"Труд": Данъчна дузпа за футбола
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

Укритите близо 8 млн. лв. данъци от футболните клубове са водеща тема за вестниците за днес.

"Данъчните открехнаха черните каси на футбола" е челното заглавие в "Сега". Изданието посочва, че започва проверка на футболистите и собствениците на клубове.

"Идат арести във футбола", прогнозира на първа страница "Телеграф", а "Монитор" обобщава, че общо 14 са клубовете, които ще бъдат разследвани от прокуратурата.

"Свалят футбола от S класата", пише "Стандарт" и отбелязва, че футболните звезди може да се простят с лимузините си заради укритите данъци.

"Данъчна дузпа за футбола", отбелязва под глава "Труд" и обяснява, че футболистите от "А" група са плащали данъци и са се осигурявали масово на 220 лв., а нелегално са получавали между 5000 и 18 000 лв.

Според ревизията на данъчните общо осем клуба са натрупали задължения за 7,8 млн. лв. "Труд" продължава темата на втора и трета страница, където посочва, че клубът с най-големи задължения е ЦСКА - 2 145 843 лв.

На следващите позиции са пловдивските "Ботев" и "Локомотив", които дължат съответно 1 475 000 лв. и 1 189 669 лв.

Изданието цитира председателя на парламентарната комисия за борба с корупцията Яне Янев, който посочва, че голяма част от футболните отбори работят с черни каси и част от президентите им ги използват за "пране на мръсни пари".

"ГЕРБ ги хваща, законът ги пуска", коментира в заглавие "Труд" и пише, че премиерът Бойко Борисов обяви война на няколко изречения от последния Закон за амнистията.

Правителството поиска Конституционният съд да се произнесе по закона, а премиерът обеща да го прати в парламента за отмяна. Текстът помилва всички, които до 1 юли 2008 г. са извършили престъпления по непредпазливост, за които се предвижда затвор до 5 г.

Когато сключват договори в полза на частни интереси или когато нанесат вреди със своето некомпетентно управление, на базата на този закон висшите държавни функционери не могат да влязат в затвора до 5 г., а предварително са амнистирани", каза Бойко Борисов и припомни, че досега от тази вратичка са се възползвали бордът на "Топлофикация София, кметове на няколко областни града и министри.

Борисов подчерта, че законът засяга само ръководните кадри от кабинета "Станишев".

"За следващите министри и кметове това не важи. Сиреч те ще бъдат наказвани до 5 г. затвор, а станишевите са амнистирани. Кой крал, крал. Затова Гагаузов и останалите се надсмиват - нека да видим как ще осъдят министър", каза още Борисов.

"В закона за амнистията бил моралът на екскабинета", отбелязва "24 часа", "Борисов видя в амнистията престъпление" - "Сега".

Царят, сестра му Мария Луиза и Ахмед Доган са сред хората, които ще бъдат изслушани в Комисията по корупция и конфликт на интереси, съобщава "24 часа".

За 4 седмици сме обработили 130 сигнала за корупция и конфликт на интереси, е заявила Елеонора Николова, юридически сътрудник на председателя на комисията Яне Янев.

Според Янев Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза са получили реституция, ощетявайки останалите наследници на цар Фердинанд.

Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробог ще бъдат изслушани, за да се види дали те са инициирали подаването на документи с невярно съдържание. За изслушване ще бъде викан и лидерът на ДПС Ахмед Доган. Още от миналия парламент е образувана преписка по сигнал на ДСБ за проверка на 5 имота.

Двата самолета "Еърбъс" за властта, договорени от предишния кабинет, всяха разцепление сред новото правителство, пише "Труд".

Министрите са разделени по въпроса да се върнат ли и двата самолета, или все пак единият да бъде купен. Ако се върнат и двата аероплана, ще загубим досега платените 15 млн. лв. вноски и вероятно още толкова неустойки.

Ако се запази единият, ще платим стойността му - 44 млн. долара, е казал премиерът Бойко Борисов.

"Труд" посочва скандални данни около договора за доставка на двата самолета. Оказало се, че компанията, спечелила конкурса - "Би Ейч еър", не е разполагала със собствени самолети, което е сред основните изисквания за участие в обществената поръчка.

Рекорден иск за обезщетение от 1 млн. лв. за неимуществени вреди и още 200 000 лв. за имуществени, бе приет вчера по делото срещу Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братята Галеви, посочва "Труд".

