0
Он началото на следващата година компаниите, които инвестират в райони с безработица над 50% по-висока от средната за страната, ще плащат данък печалба 15% вместо досегашните 23,5%. Това е едно от намеренията на правителството, изброени в понеделник от финансовия министър Милен Велчев и посрещнати на първо време относително позитивно от предприемачи. След второ заседание на ръководствата на парламентарните групи на НДСВ и ДПС и членове на кабинета, на което беше обсъдена данъчната политика за 2003-2005 г., е решено още вносът на оборудване за изпълнение на инвестиционни проекти да бъде освободен от ДДС, при положение че общата стойност на проекта е над 10 милиона лева, пише "Дневник".

И тримата кандидати за покупката на дял до 65% от Българска телекомуникационна компания (БТК) вероятно ще бъдат допуснати до втория етап на конкурса, са съобщили за агенция "Ройтерс" правителствени източници. Според източниците началото на септември ще бъде крайният срок за подаване на окончателни оферти. Това означава, че сделката няма да може да бъде сключена до края на юли, каквито бяха първоначалните планове на правителството, коментира "Дневник". Много е вероятно, ако и тримата кандидати отговарят на всички поставени от Агенцията за приватизация условия, да бъдат поканени да участват във втората част на конкурса, каза единият от източниците, пожелал да остане неназован. Той допълни, че наличието на трима кандидати ще осигури конкуренцията при сделката, "докато, ако останат само два, те могат да започнат да поставят условия, а ние не искаме да сме поставени в подобна ситуация".

Върховният административен съд (ВАС) отмени постановлението на кабинета "Саксобургготски" за увеличаване на капитала на дъщерните дружества на "Балканкар холдинг" с 4,2 милиона лева. Нормативният акт беше атакуван пред съда от "Росексимбанк", която е основният кредитор на холдинга, припомня още всекидневникът. В постановлението е предвидено средствата за закупуването на акции от държавата да бъдат преразпределени от министъра на финансите и да се вземат от бюджета на Министерството на икономиката. Според съдиите обаче Милен Велчев няма право да прави корекции в бюджетите на първостепенните разпоредители с държавни средства, какъвто е икономическото ведомство. Това означава, че министърът на финансите не може да организира и осигури средствата за увеличаването на капитала на 14-те дружества. "Основно правило е, че всички бюджетни разходи следва да бъдат финансово осигурени. При липсата на средства разходът им е недопустим", пише в решението на ВАС.

Поредният счетоводен скандал в САЩ прикова вниманието на инвестиционната общност и медиите, като този път е засегна "Medco Health Solutions" - подразделение на фармацевтична корпорация "Мерк". Публикация във вестник "Уолстрийт джърнъл" разкри, че един от най-големите в света производители на лекарства и доставчик на здравни услуги е завишил изкуствено приходната част на финансовите си отчети за периода 1999-2001 г. с общо 12,4 милиарда долара. Сумата набъбва до 14 милиарда долара, когато към нея бъдат прибавени и приходите от първото тримесечие на настоящата година. Нередността е възникнала след признаване за приход от страна на компанията на средства, които реално никога не са постъпвали в банковите й сметки. И въпреки че тази практика е била съобщена по принцип от "Мерк" на щатската комисия по ценни книжа още през април, едва миналия петък компанията е уведомила регулативния орган за точната величина на завишението, допълват от "Дневник".

В писмо до генералния секретар на НАТО лорд Джордж Робъртсън представителят на инвеститорите в "Нова Плама" Пер Кристиан Нордоме настоява Организацията на Северноатлантическия договор да не приема България. Аргументите на автора са, че срещу "Нова Плама" у нас е организирана конспирация и въобще към чуждите инвеститори има лошо отношение. В централата на НАТО в Брюксел останаха повече от изненадани, след като разбрали от репортер на "Пари", че частна компания иска да се намеси в проблематиката около членството на България в пакта.

В 90% от сигналите за пране на пари в приватизационни сделки съмнението за незаконно легализиране на капитали се потвърждава от финансовите разузнавачи, заяви за "Пари" д-р Васил Киров, директор на Агенция "Бюро за финансово разузнаване" (АБФР). Някои от случаите вече са дадени на прокуратурата, образувани са и проверки от органите на МВР. Има и такива, при които се образуват следствени дела. Те не са единични случаи, каза д-р Киров. Финансовото разузнаване разследва сигнали със съмнение за пране на пари при приватизацията не само за Оловно-цинковия комбинат в Кърджали, а и за още десетина сделки в района, съобщи още д-р Киров. Доста сигнали са получени и за раздържавяването в София, Благоевград и най-много за Хасково. На практика сигналите идват отвсякъде в страната, където е осъществена по-сериозна сделка и често става дума за суми от по-няколко милиона долара.

За първите три месеца на годината прирастът на брутния премиен приход в животозастраховането е 26% в сравнение със същия период на миналата година. Също толкова е и ръстът в общото застраховане. Това са добри резултати за индустрията, коментира шефът на Агенцията за застрахователен надзор Румен Гълъбинов. Интерес към създаването на катастрофичен пул в България, който да покрива риска от големи природни бедствия като земетресение например, проявяват консултанти на Световната банка, съобщи Гълъбинов. Банката вече участвала в подобни проекти в Турция и Румъния, допълват от "Пари".

600 хиляди долара безвъзмездна помощ ще дарят на България членовете на китайската делегация, която пристига у нас на 13 юли, съобщава "Сега". Парите са предназначени за стоки и за финансиране на съвместни проекти. От официалната формулировка не се разбира за какви точно стоки става въпрос. Делегацията ще наброява над 50 души и в състава й влизат високопоставени политици, кметове и бизнесмени. Визитата е в отговор на посещение на делагация, водена от вицепремиера Николай Василев в Китай преди повече от два месеца.

Социалният министър Лидия Шулева настоява за по-голям бюджет за идната година. От ведомството предлагат схема, по която тепърва ще се преговаря, обяви Шулева ден след като кабинетът обсъжда на тайно заседание разходите на ведомствата за идната година. Поне 300 млн. лв. повече трябва да се отделят за отбраната, обяви военният министър Николай Свинаров. Неговите експерти изчислили, че парите за армията трябва да бъдат 2,8% от брутния продукт на страната. Тази година те са били 2,5% от БВП. Средствата ще отидат за превъоръжения на армията, за закриване на структури като компенсация при съкращенията и преквалификацията на кадровия състав и т. н. Фонд "Земеделие" ще получи исканите 180 млн. лв., които са 0,5% от БВП, съобщи агроминистърът Мехмед Дикме. Средствата ще се насочат към субсидиране на качествена продукция. Бюджетите на останалите ведомства почти няма да се изменят, допълва "Сега".

Общото събрание на "Булгартабак" остави скандалния бивш изпълнителен директор на тютюневия холдинг Георги Попов в съвета на директорите на дружеството, пише още всекидневникът. "Това е волята на Николай Василев, който не можа да се отърве от "националното богатство", коментираха участници в събранието. Ден по-рано се твърдеше, че вицепремиерът е подготвил два варианта за състав на борда - с Попов и без него. Окончателното решение е човекът, разследван по обвинение в искане на подкуп и който забрани на медиите да споменават името му, без да съгласуват публикациите с него, да остане в ръководството на холдинга. Хора от Министерството на икономиката твърдят, че той ще остане до приватизацията на холдинга, т.е. още поне 2 месеца. Гласуваната от акционерите месечна заплата на членовете на съвета на директорите е бруто между 500 и 600 лв. в зависимост от финансовите резултати.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Екстремна жега обхвана Югоизточна Азия&nbsp;&nbsp;</p>

Рекордно високи температури през април регистрираха в Югоизточна Азия

Свят Преди 4 минути

Природното бедствие стана причина за десетки смъртни случаи в целия регион

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

Свят Преди 9 минути

Законодателите се бавиха месеци наред и приеха закона едва в средата на април

<p>Ричард Гиър: Този филм резонира със собственото ми емоционално пътуване (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Ричард Гиър: "О, Канада" резонира със собственото ми емоционално пътуване

Любопитно Преди 1 час

Актьорът казва, че се е върнал към чувствата, които е изпитвал след смъртта на баща си

<p>Румен Радев разговаря с президента на Косово, какво обсъдиха&nbsp;</p>

Румен Радев разговаря с президента на Косово

Свят Преди 2 часа

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Технологии Преди 2 часа

"Боинг" залага много на тази тестова мисия, тъй като ако е успешна, то "Старлайнър" може да започне редовни мисии до МКС

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Свят Преди 3 часа

Законът противоречи на конституцията на Грузия и на "всички европейски стандарти", каза тя

<p>Убит е командир на &quot;Ислямски джихад&quot; близо до Рафах</p>

Израел: Убит е командир на "Ислямски джихад" близо до Рафах

Свят Преди 3 часа

Израелски войници са убили няколко бойци при сблъсъци през последното денонощие

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

България Преди 3 часа

По случая е образувано досъдебно производство

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

България Преди 3 часа

По първоначални данни смъртта е причинена посредством нанесени удари с брадва

Задържаха 40-годишен мъж, издирван от турските власти

Задържаха 40-годишен мъж, издирван от турските власти

България Преди 3 часа

Той е бил установен в хотел в центъра на София

<p>Бивш директор на НСО с коментар за покушението срещу Фицо</p>

Бивш директор на НСО за покушението срещу Фицо: Реакцията на Словакия не беше на нужното ниво

Свят Преди 4 часа

Покушението срещу Роналд Рейгън е пример как охранител е застанал на пътя на опасността, каза ген. Красимир Станчев за NOVA NEWS

<p>&quot;Европейският съюз действа лицемерно&quot;&nbsp;</p>

Кремъл с коментар за забраната на четири руски медии: ЕС действа лицемерно

Свят Преди 4 часа

Русия твърди, че Западът е въвлечен в хибридна война срещу нея

<p>Емблематична сграда в София ще бъде осветена, ето защо</p>

В знак на подкрепа към пациентите с ВЧЗ: Емблематична сграда в София ще бъде осветена

България Преди 5 часа

На 19 май отбелязваме Световния ден за борба с възпалителните чревни заболявания

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Свят Преди 5 часа

Инцидентът стана на около 4 километра от центъра на Белград