"Стандарт": 10 часа игра на нерви в Москва
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

Посещението на българския премиер Сергей Станишев в Москва е сред основните теми в днешните вестници.

Няколко дни след като руският премиер Владимир Путин отмени в последния момент отдавна планираната си визита в София, примерът му бе последван от руския президент Дмитрий Медведев, анализира "Сега". Вчера Медведев без обяснение отказа среща със Станишев.

Играта на нерви между България и Русия в сянката на сложните газови взаимоотношения продължи вчера с неочаквани ходове, коментира и "Труд".

Според българската делегация отлагането на срещата не трябва да се драматизира и тя ще се състои днес. Някои руски експерти смятат обаче, че по този начин най-вероятно руската страна демонстрира сила или просто изчаква по-конкретен резултат от водените преговори по "Южен поток", пише "24 часа".

Изданието добавя, че някои анализатори не изключват с този ход Русия да изразява открито недоволство от настоятелното българско искане за нов договор с "Газпром" за доставки на газ без посредници.

"Руският президент отложи срещата си със Станишев без аргументи", е заглавието по темата в "Дневник", "Заради "Южен поток" Медведев се скри от Станишев" - "Телеграф", "Медведев се ската от Станишев" - "Експрес", "10 часа игра на нерви в Москва" - "Стандарт", "Кремъл отложи без обяснения срещата със Станишев" - "Новинар".

Сергей и Путин на 4 очи за 30 мин., посочва още "24 часа" и уточнява, че двамата са имали вчера кратка импровизирана среща преди откриването на националната изложба на България в Русия.

Българският премиер е призовал руската страна за по-голяма политическа воля в преговорите за "Южен поток".

"Дума" добавя, че Станишев е станал почетен доктор на Дипломатическата академия към руското Министерство на външните работи.

Общо 6 729 372 души имат право да гласуват на 7 юни, когато ще се определят 17-те български представители в Европейския парламент, информира "24 часа".

В друг материал същото издание цитира директорката на НЦИОМ Лидия Йорданова, според която Меглена Кунева и Антония Първанова са много силен ход на НДСВ за евроизборите.

Тя смята още, че изборът на Надежда Михайлова и Светослав Миланов е също добър ход на десните. Имало умора от тройната коалиция, но не от БСП. При ГЕРБ се наблюдавало известно разочарование, но не можело да се прогнозира как то ще се отрази при вота.

Не бързайте да отписвате НДСВ, пише в анализ за "Труд" политологът проф. Евгений Дайнов. Отписвани от всички, царистите с лекота възкръснаха, защото първите задаващи се избори са на техен терен - Европа.

Макар сините да вадят безспорни авторитети, свързани с Европа, като Надежда Михайлова и Иван Костов, все пак жълтата листа се води от европейския комисар Меглена Кунева и се подпира отдолу от човека-НАТО и бивш емблематичен седесар Соломон Паси, отбелязва Дайнов.

Комбинацията Костов - Борисов е опасна, извежда "Труд" от интервюто си с Корнелия Нинова, говорител на БСП и изпълнителен директор на "Булгартабак". Според нея тази комбинация съчетава едноличния стил на управление на Костов с некомпетентността на ГЕРБ като политическа сила, с липсата на капацитет.

Тя коментира и продажбата на "Булгартабак". По думите й не е вярно, че от сега се знае кой ще е купувачът, защото още се събират оферти.

Евентуалните инвеститори не се обръщат към нас, а към Агенцията за приватизация, казва Нинова и допълва, че ръководството на холдинга не се занимава с това.

НДСВ ще подкрепи или ще инициира действия за сезиране на Конституционния съд по въпроса за 8-процентовата бариера и за въведения мажоритарен елемент през тази седмица, съобщава "Класа", като цитира говорителя на НДСВ Станимир Илчев.

Не сме радостни от факта, че беше отхвърлено ветото на президента, бариерата е изненадваща и репресивно въведена, е казал още той.

В интервю за "Новинар" депутатът от НДСВ Минчо Спасов коментира промените в изборното законодателство. Той посочва, че е готов да бъде водач на листа, без значение дали ще бъде мажоритарен кандидат.

Първата ми амбиция е този закон да премине през Конституционния съд и магистратите да се произнесат дали е спазен член 10 от Конституцията, който обявява избирателното право за равно.

БСП вади Малката секира за вота в София, Червените са поканили Стоян Александров за мажоритарен кандидат в един от трите столични района, пише на първа страница "Стандарт".