Процесът срещу тях и петима техни авери започна вчера в Кюстендилския окръжен съд.

Сумата беше поискана от дупнишкия бизнесмен Пламен Миланов. Според обвинителния акт той като собственик на таксиметрова фирма е бил сред най-ощетените от престъпленията на Галеви.

Миланов трябвало да плаща по 1500 лв. на месец на групировката им, като постепенно вноската скочила до 7000 лв.

"24 часа" допълва, че таксиметрови шофьори от Дупница и региона са били принуждавани да плащат такса "спокойствие", за да шофират без проблем.

За да си таксиметров шофьор било необходимо да имаш препоръка от Пламен Галев.

"Все откриваме топлата вода и тъпчем на място", казва в интервю за "Труд" председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев. Новите управляващи трябва да кажат каква ще е наказателната политика - дали приемат концепцията на старото правителство или тя трябва да се промени, отбелязва той.

Всеки е готов да хвърли проблема в прокуратурата, пък тя да се оправя. Трябва да отсеем кого искаме да наказваме - истинските престъпници или всяко нарушение, което може да бъде санкционирано и по друг начин, казва Груев.

"Борисов заби като "Цепелин", но да не кривне към чалга", е озаглавен анализ в "24 часа". Посочва се, че ако правителството беше банда рок музиканти, щяхме да го оприличим през първите му седмици на групата "Лед Цепелин", също известна като "Чукът на боговете".

Вестниците съобщават, че с около 30% са били завишени цените на апартаментите, закупени от бившето ръководство на Министерството на отбраната.

През пролетта екипът на бившия министър Николай Цонев е сключил договори за придобиване на 309 жилища за близо 25 млн. лв. Договорите обаче са за разсрочено плащане и ще се издължават и през 2010 г.

Сред главните теми в печата днес е избирането на Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО.

"Сега" отбелязва, че Бокова е първата жена и първият представител на Източна Европа, който оглавява организацията на ООН за образование, наука и култура.

"Подарявам победата на всички българи", казва тя в интервю за "Труд". По думите й основният приоритет на работа след заемането на поста е свързан с по-високото политическо и интелектуално равнище на диалога между цивилизациите, с толерантността, с уважение на многообразието, с хуманизма.

Друг акцент ще бъдат конкретните, всекидневните проблеми, произлизащи от климатичните промени, от необходимостта ЮНЕСКО да продължи своите усилия да бъде лидер в областта на политиките на образование.

"Труд" публикува и обширен материал за Ирина Бокова, озаглавен "Българка покори световния връх".

"Победих българското недоверие в собствените сили", извежда "24 часа" от интервюто си с Бокова. Посетих 47 страни, за да търся подкрепа, гледах сериозно на всяко действие, вярвах в себе си и успях, добавя тя.

Бокова успя според много наблюдатели да се наложи изненадващо над сочения до последно за фаворит египетски министър на културата Фарук Хосин в последната права на надпреварата, пише "Дневник".

Според "Телеграф" Франция е държавата, решила оспорваната битка за поста. Пред "Стандарт" Ирина Бокова заявява, че вотът не е бил удар срещу арабския свят и че тя ще докаже това.

На първа страница "Класа" съобщава, че депутати са поискали да се анализира какъв е ефектът от замяната на българския външен дълг, извършен от бившия финансов министър Милен Велчев през 2002 г. и дали не е загубила страната ни от сделката.

Подозренията са, че загубата е между 380 млн. и 700 млн. евро.

Минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се лица ще бъде увеличен на 420 лв., информира "Труд". Това е една от мерките на правителството за възстановяване на икономиката от световната икономическа криза.

В момента минималният праг е 260 лв. Най-висок ръст през идната година имат осигурителните прагове на хлебарите и медиците, показват последните споразумения между бизнеса и синдикатите.

"Дневник" допълва, че за подобряването на бизнес средата правителството предлага да бъде намалена осигурителната тежест с 2 процента през 2010 г. и с по 1 процент в следващите три години до общо 5 на сто за мандата на правителството.

"Реформата в НАП - нови идеи и стари лица", коментира в анализ "Сега". Финансовият министър Симеон Дянков подходи революционно, като настоя данъчните началници да бъдат назначавани с конкурс, но промяната трябва да засяга и по-нисшите постове, пише в материала.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 15 минути

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 2 часа

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 7 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 7 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 7 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 8 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 9 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 9 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 9 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 9 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 10 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 10 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 10 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 11 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 11 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 12 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим