8

За жалост колкото повече се разрастват градовете, толкова повече намаляват животните наоколо.

Ако преди е било нормално в парка в центъра на града да се разхождат сърнички, то с времето тези животинки, както и много други, или са били прогонени от шума и градската среда, или от хората.

Ще останете изненадани обаче, че в някои големи градове по света и до днес са успели да се съхранят диви животни, които небрежно се разхождат около хората и са считани от тях също като нещо съвсем нормално.

Ето и няколко града, които могат да се похвалят с необичайни (за останалите градове) животински обитатели:

Глиганите на Берлин

През октомври 2012 г. трима души и един полицай са ранени, след като 120-килограмов глиган ги напада в кв. „Шарлотенбург“. Нападението само по себе си е необичайно за берлинчани, но идеята за разхождащи се глигани из германската столица не толкова.

През нощта често се случва глигани да преравят тревните площи в Берлин в търсене на храна, оставяйки след себе си кални ями. Но тъй като животните са доста лукави, се оказва трудно да бъдат открити от властите през деня.

Лисиците на Лондон

Може би точно в Лондон норвежката група Ylvis се е вдъхновила да напише песента за лисицата, която превзе музикалните класации през 2013 г.

Предвид факта, че около 10 000 лисици обитават английската столица, това съвсем не звучи невероятно. Инвазията на лисици започва след Втората световна война, когато предградията на града започват да обхващат и близките села. През 70-те години на ХХ в. популацията на лисици се намества окончателно сред лондончани и се превръща в част от света на Лондон.

Хиените на Харар

Хиените не обитават самия етиопски град, но го посещават всяка вечер. Те превземат града всяка нощ, търсейки останки от месо, които етиопците от своя страна с удоволствие им дават.

Начало на "дипломатическите" отношения между етиопци и хиени дава Юсуф Муме Салех, който започнал да се грижи за животните още преди няколко поколения. Днес синът му Аббас Юсуф продължава започнатото. Пред "Ройтерс" той разяснява, че да се хранят хиените е най-доброто решение за всички. „Хиените никога не са нападали хората на Харар, откакто баща ми е започнал да ги храни, разбира се, освен ако не навредиш на малките им“.

Разберете за още няколко града с неочаквани животински обитатели в галерията:

10 града с необичайни животински обитатели

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@