Александров е заявил, че е получил оферти от две партийни централи. От ГЕРБ посочили, че преди време са водели разговори с него, които "ударили на камък".

Нешка и Кадиев в битка с Бойко, пише в друг материал същото издание. Нежна дама и експерт са решили да изправят червените срещу столичния кмет Бойко Борисов в битката за София.

Социалистите все още се колебаят кой от двамата да поеме един от трите избирателни софийски района, където мажоритарно ще играе Борисов.

Ченгеджийницата и преди тези избори не пропусна да отвори сергията с тайните, пише в анализ "Сега". Според изданието никой не е спечелил от половинчати компромати, но и никой не е наказан, че разпространява клевети.

"Експрес" информира, че 22 депутати ще бъдат разпитани в столичното следствие заради теч на секретна информация от парламента. Всички са имали достъп до секретен доклад на шефа на ДАНС Петко Сертов, съхраняван в строго охраняваната секция за класифицирана информация в Народното събрание.

До 120 лева може да плати полицай на месец на нещатен сътрудник, предал му ценна информация, научил "Сега". "Тази сума е безумно ниска, като се има предвид, че става дума за хора, които биха спечелили много повече, ако не съдействат на полицията", коментирали криминалисти.

Изданието припомня, че в събота вътрешният министър Михаил Миков предложи да плати богато на всеки, който помогне за залавяне на бандите, отвлекли Киро Киров и Вене Сотиров. В сметката на МВР за добиване на ценна информация има 200 000 лв.

МВР и ДАНС развързаха кесиите за информация, коментира "Монитор".

През шестте месеца от създаването си Международният институт за сигурност и сътрудничество се съсредоточи върху проблема с трафика на хора и закона за борба с него, казва в интервю за "Труд" Робърт Гилбърт, бивш специален пратеник на Бил Клинтън за Балканите, който е и сред учредителите на института.

Моето разбиране по случая "Сретен Йосич" е, че кметът Бойко Борисов е човекът, който го депортира в Холандия. Това никак не ми звучи като оказване на протекция, посочва Гилбърт. По думите му Йосич заслужава да бъде в затвора.

Вестниците алармират за новия опасен грипен вирус, който предизвика епидемия на свински грип в Мексико.

Европа в паника от свинския грип, обявява на водещо място "Сега". Първият потвърден случай в Европа на вируса вече е регистриран в Испания.

Позовавайки се на изследвания на НЦИОМ, вестниците посочват, че 57 процента от децата между 8 и 11 години са били свидетели на насилие, побой или тормоз в училище.

Всяко трето дете във възрастовата група между 8 и 11 години е ставало свидетел на насилие на улицата. Според проучването всяко пето дете твърди, че е било обект на насилие сред свои връстници в училище.

Децата имат потребителско отношение към държавата, коментират от НЦИОМ. От нея те очакват пари, а от родителите си - обич, внимание, повече часове заедно.

Под глава "Монитор" информира, че агресията в училище ще бъде преодоляна с три нови предмета, свързани с информационни технологии, работа с компютърни мрежи и интернет.

Целта на експертите е да прекратят насилието, като направят ходенето на училище интересно и забавно за децата.

Тревожни данни за проявлението на икономическата криза върху пазара на труда у нас представиха от КНСБ, посочва "Сега".

Кризата остави без работа най-малко 20 000 души, отбелязва изданието и допълва, че текстилната промишленост и строителството са сред най-тежко засегнатите сектори.

"Труд" допълва, че безработицата може да скочи над 10 процента, ако икономическият растеж намалява още.

Поне 10 години ще продължи икономическата криза, която се чувства все по-силно в страната напоследък, прогнозира бизнесменът и неформален шеф на "Лидер" Христо Ковачки, цитиран от "Труд". Той смята да учреди нова Българска индустриална камара.

На първа страница "24 часа" посочва, че кризата може да свали цените на такситата. Компаниите от бранша отчитали отлив на клиенти и спад на оборота.

Капитализирането на задълженията на "Кремиковци" чрез изготвяне на оздравителен план е алтернативен вариант за запазване на дружеството, посочва "Труд".

Схемата е приложима само по отношение на вземанията на частни кредитори, но не и за публичните вземания.

Това е заявил вчера министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в писмо до протестиращите металурзи от "Кремиковци". 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 25 минути

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 3 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 4 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 5 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 5 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 6 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 7 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 7 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 7 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 7 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 7 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 7 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 7 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 8 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 8 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите