0
е елката за АДИС - нов скандал в приватизацията" е едно от заглавията в "Пари". Оценката на АДИС е 78 млн. лв. Прогнозата е, че може да достигне до 72 млн. лв., защото не е правена преоценка, свързана с амортизационните отчисления. Ликвидационната оценка на АДИС е 30 млн. евро. В активите на АДИС са включени 350 апартамента, 8 резиденции, 700 гаражни места. Приходите за м. г. са 10 млн. лв., разходите - 8 млн. лв. Ръководството на Агенцията за приватизация оказва натиск върху "Напредък холдинг" да се откаже от сделката за Агенцията за дипломатически имоти в страната (АДИС), научил вестникът. Мотивите били, че ще се стигне до монополизиране на пазара на недвижими имоти от българската фирма.

Първият милиард в пенсионните фондове се очаква през 2005 г., пише още "Пари". Акумулирането на първия 1 млрд. лв. в професионалните, универсалните и доброволните пенсионни фондове можем да очакваме през 2005 г., обяви Стоян Тошев, изп. директор на TBI Asset Management. Това показват прогнозни разчети, при които са взети предвид средният размер на осигурителната вноска, нарастването на активите в резултат на дохода от инвестиции, както и ръстът на осигурителния доход. Разчетите са направени при средногодишен доход от инвестиции в размер 10%. В универсалния фонд е заложено и очакваното нарастване на осигурителната вноска от 2 до 5%. За професионалните фондове са използвани сегашните нива от 12% за работещите при първа категория труд и 7% за работещите при втора категория, а при доброволните законовото ограничение е не по-малко от 10% от минималната работна заплата.

Два договора за БТК и нито един купувач, констатира още "Пари". Втори договор за продажба на БТК изпревари решението на съда, след като на 18 юли късно вечерта Агенцията за приватизация и турският консорциум "Koc Нolding - Turk Telekom" парафираха договора за продажбата на 65% от акциите на телекома. По-рано през деня Висшият административен съд даде ход на делото на "Viva Ventures" срещу решението на Надзорния съвет на АП, който отхвърли приватизационния договор на кандидата за продажбата на телекома. Съдът ще се произнесе в едномесечен срок. Запознати обаче твърдят, че той щял да излезе с решение още следващия понеделник.

Борсовият индекс покори и 292,92 пункта преди ваканцията, информира още "Пари". SOFIX и през миналата седмица запази възходящия си тренд, като премина над 290 пункта. Нов исторически рекорд бе записан в графата на индекса в сряда, когато достигна до 292,92 точки. Отново главен виновник бяха ценните книжа на фармацевтичния гигант Софарма, които ден след ден поставяха рекорди и поскъпнаха до 2,64 лева среднопретеглена цена за акция, което се равнява на около 29 лева преди 11-кратното увеличение на капитала. При отделни сделки дори наблюдавахме цена 2,75 лева. С тези акции станаха и най-много сделки - общо 93 за периода. Новината от петък за вписване на увеличението в съда обаче стана причина за масирани разпродажби и срив в цените на акциите на Софарма с 9% в последния работен ден от седмицата. От друга страна, ако реалното придобиване на новите акции се забави, предлагането на старите бройки ще се изчерпи и ще се стигне до неизбежно повишение на цената до нови рекордни нива, коментираха брокери.

Малкият бизнес на България и САЩ се готви за съдружие, съобщава още "Пари". По всичко личи, че вторият десант на 11-те американски компании у нас ще даде плодове. Въпреки че още е рано да се правят равносметки, зам.-министърът на търговията на САЩ Самюъл Бодман заяви от името на потенциалните инвеститори, че са оптимисти за бъдещето на бизнесотношенията с български партньори. В края на юни у нас бяха представители на солидни американски компании от военнопромишления комплекс, но засега няма резултат от посещението им. Месец по-късно в България дойдоха компании от малкия и средния бизнес в САЩ, занимаващи се с туризъм, полицейска екипировка, автомобилни продукти, хранителна индустрия, телекомуникации и защита на околната среда. По думите на Самюъл Бодман част от фирмите скоро ще се върнат отново в България, за да доразвият започнатите проекти. Проучвателната мисия на бизнесмените се оказа по-успешна на микрониво, в личните им контакти с наши фирми от София, Благоевград, Кърджали, Хасково, Пазарджик, Силистра.

Шулева обеща нови стимули за бизнеса, пише "Дневник". За диалог с бизнеса, за предсказуема бизнес среда и за конкурентоспособна икономика се обяви вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева. Пред Би Ти Ви тя изрази готовност да се вслушва в становищата на работодателите за законодателната рамка на бизнеса и за вижданията им за развитието на отделни сектори на икономиката. По думите на Шулева е рано да се говори за радикални промени, но основен акцент в работата й ще бъде стимулирането на инвестициите и ясна секторна политика. Тя отбеляза, че някои отрасли имат потенциал да издърпат цялата икономика напред, ако им се помогне в определен момент, но не уточни за кои сектори става въпрос.

Чистата печалба на Банка ДСК за шестмесечието е 27,3 млн. лв., съобщава още "Дневник". Финансовият резултат на Банка ДСК за първите шест месеца на годината е чиста печалба от 27,281 млн. лв., съобщиха в петък от банката. Тази печалба е с 9,5 на сто по-голяма от резултата за същия период на 2002 г. Активите на банката са се увеличили с 226 млн. лв. за шестте месеца и достигат 2.245 млрд. лв. в края на юни. Това представлява годишен ръст от 31% спрямо края на юни миналата година. По този показател банката е втора по големина в България, като отстъпва само на Булбанк, откъдето още не са предоставили данни за полугодието.

"Турспорт" ще произвежда "Пума" в Добрич, обявява още "Дневник". В края на изтеклата седмица добричката компания "Турспорт" откри нова фабрика за производство на спортни дрехи и облекла за свободното време. Продукцията, произвеждана в нея, ще носи марката "Пума". Собственикът на "Турспорт" Живко Жечев обяви, че в предприятието са инвестирани 2.2 млн. лева, а партньор на дружеството в реализирането на проекта е "Райфайзенбанк". Сега във фабриката на "Турспорт" са наети 180 шивачки, които ежедневно ще произвеждат 11 000 артикула. Според Жечев до края на август работните места ще достигнат около 460. Перспективата е предприятието да започне да произвежда освен готови облекла и платове за тяхната изработка. Продукцията, която ще бъде произвеждана в Добрич, е предназначена изцяло за износ. Неин получател ще е концерна "Пума". Според Жечев компанията е сключила 10-годишен договор с концерна и очакванията му са до месец да получи международен лиценз на "Пума", който ще му позволи директен износ.

Кабинетът одобри валутния суап със Световната банка, информира още "Дневник". Министерският съвет одобри предложения от Министерството на финансите валутен суап със Световната банка. Решението на кабинета е да се променят вече сключени заемни споразумения със Световната банка, като кредитите се деноминират от долари в евро. Според споразумението, което отговаря на стандартите на ISDA (Международна асоциация за суапи и деривати), банката ще ни предостави възможност плащанията по дълга към нея в размер на около 200 млн. долара, който е в долари, да бъде изплатен в евро. Така в подходящ момент правителството ще може да използва силното евро и да суапираме част от плащанията, които са в долари. С решението си от четвъртък кабинетът упълномощи министъра на финансите да проведе преговорите и да подпише конкретното споразумение.

Арсенова газила закона за обществените поръчки, съобщава "Сега". Министерството на околната среда и водите не е разписало правила, по които да следи дали се спазват законът за обществените поръчки и наредбата към него. То е нарушило закона, като не е изпращало информация за всеки сключен договор за обществена поръчка до регистъра за обществени поръчки към министъра на държавната администрация. Пак в нарушение министерството не е пращало данни за всички договори за малки обществени поръчки.

"Обзървър": България е златната възможност", цитира "Сега" публикация на британския седмичник. "Британците виждат в България една от последните възможности да се сдобият с частна собственост. Някои от тях дори твърдят, че България е новата Тоскана - с красиви планински местности, осеяни със стари селски къщи, които просто плачат за стилна реставрация." Това пише вестник "Обзървър", неделното издание на британския "Гардиан", в статия, озаглавена "Златни възможности на Черно море". Подзаглавието е "Чудесен климат, прекрасна природа и изгодни цени". Авторът отбелязва, че след трудните времена, когато тежката индустрия се сринала и България се наредила в списъка на най-бедните страни в Европа, бъдещето й изглежда светло.

Махат ежегодните данъчни проверки на касови апарати, пише още "Сега". Отпада изискването данъчните да проверяват поне веднъж на всеки 12 месеца как търговските обекти спазват изискванията на наредбата за касовите апарати. Занапред администрацията е длъжна само периодично да контролира предприемачите, като сравнява отразения във фискалната памет и декларирания от тях оборот за съответния период.

40 на сто живеят с по-малко от 100 лв., констатира "Стандарт". По-малко от 100 лева на месец е доходът на 40% от българите, показват данните на Националния статистически институт. Средният годишен доход на човек е 1672 лв., което прави по 139,33 лв. на месец. Но най-бедните 10% от населението живеят с 494 лв. на година или месечно по 41,17 лв. Годишният доход на най-богатите 10% от българите е 4184 лв., което прави по 348,67 лв. на месец, показват данните на националната статистика. Ако в семейството има деца или възрастни родители, средният доход пада под 200 лева въпреки високите заплати.

Съдът има последна дума за БТК, обяснява още "Стандарт". Парафирането на договора за приватизацията на БТК с турския консорциум "Коч холдинг"/"Тюрк Телеком" не означава, че сделката за българския телеком е факт. Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев пред БНР. Той подчерта, че сключването на приватизационната сделка за БТК зависи от решението на петчленния състав на Върховния административен съд. Магистратите трябва да се произнесат до месец по жалбата на другия кандидат - "Вива венчърс".

"Мур: Ще привлечем фирми от САЩ" е друго от заглавията в "Стандарт". Много американски фирми имат интерес към икономиката в България. Ще се стараем да привлечем американските инвеститори. Това заяви заместник-посланикът на САЩ у нас Родерик Мур пред бТВ. За да стане това факт, в България трябва да има сигурност, отбеляза той. Всички американски компании се интересуват от съдебната система и се притесняват от съответни неуредици, обясни Мур. България може да очаква голям интерес към продажбата на български стоки на американския пазар, но е важно да се намерят дистрибутори и да се уточни въпросът с квотите и тарифите. Това заяви пред Би Ти Ви заместник-министърът на търговията на САЩ Самюел Бодман, който беше на посещение у нас в края на миналата седмица.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 6 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 8 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

МВнР извика на среща иранския посланик

МВнР извика на среща иранския посланик

България Преди 9 часа

МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

България Преди 9 часа

От „Има такъв народ” съобщиха, че тя е „притеснителна”

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

България Преди 10 часа

Хекимян: Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

България Преди 11 часа

От състава на СД на дружеството се освобождават и Димитър Спасов и Татяна Петрова-Бояджиева

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

България Преди 11 часа

Мавров ще изпълнява длъжността „управител“ на НЗОК до приемане на решение на Народното събрание

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

България Преди 12 часа

Искат и отстраняването от длъжност на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

България Преди 12 часа

Ако мъжът бъде обявен за невменяем, няма как да бъде осъден

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

Свят Преди 12 часа

При техниката самолетите изстрелват солни факли в облаците

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

България Преди 12 часа

Кирил Петков каза, че с удоволствие би подкрепил вота на недоверие, но той не е конституционно обоснован

Снимката е илюстративна

Уникално растение цъфти за първи и последен път от 20 години насам, вижте кое

Любопитно Преди 12 часа

Как е възможно растение да цъфти веднъж на 20 години четете в следващите редове

Зам.-кмет на София подава оставка

Зам.-кмет на София подава оставка

България Преди 13 часа

Георгиев: Зам.-кметът по строителство на София е с отнето право да възлага строителство

г

Чоткин си създава нови врагове в Hell’s Kitchen тази вечер

Любопитно Преди 13 часа

Червеният отбор ще участва в мастър клас с традиционна китайска кухня

Дебора Михайлова: Вече съм много изнервена (СНИМКИ)

Дебора Михайлова: Вече съм много изнервена (СНИМКИ)

България Преди 13 часа

Какво разкрива Дебора може да прочетете в следващите редове