, да бъде изплатен в евро. Така в подходящ момент правителството ще може да използва силното евро и да суапираме част от плащанията, които са в долари. С решението си от четвъртък кабинетът упълномощи министъра на финансите да проведе преговорите и да подпише конкретното споразумение.

Арсенова газила закона за обществените поръчки, съобщава "Сега". Министерството на околната среда и водите не е разписало правила, по които да следи дали се спазват законът за обществените поръчки и наредбата към него. То е нарушило закона, като не е изпращало информация за всеки сключен договор за обществена поръчка до регистъра за обществени поръчки към министъра на държавната администрация. Пак в нарушение министерството не е пращало данни за всички договори за малки обществени поръчки.

"Обзървър": България е златната възможност", цитира "Сега" публикация на британския седмичник. "Британците виждат в България една от последните възможности да се сдобият с частна собственост. Някои от тях дори твърдят, че България е новата Тоскана - с красиви планински местности, осеяни със стари селски къщи, които просто плачат за стилна реставрация." Това пише вестник "Обзървър", неделното издание на британския "Гардиан", в статия, озаглавена "Златни възможности на Черно море". Подзаглавието е "Чудесен климат, прекрасна природа и изгодни цени". Авторът отбелязва, че след трудните времена, когато тежката индустрия се сринала и България се наредила в списъка на най-бедните страни в Европа, бъдещето й изглежда светло.

Махат ежегодните данъчни проверки на касови апарати, пише още "Сега". Отпада изискването данъчните да проверяват поне веднъж на всеки 12 месеца как търговските обекти спазват изискванията на наредбата за касовите апарати. Занапред администрацията е длъжна само периодично да контролира предприемачите, като сравнява отразения във фискалната памет и декларирания от тях оборот за съответния период.

40 на сто живеят с по-малко от 100 лв., констатира "Стандарт". По-малко от 100 лева на месец е доходът на 40% от българите, показват данните на Националния статистически институт. Средният годишен доход на човек е 1672 лв., което прави по 139,33 лв. на месец. Но най-бедните 10% от населението живеят с 494 лв. на година или месечно по 41,17 лв. Годишният доход на най-богатите 10% от българите е 4184 лв., което прави по 348,67 лв. на месец, показват данните на националната статистика. Ако в семейството има деца или възрастни родители, средният доход пада под 200 лева въпреки високите заплати.

Съдът има последна дума за БТК, обяснява още "Стандарт". Парафирането на договора за приватизацията на БТК с турския консорциум "Коч холдинг"/"Тюрк Телеком" не означава, че сделката за българския телеком е факт. Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев пред БНР. Той подчерта, че сключването на приватизационната сделка за БТК зависи от решението на петчленния състав на Върховния административен съд. Магистратите трябва да се произнесат до месец по жалбата на другия кандидат - "Вива венчърс".

"Мур: Ще привлечем фирми от САЩ" е друго от заглавията в "Стандарт". Много американски фирми имат интерес към икономиката в България. Ще се стараем да привлечем американските инвеститори. Това заяви заместник-посланикът на САЩ у нас Родерик Мур пред бТВ. За да стане това факт, в България трябва да има сигурност, отбеляза той. Всички американски компании се интересуват от съдебната система и се притесняват от съответни неуредици, обясни Мур. България може да очаква голям интерес към продажбата на български стоки на американския пазар, но е важно да се намерят дистрибутори и да се уточни въпросът с квотите и тарифите. Това заяви пред Би Ти Ви заместник-министърът на търговията на САЩ Самюел Бодман, който беше на посещение у нас в края на миналата седмица.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Френското правителство оцеля в първи вот на недоверие

Френското правителство оцеля в първи вот на недоверие

Свят Преди 22 минути

Общо 278 депутати гласуваха в подкрепа на вота на недоверие

Нов процес при отчитането на изборните резултати

Нов процес при отчитането на изборните резултати

Избори 2023 Преди 27 минути

Броенето на гласовете от извънредния парламентарен вот ще започне с хартиените бюлетини

Си вярва, че Путин ще бъде преизбран

Си вярва, че Путин ще бъде преизбран

Свят Преди 3 часа

Путин: Русия изпитва лека завист заради бързото развитие на Китай

Само бързи и радикални действия могат да предотвратят необратими щети за света

IPCC: Последно предупреждение за климатичната криза

Свят Преди 4 часа

Милиони животи и домове, са разрушени от сушите и наводненията, милиони хора, които са изправени пред глад, и "все по-необратими загуби"

Земетресението в Турция взе над 50 000 жертви

ЕК ще подкрепи Турция с 1 млрд. евро за за възстановяване след земетресенията

Свят Преди 4 часа

Европейската комисия ще подкрепи Турция с 1 млрд. евро за възстановяване след земетресенията.

Челен удар с украински камион на пътя Разград - Русе, загинал

Челен удар с украински камион на пътя Разград - Русе, загинал

България Преди 4 часа

По първоначална информация шофьорът на колата е загубил управление

<p>Отказът на това ни подмладява само след месец</p>

Отказът от тютюнопушене ни подмладява само след месец

Любопитно Преди 4 часа

Изследванията показват, че хората, които пушат, имат по-малко колагенови и еластинови влакна

Снимката е илюстративна

Откриха древен зодиак в Есна, водещ началото си от Вавилон

Любопитно Преди 4 часа

Древен зодиак открит в Есна е част от астрономията на Вавилон

Снимката е илюстративна

121-метровата яхта на Саддам Хюсеин ръждясва на брега на река Ефрат (ВИДЕО)

Любопитно Преди 5 часа

Днес яхтата се е превърнала в дестинация за рибари, които от време на време си правят пикник върху нея

България е шестa в света по помощ за Украйна като дял от БВП

България е шестa в света по помощ за Украйна като дял от БВП

България Преди 5 часа

Самият фундамент на българската политика по отношение на Украйна е в защита на нейната териториална цялост

Кораловите рифове страдат от ниските нива на кислород във водата

До какво води намаленото съдържание на кислород в Световния океан

Любопитно Преди 5 часа

Хипоксията е широко разпространена в много коралови рифове, което показва цялостното намаляване на съдържанието на кислород в световния океан и в крайбрежните води.

Снимката е илюстративна

Почина Глория Дий, първата жена с магическо шоу в Лас Вегас

Свят Преди 5 часа

Дий е едва 19-годишна, когато започва представленията си в „Ел Ранчо Вегас“

Заповедта за арест на Путин е доживотна, Китай призова за предпазливост

Заповедта за арест на Путин е доживотна, Китай призова за предпазливост

Свят Преди 5 часа

Джофри Найс: Този етикет ще остане с него доживот, освен ако не бъде съден и оправдан

Владимир Путин

След заповедта за арест на Путин: Започнато е наказателно разследване

Свят Преди 6 часа

Русия обяви започването на наказателно разследване срещу прокурора и трима съдии от Международния наказателен съд

.

Без изненади: Това е най-щастливата страна според Световния доклад

Свят Преди 6 часа

Световният доклад за щастието, който се провежда за 11-та година, се основава на собствената оценка на хората за тяхното щастие

18-годишна предлагала сексуални услуги в стриптийз бар в Пловдив

18-годишна предлагала сексуални услуги в стриптийз бар в Пловдив

България Преди 7 часа

Районната прокуратура в Пловдив е обвинила и задържала по случая 32-годишен мъж