Севернокорейският българин, рожба на Студената война и потомък на величия
Екатерина, малкият Камен и Нам Сън Бъм, ден преди отпътуването на бащата от България   
Източник: Архив на Камен Нам
52

К амен Нам е доцент по география в Софийския университет. Пребивава в типичен за Ректората леко прашен кабинет с висок таван, изпълнен с различни по вид политически, природни и всякакви други карти на Земята. Самото ДНК на доцента има мащаб на световна карта. 

Той е син на севернокореец и българка, чиято любов е родена и убита от нестабилните отношения между тоталитарните режими в двете страни. Семейната история на Камен Нам на пръв поглед започва и свършва със Студената война. Едва наскоро разбира, че самият той е живо свидетелство за историческите корени на обединена Корея.  

Най-жестоките затвори в Северна Корея и Турция

Провинения, за които могат да ви осъдят на смърт в Северна Корея

"Историята започва с Корейската война между 1950 и 1953. След една изключително тежка и кръвопролитна битка е ранен един севернокореец, който заедно с няколко хиляди свои сънародници, по линията на сътрудничеството на соцстраните, стига до България, където ще се долекува"

Става въпрос за Нам Сън Бъм, в превод "Храбър като тигър".

Младият кореец е настанен в санаториума на Цар Фердинанд в Искрец. На Нам предстои да се влюби както в България, така и в една българка - Екатерина. Двамата се женят, а през 1957г. тя ражда първородния му син Камен.

Корейско-българското семейство започва да гради живота си, докато в партийните централи градят социализъм. Дружбата между Пхенян и София обаче не успява да просъществува дълго, а това обрича и съдбата на Нам и Екатерина.

В края на 50-те години на власт в СССР вече е Никита Хрушчов. Времена на промени. Новото ръководство на КПСС загърбва сталинизма, а наред с това влошава и отношенията си със Северна Корея и Китай.

Северна Корея следи всички смартфони на жителите си

Братът на Ким Чен-Ун беше убит в Малайзия

"Започва курс на критики. Азиатските комунистически диктатури отвръщат. През 1958г. Северна Корея издава заповед всички нейни граждани по света до един месец да се приберат в страната, ако не искат да бъдат обявени за предатели", продължава разказа си Нам.

У нас на власт вече е Тодор Живков. Правителството предприема депортация на всички севернокорейци, намиращи се в България.

Хиляди азиатци са отведени "къде доброволно, къде насила" от Държавна сигурност, понякога директно от леглата си.

Преминават през поетапни лагери и дълго пътуване с влак през СССР и Китай към родината. Нам Сън Бъм заминава с последната група. Той е един от най-уважаваните севернокорейци у нас и от него зависи да организира по-лекото и спокойно напускане на сънародниците си.

На този етап много от тях вече са свързани с България, включтелно кръвно. Десетки семейства се оказват разбити. Едно от тях е това на малкия Камен Нам.

На година и малко той за последен път вижда баща си. По негова информация, такава е съдбата на още четири севернокорейски българчета.

Доц. Камен Нам днес
Доц. Камен Нам днес Източник: Константин Мравов

"Никой не ми вярва, че си спомням деня преди да замине, откогато е и черно-бялата ни снимка. Заснемат ни в градинката при Перловската река. Останала ми е една мъглява картина и усещане за ухание на топла вълна от дрехата му", разказва географът.  

Нам Сън Бъм е изключително ценен кадър за новата държава КНДР 

Владее 4 езика, включително и български, а у нас намира време да завърши силнотоково инженерство. Това също е вероятна предпоставка да бъде лишен от възможността да види сина си повече.  

Екатерина търси начини да се събере с бащата на детето си. В средата на 1959г. заминава за Северна Корея, където работи в българското посолство като културно аташе и технически сътрудник.

Географ по образование, там тя започва да пише книга за Корейския полуостров и КНДР. "Минава през природогеографските и социалноикономически особености, за да създаде комплексна визия за полуострова и Северна Корея. Това тогава се приема като шпионаж", разказва синът, впоследствие поел по научния път на майка си.

По онова време той е гледан от баба си и дядо си в България.

Търсят се начини и Камен да отиде при Нам Сън Бъм, който подготвя жилище за съпругата и сина си. Политиката обаче финално надделява над желанието на младото семейство да е заедно. Нещо повече, шпиономанията на режима на Ким Ир Сен вече физически заплашва младата българка само година след като е пристигнала в КНДР.

"Тя едвам успява да избяга с 3 чанти багаж и през Москва и да се прибере в България. Тук успява да издаде книгата си. Севернокорейското посолство обаче изкупува голяма част от тиража и го изгаря в своите пещи", разказва Камен Нам.

От труда на майка му оцеляват десетина екземпляра, един от които е семейният. Всякакви връзки са прекъснати - писма и пратки между съпруг и съпруга не се допускат.

Камен Нам, в традиционно облелко, на демаркационната линия между Северна и Южна Корея
Камен Нам, в традиционно облелко, на демаркационната линия между Северна и Южна Корея Източник: Архив на Камен Нам

"От момента, в който майка ми напуска Северна Корея, ние нямаме сведения за баща ми."

През следващите над 50 години Камен Нам - дете на кратката севернокорейска дружба - изживява живота си, откъснат от своите корени. А те се оказват толкова дълбоки, че отиват далеч отвъд перипетиите на 20-ти век и го свързват с историята на целия Корейски полуостров.

В един есенен ден в края на 2015г. на вратата на кабинета на доц. Камен Нам в Геологогеографския факултет на СУ се чука. Влиза "слабичък, възрастен" кореец и се представя - "Цой Дън Сен, доайен на корейското землячество в България".

Цой донася няколко изненади на Камен Нам.

