"Сега": Вот до дупка... в морето
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
6

Вот до дупка... в морето, коментира "Сега" последният обречен вот на недоверие за провала на правителството в борбата с престъпността и корупцията.

Стана безжалостно ясно, че сред българските политици няма автентични, некорумпирани гласове, които да викнат срещу корупцията. Видя се, че сегашната политическа класа е с напълно изчерпан морален кредит, който никаква опозиционна патетика не е в състояние да рециклира. Фалирала е. И няма как да изобличи Кръстника на мафията, защото тя е Кръстникът.

Същата тая класа създаде ГЕРБ. Или както правилно отбеляза вицепремиерът Цветан Цветанов, "ако вие бяхте толкова добри, щяхме ли да дойдем ние".

Нима може ГЕРБ да е политическа алтернатива, когато в нея са събраниостатъците от всички провалени досега партии на прехода? И то най-аморфните и безлични остатъци. А лидер на партията е един от главните охранители на криминалния преход.

"Битката с корупцията, а не МВР е проблем", е озаглавен анализът в "24 часа". Провалените дела срещу мафиотите през последните 20 г. със сигурност са стотици. И основният им пропуск винаги беше разчитането на косвени доказателства и липсата на надежден уличаващ свидетел.

Смешно е да атакуват кабинета за успешна политика, е позицията на проф. Михаил Константинов, изразена в "Монитор". По думите му се атакува сектор от обществено-политическия живот на страната, който обикновените хора оценяват като успешен за управлението на ГЕРБ. Това е секторът на сигурността.

Факт е, че тежките престъпления при ГЕРБ рязко намаляха. Става дума за поръчковите убийства и отвличанията. Тъпо е да се твърди, че те не били важни и че не засягали обикновения човек. Напротив, много са важни, защото те засилват у хората чувството за несигурност и безнаказаност.

Според Константинов при гласуването на този вот "Синята коалиция" допусна стратегическа грешка, като подкрепи вота на недоверие. Това гласуване в парламента заедно с БСП представлява огромно разочарование за сините избиратели.

Доган категорично и окончателно скъса с Борисов, казва в интервю за "Новинар" социологът Татяна Буруджиева. Според нея при гласуването на вота на недоверие групата на ДПС не поднесе кой знае какви изненади.

Тя показа за пореден път, че е монолитна. Това, което е интересното като знак от страна на ДПС, е категоричното скъсване с ГЕРБ. Събитията по време на вота и веднага след гласуването са яростна демонстрация, че мостовете са изгорени.

"Опозицията не можа да направи добър дебат. В този смисъл не успя да извлече максимални дивиденти от вота", е оценката на Буруджиева.

Управляващите се държаха прекалено нервно на фона на предизвестения резултат и факта, че все пак са победители и би трябвало да проявят типично държание на победители, допълва тя.

"В крайна сметка от третия вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" се видя, че преди изборите и ГЕРБ, и БСП играят "на сигурно" като две партии, които очакват да се срещнат на балотаж наесен - не само на президентския вот, но и на кметските избори в много градове", е изводът, който прави политологът Румяна Коларова в интервю за "Класа".

Сред най-големите губещи от този вот на недоверие е "Атака", защото партията загуби достойнство. След вътрешните разцепления и след като партията бе морално заклеймена четири пъти чрез отказа на всички парламентарни групи да изберат Волен Сидеров за председател на комисията по парламентарна етика антикорупция и предотвратяване конфликта на интереси, "Атака" се оказа в позицията да гласува заедно с отцепилите се от партията.

Сините пък станаха жертва на ситуацията, защото левият блок (ДПС и БСП) в известен смисъл злоупотреби с принципната политическа позиция на традиционно десните партии - от началото на годината те нееднократно заявиха острата си критика спрямо вътрешния министър и неговата политика в сферата на сигурността и борбата с престъпността. СДС и ДСБ обаче и спечелиха, защото показаха, че са единни преди предстоящите избори.

"Разговори с ГЕРБ - ако се върнат вдясно", е заглавието на интервюто в "Труд" с члена на ръководството на ДСБ Петър Москов и шефа на щаба на СДС Борис Марков.

