Политолозите очакват компроматна кампания
Източник: БГНЕС
21

Е вропейската тематика ще остане на заден план в предизборната кампания за евровота, която ще бъде концентрирана основно върху вътрешнополитическата ситуация, коментираха за БТА анализатори.

Според политолога Димитър Ганев ("Галъп интернешънъл") трябва да очакваме традиционна кампания в български стил - компроматна, с черен пиар

Няма да се спомене нито какво е бъдещето на Европа, нито какво е мястото на България в Европа, нито какво ще защитават нашите депутати в Европарламента, прогнозира Ганев. По думите му компроматната кампания ще се разразява на фона на декларации от страна на партиите, че водят позитивна кампания.

Може да не станем свидетели на преки очерняния на БСП към ГЕРБ и на ГЕРБ към БСП, но под повърхността ще текат именно такива неща, смята той. Ганев посочи като пример, че не трябва да се подценява като възможен лайтмотив в кампанията например скандалът около Орлин Алексиев.

Очаквах номинацията на Делян Пеевски да бъде събитие със сериозно значение в самата кампания и ГЕРБ да построи кампанията си върху личността на Пеевски и сатанизирането на ДПС, но по всичко личи, че това няма да се случи, коментира Ганев.

ГЕРБ няма да използва тези настроения в хода на предизборната кампания, това е качествено нов и ключов момент, смята политологът. Очаквах да видя по-агресивен и по-настъпателен Борисов, а виждам по-скоро един "беззъб" Борисов, който не търси остра конфронтация, коментира Ганев, като допълни, че отговорът на въпроса защо е така може да има много хипотези.

Евровотът ще бъде прочетен единствено и изцяло в национален контекст, смята Ганев. Той определи кампанията като изключително важна, защото резултатът от европейските избори ще даде отговор за перспективата на правителството след тях.

Ганев очаква след евроизборите "война на интерпретации". Нагласите сочат, че ГЕРБ ще бъде по-скоро с "едни гърди" пред БСП и това ще бъде разказът на ГЕРБ - победихме БСП, трябва да си ходят.

Втората интерпретация ще бъде на БСП и ДПС, които ще кажат, че няма промяна в нагласите от последните парламентарни избори и могат да продължат да управляват, защото БСП и ДПС имат повече от ГЕРБ и Реформаторския блок, прогнозира политологът. Тази война на интерпретациите, в която едните ще казват едно, а другите - друго, няма да позволи нито на опозицията да окаже допълнителен натиск върху управляващото мнозинство, нито управляващите ще успеят да се прелегитимират достатъчно добре, смята той.

Антоний Гълъбов очаква трудна кампания

От една страна, става дума за много важни избори за ЕС, а, от друга, българската политическа ситуация е изключително комплицирана. Това ме кара да смятам, че кампанията ще бъде много агресивна, с използване на всички възможни средства по-скоро за очерняне на опонента, отколкото за представяне на някаква собствена теза, смята той.

Според него като че ли повечето политически партии искат да има ниска избирателна активност, а агресивността на кампанията ще разочарова и ще откаже много хора от участие в изборите.

Гълъбов очаква избирателна активност под 3 милиона души. Според него по-радикално говорещите антиевропейски политици ще бъдат чувани много по-ясно, отколкото проевропейските тези. Тези избори и изборните резултати няма да дадат отговор на сериозния въпрос в каква посока ще продължи България, те ще маркират само в известна степен етап в процеса на пренареждане на партийната политическа система, смята той. Най-вероятно като цяло България ще се размине с европейския дневен ред като основни пунктове, като теми на дебат, смята той.

Големият проблем, който, струва ми се, много малко български политици ще решат, е как да говорят за бъдещето на България в контекста на европейския дневен ред, отбеляза Гълъбов, като посочи, че способността да се проектират двете неща едно върху друго е доста дефицитна в българското политическо пространство. Затова очаквам по-скоро да се разминат с европейските теми и да се концентрират върху вътрешнополитическата ситуация, допълни той.

По думите му все по-отчетливо е, че българският национален интерес съвпада със задълбочаване на европейската интеграция. Независимо от това, българските политици много трудно артикулират вътрешнополитически теми в европейски контекст, коментира той. Според него има сложен предизборен контекст, в който, поради липса на компетентност политиците ще използват много повече агресия. Обикновено там, където липсва ясна политическа визия и послания, се появява агресивността в политическата комуникация, отбеляза Гълъбов.

Социологът Кольо Колев от "Медиана" прогнозира "нормална кампания от българска гледна точка"

Разбира се, ще има всякакви заигравки, компромати, но като цяло, очаквам нормална кампания в рамките на българската действителност, коментира той. Колев също е на мнение, че кампанията няма да бъде толкова европейска, колкото ще бъде концентрирана преди всичко във вътрешнополитическата битка. Въпреки че изборите ще бъдат европейски, ще бъдат концентрирани върху основния въпрос - битката за властта.

ГЕРБ ще се надява да се реанимира и да успее да вземе един глас над БСП, БСП ще се бори да не допусне това, коментира Колев. Европейската тематика не вълнува толкова хората, но те се вълнуват кой ще дойде на власт в България, каза социологът.

По тази причина и поради крехкото положение в Народното събрание вниманието се концентрира върху вътрешнополитическата битка. В този смисъл тези избори служат като индикатор за това дали правителството на Орешарски е запазило достатъчно доверие и съответно има право да управлява или обратното, изгубило е доверието на обществото и евентуално ще се ходи на предсрочни избори, посочи Колев.

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 24 минути

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 2 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 3 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 4 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 4 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 4 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 5 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 5 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 5 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 6 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 6 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 6 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 6 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 6 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 7 часа

Според полицията това е рутинен случай