"Стандарт": МВР въвежда Voice контрол за бомбите
Източник: netinfo
12
Под заглавие "Операция "Коледно прочистване" в."24 часа" съобщава, че синът на бившият земеделски министър Георги Танев - Иван Универсалния, доведената дъщеря на някогашния шеф на митниците Христо Кулишев - Мила Георгиева, и синът на алкохолния бос Миню Стайков са заподозрени за участие в схема за източване на ДДС.

Танев-младши и Стайков-младши дърпали конците от чужбина. МВР ги търси за разпит. Синът на Стайков е част от операция "Захарното петле", каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той обясни, че МВР провежда "коледно прочистване".

Дванадесет футболисти бяха арестувани в Бургас за черно тото, съобщават всички вестници. Засега всички са за 24 часа в ареста.

Преди дни беше арестуван и Тодор Хаджижеков - Тотко Поршето за нелегално производство на цигари. Пред "Телеграф" Цветанов разказва: "След като го задържахме , получих есемес от бившият вътрешен министър Богомил Бонев. В него той ме поздрави за това, което сме направили.

Оказа се, че Бонев е знаел за това, което прави Поршето, преди да бъде министър. За съжаление обаче винаги се е изплъзвал, като е стоял в страни. Имал е хора на по-долни нива в схемата, които са действали като бушон. Този път се "поувлече" и падна в капана.

Преди 10 дни заловихме членове на престъпна група, източила 50 млн. лв. ДДС. В деня, в който трябваше да пристъпим към задържане, обектите бяха предупредени да се укрият."

Voice контрол за бомбите ще въведе МВР, пише "Стандарт". Експерти ще преценяват дали даден сигнал за поставено взривно устройство идва от хлапак, психически лабилен човек или е сериозен сигнал. Мерки за безопасност ще се спазват при всички случаи, но до евакуация ще се прибягва при по-специални инструкции на МВР към службите за сигурност във всеки мол, магазин, съд, болница или друга обществена сграда.

35 сигнала за бомби бяха подадени на тел. 112 само за последните 20 дни, пише "Стандарт". За щастие всичките се оказаха фалшиви. Въпреки това заплахите причиниха хаос и загуби за милиони. Освен това опропастиха десетки часове в училища, които учениците ще трябва да наваксат.

В бюджета за следващата година най-голямо увеличение има при парите за МВР. Скептичен съм за това да се увеличават парите за полицията, заявява пред "Труд" Стив Ханке, бащата на българския валутен борд. По думите му полицията е част от проблема с корупцията.

"Ще ви дам много прост пример - стъпка номер едно в борбата с корупцията е да се приеме закон, който да се бори с корупцията. Но прилагането му започва с полицията, която трябва да хваща корумпираните. А вероятността някой да бъде заловен за корупция в България е много ниска. Следващата стъпка е да бъде разследван. На ниво прокуратура има много ниска вероятност някой да бъде вкаран в съда.

А след това идва ред на съдебния процес и даването на присъда, където вероятността това да се случи е още по-малка. Т. е. ако сте престъпник в България, вероятността да бъдете осъден граничи с нула. Така че в този ход на мисли да се дават повече пари за полиция... Вместо това трябва да се правят реформи. Трябва да се дават пари за това да се извадят от системата корумпираните служители на МВР", аргументира са Ханке.

В друго интервю, за "Стандарт", Ханке съветва как България би излязла от икономическата криза. "Мисля, че България не трябва да бърза с влизането в единния банков съюз, защото има толкова много проблеми в кризата, че за България ще бъде загуба на време да влиза в подобни дебати. Българите трябва да следват своята политика на изчакване по отношение на тези неща. Много пестеливо и резервирано трябва да се подхожда към такива нови идеи от страна на ЕС. България вече е в ЕС и трябва да гледа собствения си интерес", подчертава икономистът.

По думите му сега страната се справя много добре в условията на икономическа криза.

"Готви се скандална подмяна на вота"
, бие тревога от първа страница "Дума".

Управляващите от ГЕРБ са на път да си осигурят пълен контрол върху изборния процес с промените в Изборния кодекс, безпокои се и "Сега". Част от тях бяха гласувани след огромни скандали вчера, друга част влизат в пленарната зала в следващите дни, според вестника.

Общинските съветници от ГЕРБ в гр. Гоце Делчев внасят в понеделник в общинския съвет предложение за местен референдум, анонсира под глава "Труд". Въпросът на допитването ще е "да" или "не" на изграждането на втора джамия в града. Поводът е, че на частен парцел, отреден за културен център, чрез "врътка" в закона за устройството на територията, мюфтийството възнамерява да вдигне молитвен дом.

"Битката срещу ДС не е архаична", заявява в интервю за "Труд" Корман Исмаилов, председател на "Народна партия за свобода и достойнство", която се обявява срещу ДПС на Ахмед Доган.

"Съгласно ценностите, записани в документите ни, място за диалог има с тези, които ги споделят - това са предимно партиите в център-дясното пространство - земеделските партии, НДСВ, СДС. Преди да залагаме изборни цели, трябва да изградим собственото си лице и идентичност. Затова по-логичният ход е да се явим самостоятелно догодина. Доколко ще се справим с организационната работа в партията, ще предопредели и дали ще атакуваме сами 4-процентната бариера, или ще търсим партньорство. По-важното обаче е в следващия парламент да има възможно по-голяма група представители от център-дясното.

Един от нашите вододели е принадлежността към репресивния апарат на бившата Държавна сигурност - да се спрат веднъж завинаги тези зависимости, които в прехода бяха скрити и доведоха дотам България да е една от най-корумпираните страни в ЕС, с толкова проблеми в съдебната система, гражданското общество и медийната свобода.

Ако тези хора още в началото на прехода бяха заявили какви са, днес нямаше да са по върховете на политиката, бизнеса, медиите, университетите и институциите. Днес нямаше омазани в корупция и конфликти на интереси политици, медийни шефове, съдии и дипломати да плетат задкулисни схеми, обслужвайки личните си и кръгови интереси", казва Исмаилов.

Дебатите "за" или "против" дименето по кръчмите цепна депутатите на две тройни коалиции, пише "Стандарт". Очертава се част от ГЕРБ, БСП и сините да дават отпор на връщането на залите за димене в заведенията. Друга част от ГЕРБ, ДПС и независими пък ще подкрепят либерализацията.

"Сега" съобщава, че Европейската комисия е решила да се заеме сериозно с вредата от тютюнопушенето и ще наложи еднакви опаковки на цигарените кутии, върху които ще има изображения на болни органи.

Заради кризата много от общините в страната не планират пищни празненства за Коледа и Нова година, пише "Труд". А там, където ще има тържества, те ще са по-скромни и икономични. Огнен надпис "Честита Нова година" ще блесне в небето над площад "Александър Първи" в София. Той ще е част от уникална заря, която Столичната община готви в новогодишната нощ. Зарята ще струва 4000 лв., но такава ще се види за първи път у нас.

Българските пуйки - хит за Коледа, отбелязва в заглавие "Монитор". През последните години се е увеличило търсенето им и нашите производители трудно успяват да отговорят на нуждите на пазара. Нашенските пуйки се предлагат охладени, само на три места у нас се отглеждат промишлено.

"Не купувайте, ако стоката няма етикет с името на вносителя." Този съвет отправя от страниците на "Монитор" Веселин Златев, председател на Комисията за защита на потребителите. "Когато няма етикет, стоката най-вероятно е контрабандно внесена. Най-малкото такъв продукт може да се окаже годен за еднократна употреба. И колкото и малко пари да е платил човек, пак не си струва", смята Златев.

"За да си част от Европа, приемаш правилата", казва в коментар за "Труд" министърът на външните работи Николай Младенов. Заключенията на Съвет "Външни отношения" на ЕС, които не определиха дата започване за преговори с Македония са показателни в няколко насоки. Те показват, че правителството в Република Македония не трябва да се отнася административно и бюрократично към процеса на евроинтеграцията, а по същество.

Заключенията определят стъпките, които оттук нататък страната ще трябва да извърви, за да може да премине в следващия етап на присъединяването си към ЕС. Най-голямата отговорност пада върху правителството на Македония. Те имат както българските предложения за договор за добросъседство, предложенията ни за засилено сътрудничество, така и ясния сигнал от Брюксел, че има само един път към Европа и той е на сътрудничество, а не на отрицание, изтъква Младенов.

Китай инвестира все повече в ЕС, констатира пред "Новинар" Валтрауд Урбан, научен консултант във Виенския институт за международни икономически изследвания. "Най-вече в електрониката, машиностроенето и финансите. Когато китайските предприятия инвестират в ЕС, те предпочитат да имат зад гърба си и местна банка с китайски капитал." По думите на Урбан Китай има изгода от тези инвестиции. "Получава достъп до най-новите технологии и дистрибуторски мрежи. През последните години Китай се стреми да създава производствени предприятия там, където е самият пазар - по-изгодно е да се произвежда на място", обяснява експертът.
Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 3 минути

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 10 минути

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Свят Преди 18 минути

Близостта на Швеция до Русия кара най-новия член на алианса да се замисли дали неговата инфраструктура може да понесе атака от страна на Москва

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 7 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 7 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 8 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 9 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 9 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 10 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 10 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 11 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 11 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 11 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 12 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 12 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.