5

О чаква се новата „уикенд“ винетка да струва около 10 лв., но цената няма да бъде разглеждана на заседанието на Комисията по регионална политика в НС днес, заяви председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов пред БНР. Еднодневни винетки няма да има.

„Цените на винетките ще останат такива, каквито са в момента. Единствената разлика е, че вече няма да има книжни стикери, които се лепят на стъклата, а ще бъде електронна винетка – номерът на автомобила влиза в електронната система и ще бъде следен от контролните пунктове – рамки и автомобили, които са за тази цел“, обясни той.

Какво се променя по пътищата - нов контрол

Пътната такса за почивните дни ще бъде въведена от догодина

заедно с останалите електронни винетки, а днес пред комисията в парламента ще бъде представен планът за изграждане на цялата електронна система за събиране на такси.

„Тол системата ще бъде изградена върху 16 000 километра – 80% от републиканската пътна мрежа, но това не значи, че върху всичките километри ще има еднаква цена. Ще има нулева ставка  на част от мрежата – там, където тя е в лошо състояние в момента и не позволява да бъде таксувана.

Ще има различни цени в зависимост от категорията на пътищата и от тяхното състояние.

Тази тарифа в момента се изготвя от консултанта на Агенцията – Световна банка. Очакваме в средата на август да бъде представена официално за обсъждане“, каза още Глосов.

Леките коли и камионите ще плащат на различен принцип според това как похабяват пътната настилка, обясни той. Системата няма да обхваща всички пътища, така че шофьорите, които не искат да заплащат, ще имат алтернатива.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@