Северна Корея - на ръба на хуманитарна катастрофа

Колко интернет домейна има в Северна Корея

Севернокорейският българин разбира, че има две сестри и един брат от втори брак на баща му в КНДР.

Една от сестрите му, Нам Сън-Ок, успява да избяга от режима през Китай и Тайланд, за да се озове в Южна Корея.

Загубеното българско семейство на Нам Сън Бъм се оказва само най-горната страница на фамилните летописи. След посещението на Цой Камен започва да се озовава на приеми и работни обяди с корейския посланик, губернатора на Сеул и други високопоставени лица. Някои от тях го наричат "мой любими братко".

"Причината е, че сме от един клан, а аз съм по-възрастен", разяснява българският географ. Той разбира, че е кралски потомък.

Баща му Нам Сън Бъм е бил последният пряк наследник на генерал Нам И - легендарен пълководец от средновековна Корея. В културата на страната прякото потомство се предава единствено на първородния син, който е и човекът с най-голяма отговорност в семейството.

Така българинът Камен Нам се оказва 19-тият пряк наследник на средновековния генерал. Кланът Нам е част от една от четирите кралски линии в стара Корея и сред неговите потомци са едни от най-влиятелните личности в Южна Корея.

Лилия Нам, Нам Сън-Ок и Камен Нам на демаркационната линия между Северна и Южна Корея
Лилия Нам, Нам Сън-Ок и Камен Нам на демаркационната линия между Северна и Южна Корея Източник: Архив на Камен Нам

Българският доцент получава възможността да се завърне към корените си в края на август 2016 година.

В онзи момент е на 59. Разноските са поети от провинция Кьонги-до, в която влиза и столицата Сеул. Нейният губернатор е само един от влиятелните братовчеди на Камен Нам.

"Много хора се заинтересуваха от моята история. Всичко беше предварително организирано", разказва географът.

Семейната сага е изключително ценен разказ от политическа и национална гледна точка. Разбитата от разделението между Севера и Юга корейска фамилия, разклонила се чак до европейска България, в крайна сметка се споява от средновековните си величествени корени.

Мъж, изчезнал от 12г., бил отвлечен за учител на Ким Чен-Ун

Лелята на Ким Чен-Ун разказва за детството на диктатора

Това кара властите да се постараят. Камен Нам е посрещнат от телевизионни камери още на терминала на сеулското летище. Те заснемат зорко комбинацията от сълзи и усмивки, която представлява първата среща със севернокорейската му сестра. 

В Южна Корея Камен и съпругата му Лилия са приети като държавническа двойка. Срещат се с армейски генерали, високопоставени бизнесмени и политици, свързани с влиятелния клан Нам. Българинът посещава и гроба на значимия си дядо.

Двамата с Нам Сън-Ок заедно отиват на прочутата демаркационна линия между Северна и Южна Корея,

където отдават почит на баща си. Камен и жена му са облечени в специални одежди, съответстващи на височайшия им род. 

От сестра си той най-накрая разбира за съдбата на баща им. Нам Сън Бъм, оставил семейство в България, до края на живота си е подозрителен за властите в Пхенян. Обект е и на репресии, а най-накрая изчезва безследно.  

"В един ден през 1986г. той казва на втората си жена и трите им деца, че трябва да замине. Подготвя се, сякаш трябва да е окончателно. В деня след заминаването му властите изпращат бележка на семейството, че Нам Сън Бъм е починал от сърдечен удар", разказва българският му син.

Потомството смята, че бащата най-вероятно е бил заставен да работи в тайни центрове за военни разработки и в някакъв момент е починал.

Кога и къде, не е ясно.

През 1999г. дъщеря му успява да избяга от диктатурата, а след още 17 да срещне българския си полубрат, не и без усилията на южнокорейската държава. Нам Сън-Ок, по думите на брат й, продължава да се опитва да свикне с живота извън режима. А дали севернокорейският българин Камен Нам би посетил КНДР?

Отговорът е кратък - не. Веднъж заради семейната си история, втори път - защото може би няма да е в безопасност. Не е ясно с какви очи гледа комунистическия режим на средновековните корейски фамилии. Дали обаче се чувства свързан с полуострова?

Камен Нам и баща му през 1958г.
Камен Нам и баща му през 1958г. Източник: Архив на Камен Нам

"Аз разбрах кой съм. Вече не ходя на един крак",

завършва доцентът.

В момента той се опитва да осмисли семейната си история и силните преживявания през последните години, за да напише книга. За да я издаде подобаващо търси и спонсори. Обмисля и възможността за дългосрочно завръщане в Корея, която отвъд политиката е една. 

Коментари 52
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

52 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Опенхаймер&quot; разбуни духовете</p>

"Опенхаймер" разбуни духовете: Има ли реална заплаха за ядрена война

Свят Преди 14 минути

В този много критичен момент "Опенхаймер" върна дискусиите за ядрените оръжия в публичното пространство

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

Свят Преди 32 минути

Бившият певец беше осъден за две изнасилвания през 2016 г., както и за това, че се е снимал да прави секс с жени без тяхно знание

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 46 минути

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

България Преди 51 минути

Това обяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

България Преди 56 минути

Децата незабавно са били евакуирани

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 1 час

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 1 час

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 1 час

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 1 час

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

<p>На ски по бански в Пампорово</p>

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 1 час

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 1 час

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 1 час

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

България Преди 1 час

Момчето е с тежки травми на главата, гръдния кош и гръбнака

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 1 час

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна

<p>Провалът и възходът&nbsp;на Путин от агент на КГБ до върха на Кремъл</p>

Путин: Как агент на КГБ от Ленинград стигна до върха на Кремъл

Свят Преди 2 часа

През 1996 г. той се премества в Москва и започва работа в Кремъл