"Застанахме зад определени принципи и подкрепихме управлението. ГЕРБ със свръхзвукова скорост напуснаха обещанията си. Ако трябва да има отново разговор между нас, а ние сме готови за това, ГЕРБ трябва да преосмисли политиката си", казва Москов.

"ГЕРБ не е еднородна маса. Те имат един безкрайно харизматичен лидер и може би 5-6 души със собствена светлина. Всички останали са огледала.

Хора, които не са избирани и не са били и домоуправители, сега дерибействат из страната. Когато ГЕРБ се освободи от тези товари, вратите на десницата са отворени", заявява Марков.

ГЕРБ се отплати на независимите депутати с квота в комисиите, отбелязва "Сега". Ден след като бе отхвърлен третият вот на недоверие към правителството, в парламента отново се заговори за сделка с независимите депутати по време на дебата за разпределянето им по комисиите на НС.

Опозицията заподозря, че това е бонусът за подкрепата им към кабинета. За да удовлетвори желанията на напусналите парламентарните си групи, мнозинството увеличи числеността на комисиите.

Вчера обаче само двама от седемте предложени успяха да получат одобрение заради разразилите се скандали. Бившият заместник-шеф на ДПС Касим Дал става член на вътрешната комисия, а Стоян Иванов, който излезе от "Атака" - на медийната.

До новото преразпределение се стигна, след като от ПГ настояха независимите да напуснат местата си в парламентарните органи, които заемат от тяхната партийна квота.

Сините хвалят кабинета за куража да застане срещу "Лукойл", пише "Труд". Започва война за разбиване на господстващото положение на "Лукойл", цените на горивата ще паднат, ако правителството доведе битката до край. Такова е становището на съпредседателите на "Синята коалиция" Мартин Димитров и Иван Костов.

"Не виждам никаква голяма драма, война и други неща, които лансират от опозицията, а просто кабинетът налага закона", коментира заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов.

Санкциите срещу "Лукойл" са добре подготвен театър между правителството и рафинерията, смята лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той припомни, че са "добре известни меко казано добрите отношения между премиера Бойко Борисов и шефа на "Лукойл" Валентин Златев".

Законът е за всички, лаконично коментира в "Пари" икономистът Георги Ангелов. Според него правителството няма друг избор, освен да изпълни стриктно закона и да покаже, че правилата важат за всички, включително и за най-големите и за тези, които се смятат за недосегаеми.

Това е добър знак за отношението на държавата към бизнеса и за прекратяване на практиката на предоставяне на по-благоприятно третиране на едни или други. В никакъв случай обаче не бива налагането на закона да прераства във война на държавата с конкретна фирма или с чужда страна.

Държавата има интерес да наложи равни правила за всички и всеки, който ги спазва, трябва да има достъп до пазара, независимо кой му е собственик и от коя страна идва.

Иде домино с цените, предупреждава в коментар за "Стандарт" проф. Атанас Тасев, енергиен експерт. Решението за отнемане на лицензите на "Лукойл Нефтохим Бургас" вече е взето и последствията от това чукат на вратата.

Защото трудно е да си представим как един такъв голям доставчик на горива на територията на страната може да бъде заменен. За това ще е необходима чисто нова логистика: да се открият рафинерии, които са готови да продават горива, да се договорят с тях необходимите количества, и то на приемливи цени, което в дадената ситуация едва ли е възможно.

"Затова моята оценка е, че отнемането на лицензите е едно прибързано, недобре обмислено от гледна точка на последствията си решение", заявява Тасев. Получава се принципът на доминото. Бутнеш ли бургаската рафинерия, буташ икономиката на държавата.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 15 минути

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Чобанов преди срещата с Радев: Готов съм да проведа важен разговор в тази ситуация

Чобанов преди срещата с Радев: Готов съм да проведа важен разговор в тази ситуация

България Преди 16 минути

Всеки президент е достатъчно отговорен и е намерил изхода от тази ситуация, коментира подуправителят на БНБ

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 1 час

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 1 час

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 1 час

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 1 час

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 1 час

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 1 час

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 2 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 2 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 2 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 2 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"