"Труд": Станишев и Борисов в "Забранена любов"
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
2

Телевизионният дебат между премиера и председател на БСП Сергей Станишев и столичния кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отново е една от най-коментираните теми днес.

Станишев и Борисов в "Забранена любов" - така определя "Труд" дискусията, оприличавайки предаването "Референдум" на БНТ на политическа версия на българския сериал "Забранена любов".

Вестникът е потърсил и коментари на социолози, които имат противоречиви мнения за дебата.

Според социолога Кольо Колев и политолога Евгений Дайнов Бойко Борисов е загубил от дебата. Колев смята, че се е видял проблемът на ГЕРБ - липсата на компетентни хора, а според Дайнов Борисов е бил на терен, където не е стоял добре.

Лидия Йорданова (НЦИОМ) отбелязва, че благодарение на поведението на двамата лидери се е създала предпоставка за толерантна и диалогична кампания. Цветозар Томов от "Скала" пък е разочарован и от Борисов, и от Станишев, а Мирослава Радева от МБМД определя формулата на дебата като скучна.

Вместо кървав мач - балет, така виждат срещата икономически експерти и социолози, потърсени от "24 часа".

Според Светла Костадинова от Института за пазарна икономика премиерът е по-добре информиран да води политически дебат. Тя смята, че ГЕРБ отстъпили от заявени икономически идеи, а БСП проявили популизъм, а имало и противоречия между досега водената икономическа политика и предложенията им за бъдещи действия.

Божидар Божинов (БТПП) е на мнение, че трябва "втори рунд", за да повярва бизнеса. Размита идентичност при кмета е забелязала социологът Мирослава Радева (МБМД), а друг социолог - Юрий Асланов, отбелязва, че не се е оправдало очакването за силен екип на ГЕРБ.

Блус вместо дуел е коментарът и на "Стандарт". Според вестника замирисало на нова управляваща коалиция, а двамата лидери са се държали като хора, които се харесват, но малко им е неудобно да си го признаят.

Сергей Станишев срещу Бойко Борисов - 0:0, е оценката на "Пари". Вестникът пише, че най-силно впечатление е направила появата на финансовия министър Пламен Орешарски в "отбора" на БСП.

"Дума" акцентира върху изказването на Борисов, че няма повече да участва в дебати със Сергей Станишев. Борисов не искал да се превръща в телевизионна звезда, а да си гледа работата. Не видях смислена, цялостна програма на ГЕРБ, коментирал премиерът Станишев след края на дискусията.

Станишев срещу Борисов - без разпищолване, пише "Сега". Премиер и кмет спориха два часа за икономиката - единият заложи на ретроуспехи, другият - на дебютанти, а българинът така и не разбра кой как ще го преведе през кризата, обобщава вестникът.

С ГЕРБ ще ни е много трудно, но имат способност да виждат, коментира пред "24 часа" лидерът на ДСБ Иван Костов.Ние имаме различия, включително по принципни въпроси, но ГЕРБ имат нещо много положително - способността да виждат като опозиция политическите реалности в страната и слабостите на България, посочва Костов.

Според него дебатът показал, че премиерът е като глухар. Костов обяснява, че ловците убиват глухарите, докато пеят, защото тогава не виждат и не чуват нищо.

Управляващите са точно с песента на глухара в момента - отричат да има проблем с усвояването на еврофондовете, отричат политическата корупция, връзките си с организираната престъпност, докато ГЕРБ забелязват тези слабост, казва Костов.

Лидерът на ДСБ не се притеснява от атаките срещу коалицията ДСБ-СДС, защото си давал сметка какво се крие зад тези атаки.

БСП и ДПС правят всичко възможно нашата коалиция да не съществува, тъй като тя би могла да ги изкара в опозиция, този страх ги кара да прилагат целия си арсенал от интриги, клевети и лъжи срещу обединението, е мнението на Костов.

Колко щика имат партиите, анализира "Труд" в свой материал.

БСП - масова, но бавно намалява, обобщава изданието. БСП остава класически пример за масова партия, за последните 20 г. обаче нейните членове се стопиха от 980 000 до около 200 000, пише вестникът.

СДС и ДСБ се топят слез разводи и роене, отбелязва "Труд". Той отчита бурни амплитуди в членската маса за СДС. От 80 000 през 1998 г. през ноември 2008 г. сините станали 9941.

ДПС пък по официални данни през 2000 г. имало 30 000 членове, докато преди година те достигнали 93 000. Допреди година и половина НДСВ отчитали 26 000 членове, а сега не се наемали да кажат точния брой.

ГЕРБ набъбва всеки ден, констатира "Труд". Преди година и половина от ГЕРБ преброили над 22 хиляди свои членове, а сега вече били с 10 000 повече. Едва на година и половина, формация "Лидер" вече наброявала 40 000 членове, а ВМРО пък имали 20 000.

27 500 членове отчита през 2005 г. Яне Янев - тогава лидер на НС-БЗНС, а сега на "Ред, законност и справедливост". За предстоящия си конгрес РЗС отчитат 35 000 организирани членове.

Няма проблем да купим "Позитано", заявява пред "Труд" председателят на парламентарната комисия по отбрана Димитър Дъбов (БСП). Това ще стане след като бъдат приети окончателно промените в закона за държавната собственост, уточнява той.

Дъбов коментира проекта за нов Закон за отбраната и обяснява, че няма как да бъде прието предложението на независимия депутат Станчо Тодоров за връщането на наборната служба. По проекта за новия закон е имало над 800 предложения.

ДАНС отчете удар по 405 престъпници, пише "Сега". ДАНС е пресякла дейността на 405 престъпници, а на прокуратурата е предоставена информация за над 380 случая. Разкрити са 164 посегателства срещу финансовата и икономическата сигурност.

Има ли пожар в пожарната, разсъждава в основната си рубрика "Темата" "Труд". Тих пожар тлее в МВР, този път не е свързан със заплатите на полицаите, а с дългообещаваното техническо обезпечаване на една от най-важните служби във ведомството - пожарната, пише вестникът.

МВР поръчало 42 пожарни с пари от ЕС, но след спечелването на търга вътрешният министър Михаил Миков прекратил цялата процедура. В кратко интервю за "Труд" Миков обяснява, че причината са неотстраними законови нарушения при откриването и провеждането на процедурата.

Парламентът прие закона за семейните помощи, информират вестниците. "Стандарт" припомня, че според него майките на близнаци и студентките с бебета ще могат да получават помощите за децата си накуп.

Между 1,6 и 2,5 млн. по-малко ще бъде населението на България през 2060 г., според данни на НСИ, цитирани от "24 часа". Към 1 януари 2009 г. точната бройка на населението е 7 606 551.

България все още не е засегната сериозно от световната финансова криза и, образно казано, се намира в "периферията на бурята", цитира "Класа" думи на президента Георги Първанов на пресконференция по повод посещението у нас на президента на Ирландия Мери Макалийс.

Визитата е до 27 март. Мерките срещу световната финансова криза са били основна тема във вчерашните разговори между държавните глави на България и Ирландия.

Според Макалийс е необходимо много по-силно партньорство както на европейско, така и на международно ниво, за да се осигури необходимата икономическа стабилност в бъдеще.

Все повече българи спират да плащат сметки и заеми, констатира от първа страница "Сега". Събираемостта по проблемните заеми е паднала с 20 процента, а на просрочените сметки за телефон - с 50 на сто. БНБ отчела, че само през февруари "лошите кредити" са се увеличили с 23 на сто.

Напълно възможно е да изпаднем в дефлация, допуска пред "Класа" Николай Василев, министър на държавната администрация и административната реформа. Той посочва обаче, че след няколко години сегашните процеси ще имат оздравителен ефект върху икономиката.

С 30 млн. лева от бюджета на Националната агенция "Пътна инфраструктура" стартира изграждането на оставащите 115 км от магистрала "Тракия", съобщава "Монитор".

Това ще стане още тази година, като е разчетено, че парите ще стигнат за началните строителни дейности през 2009 г. Едновременно с това ще продължи търсенето на източници за финансиране на строителството на аутобана и през 2010 г.

Ще вложим 240 млн. лева във ВиК системата на София, обещава пред "Класа" Грегъри Ендемано, главен изп. директор на "Софийска вода". Такава е инвестиционната програма на компанията за следващите пет години. Основен приоритет за тази година било разширяването на канализационната система.

Вестниците отбелязват падането на правителството на Чехия, което бе свалено след вот на недоверие от чешкия парламент. Изданията цитират думи на чешкия премиер Мирек Тополанек, че падането на кабинета няма да се отрази на председателството на Чехия на Европейския съюз.

20 на сто по-евтин GSM в Европа, обявява от първа страница "Труд". Разговорите по GSM в чужбина ще паднат с поне 20 на сто през следващите 2 години, предвижда предложение на чешкото председателство на ЕС, което предстои да бъде одобрено в края на април.

С него се поставя нов таван на цените на изходящите и входящите повиквания от мобилен телефон в роуминг в рамките на ЕС. 

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 7 часа

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 11 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 12 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 12 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 13 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 13 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 13 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 13 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 14 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 14 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 14 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 14 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 15 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 15 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции