"Труд": Много конгреси, малко изненади
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

Много конгреси, малко изненади, коментира "Труд". От идния месец ще се занижат един след друг конгреси на основните формации, но страстите ще се нажежат до червено само в БСП.

Пред декември Бойко Борисов официално ще седне в лидерския стол на ГЕРБ. Интересната част от форума ще е словото му. То ще е структурирано на принципа на тоягата и моркова.

БСП е в лабиринт. Червените знаят, че са в безизходица и конгресът на 18 октомври нищо няма да реши.

На 12 и 13 декември ДПС ще има тъжен конгрес на падналите от власт въпреки високия резултат. Най-голямото изпитание пред партията е да се пребори с натрупаната срещу нея агресия.

Форумът на СДС този път ще е по устав - след промените, наложени от предишния лидер Пламен Юруков, се прие след всеки вот да следват и вътрешни избори за партийно ръководство.

През октомври се очаква и драматичен конгрес на ВМРО, след като нито един техен човек не влезе в парламента. През ноември се очаква НДСВ да си избере "нов цар". След изборния погром на 5 юли Симеон Сакскобургготски подаде оставка.

Бъдещето на БСП минава през изборите за София, смята Георги Кадиев. Преди дни той беше официално номиниран като кандидатура на БСП за кмет на столицата в предстоящия вот.

Заковават Ковачки, пише "Труд".

Рекорден запор наложи вчера Софийският градски съд на богатството на Христо Ковачки - един от най-заможните българи.

По искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, забраната обхваща недвижими, движими имоти, фирмени акции и дялове, както и банкови сметки на бизнесмена и членове на семейството му, оценени на над 143 млн. лева.

Запорът "Ковачки" е най-големият удар на хората на проф. Стоян Кушлев от създаването на комисията през 2005 г.

Според експертите има крещяща разлика между приходите и разходите на енергийния бос.

Правотата си ще докажа в съда, реагира Ковачки в изявление за вестника.

Докоснеш ли полицай - двойно ти се връща, пише "Труд". Това е едно неписано правило в света и затова никой не бива да си позволява да посяга на униформен.

Това заяви категорично вчера премиерът Бойко Борисов, след като лично посети в МВР болница антимафиота Димитър Димитров, който бе нападнат и пребит от наркодилър.

"Разпоредил съм на заместник-министрите на МВР много бързо да се промени законът и в такива случаи да има много тежки санкции. Законът трябва да е много ясен - докоснеш ли полицай - затвор."

"Монитор" помества интервю с Борис Велчев, главен прокурор, озаглавено "Докладът на ДАНС като чудовището от Лох Нес".

Става въпрос за доклад на ДАНС, в който имало имената на десет корумпирани министри. Велчев нарича ситуацията "абсурдна" и подчертава, че от самото начало е станало ясно, че такъв доклад няма.

И допълва: "Няма да има осъден министър, ако не се съберат доказателства за неговата вина. Ще има осъден министър тогава, когато прокуратурата събере доказателства за вината на съответното длъжностно лице и съдът приеме тези доказателства за достатъчни." 

Ако закрият 53 общини, ще променят конституцията, казва в интервю за "Труд" Дора Янкова, председател на Националното сдружение на общините и кмет на Смолян.

Според нея дискусията по закриването на 53 общини звучи хаотично. Тя очевидно се води без център и цялото това говорене създава напрежение сред кметовете.

Националното сдружение на общините е залято с писма, в които се иска изясняване на ситуацията. Кметовете настояват за принципна позиция по това как се откриват и как се закриват общини в България. И най-вече какви последствия би имало едно такова решение.

Олигархията е в нова фаза на мутация, казва пред "Сега" социологът Антоний Гълъбов. Той посочва, че моделът на посттоталитарна олигархия, установен у нас от около 8 години, показа много висока динамика.

В първите седмици и месеци на новото управление едно от най-сериозните предизвикателства ще бъде именно да бъдат разграничени стратегиите на този тип корпоративни интереси, които ще търсят възможност да се договарят с новата власт така, както бяха постигнали пълно съгласие с предишната.

Без всякакво съмнение съществува напрежение, под привидно спокойната повърхност на публичния живот протичат остро конфликтни процеси, свързани с преразпределение на влияние.

В интервю за "Новинар" той е категоричен, че социалистите имат нужда от нова политика и нов председател. И признава, че му е по-лесно да се състезава на експертно ниво, но истинското състезание е политическото.

"Акули срещу мен! Зад мен обаче е Борисов!", е озаглавено интервюто в "Труд" със Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите.

Той потвърждава, че с политиката, която води, застава на пътя на много интереси.

"Аз се виждам с Борисов по 3-4 пъти на ден, така че стига той да е зад мен, охраната също, а и обществото, което иска това, не ме интересуват акулите. Задача на г-н Борисов и г-н Цветанов е да защитават всички, които започват да правят реформите. Моята задача е да оправя финансите на държавата. И то за кратко време", заявява министърът.

"Къде се изпариха 400 млн. лева, отпуснати от бюджета за съвместно дружество между НЕК и руската страна за строежа на АЕЦ "Белене", пита Дянков. - До момента строителство в Белене няма, дружество не е създадено и парите ги няма."

400-те милиона били изтеглени по предложение на бившия министър на икономиката Петър Димитров, но без подписа на Пламен Орешарски.

Очаква се тайната да бъде разбулена от Сметната палата, която в момента прави одит на НЕК и БЕХ.

От сделката с дълга можем да изгубим 4 млрд. лева, предупреждава от страниците на "24 часа" Димо Гяуров, депутат от Синята коалиция. Той предлага независими учени да разследват сделката с външния дълг от 2002 г.

Според него още тогава е липсвала информация, нямало е яснота правен ли е анализ за последствията и каква е изгодата от нея. На тези въпроси и до днес не е отговорено.

По думите му сделката не само не е изгодна за данъкоплатците, но от нея вероятно някой е извлякъл лична изгода. Още през 2002 г. експерти твърдяха, че държавата еднократно ще загуби между 300 и 500 млн. лева.

Към днешна дата вече говорят за 700-800 млн. В дългосрочен план се твърди, че загубите могат да се изчислят на 2-3-4 млрд. лева, казва Димо Гяуров.

"Пари" припомня, че сделката за замяна дълга на България беше реализирана от тогавашния финансов министър Милен Велчев. Тя е била одобрена от парламента, така че цялата тази политическа шумотевица е излишна.

Газът поскъпва с 20% от януари и повлича парното, съобщава "Труд". Цената на едро на природния газ у нас ще се повиши с 2,49% до 374,13 лева за хиляда куб. метра без ДДС от 1 октомври. Проектът за това беше обсъден вчера от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране

Увеличението се дължи на поскъпването на петрол и дериватите му, които определят цената на руския газ. Повишението е минимално и няма да предизвика промени на тарифите на топлофикациите.

От 1 януари 2010 г. обаче синьото гориво ще поскъпне с 20%, а може и с повече, гласи прогноза на държавната фирма "Булгаргаз".

Новите пенсии без таван от 1 януари 2010 г., отбелязва "Труд". Всички новоотпуснати пенсии от 1 януари догодина ще бъдат без таван. Това е записано в Кодекса за социално осигуряване, а законите са за това, за да бъдат изпълнявани.

Това съобщи вчера заместник социалният министър Христина Митрева след първото заседание на новия Консултативен съвет по пенсионната реформа.

"Без повече експерименти в здравния сектор, моля", е коментарът в "Сега". Посочва се, че някои от идеите за реформа на здравния министър Божидар Нанев са меко казано изумяващи и неприложими.

Например част от пакета на здравната каса да се даде на частните здравноосигурителни фондове. И в момента на гражданите е дадена възможност да се осигуряват допълнително за същите неща, които тепърва ще им предложат фондовете.

Интересът обаче е твърде слаб - пазарът е за около 30 млн. лева, и то благодарение на корпоративни клиенти, които осигуряват служителите си.

Когато в задължителното осигуряване се пуснат частните фондове и се задължат да работят без печалба, е пределно ясно какво ще стане - доболничната помощ ще се докара до такова състояние, че хората ще бъдат принудени да се осигуряват "доброволно", за да могат все пак да идат на лекар.

Фамилен, личен или световен фактор, е анализът в "24 часа" по повод избирането на Ирина Бокова за шеф на ЮНЕСКО. То беше прието със смесени чувства от повечето българи.

От една страна е патриотичният плам, че наша сънародничка оглавява толкова важна световна организация. От друга, връзката й с комунистическата номенклатура - тя е дъщеря на бившия главен редактор на "Работническо дело" Георги Боков.

Но по-важното е друго - победата на Бокова се възприема като морален триумф. Надделяване на етичния императив над реалната политика. Тоест в международните отношения вземат връх ценностите, а не интересът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия за ветото за КНДР: Това са нашите интереси

Русия за ветото за КНДР: Това са нашите интереси

Свят Преди 5 минути

Русия обвини САЩ и техните съюзници

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 52 минути

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

И заместниците в Сметната палата говориха с Радев

И заместниците в Сметната палата говориха с Радев

България Преди 1 час

Тодоров: Не смятам, че аз и г-жа Грънчарова сме най-подходящите хора

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 1 час

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 1 час

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 2 часа

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 2 часа

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 2 часа

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 2 часа

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 3 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 3 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 3 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте