"Сега": НАП все още не контролира такситата
Източник: netinfo
1
З аради спор между две министерства такситата продължават да не отчитат в реално време оборотите си в Националната агенция за приходите, пише "Сега". Те са голямото изключение от въведената и задължителна за всички търговци дистанционна връзка на фискалните устройства с НАП. Поредна отсрочка в края на годината получили и автобусните компании.

Законът за ДДС изрично изисква всички продажби да се отчитат чрез касова бележка, издадена от свързано с дистанционна връзка с НАП фискално устройство. Крайният срок за това изтече на 2 април 2012 г. Таксиметровите услуги обаче се оказаха извън закона. Тогава от двете ресорни министерства - на финансите - отговорно за връзката с НАП, и на транспорта - за специализираните изисквания към такситата, дадоха абсурдното обяснение, че законът не се спазва, защото техническите изисквания към таксиметровите апарати са регламентирани в отделна наредба.

Миналата година от НАП уверили, че смесена работна група работи по промяна на наредбата, която да уреди въпроса, но тогава от транспортното министерство се изненадали. Осем месеца след крайния законов срок институциите уверяват, че наредба ще има.

Същият вестник гневно пише, че "рекордните 13 млн. 964 хил. лв. ще бъдат разпределени между избрани електронни медии тази година за популяризиране на седем от оперативните програми на ЕС".

Това била най-крупната сума, раздадена в рамките на една година от 2009 г. Комуникационният план за информация и публичност е задължителен за всяка европейска програма и представлява 0.6% от общата й стойност. От 2009 г. до ноември 2012 г. медиите са получили 25 млн. 730 хил. лв. по 9 оперативни програми на ЕС, сочи справка от ведомството на министър Томислав Дончев.

Според "Сега" щедрото финансиране на медиите рискува да ги постави в деликатно положение спрямо управляващите от ГЕРБ в година, когато се провеждат оспорвани парламентарни избори.

Експертизи са доказали категорично, че 71-годишният бивш военен Огнян Шангов пръв е стрелял по шефа на Националната спортна база Петър Божилов, при престрелката по време на лов, в която загинаха и двамата, съобщава "24 часа", като цитира източник от разследването.

Най-важна била криминалистично-ситуационната експертиза, която възстановява по технически път точните обстоятелства, при които двамата са се простреляли, предвид вида на оръжието и мястото, където куршумите са уцелили двамата ловци. Доказано било, че по телата на загиналите има рани само от техните две оръжия. Спортният шеф е бил с 45-калибров пистолет, а възрастният мъж е произвел един изстрел с 25-и калибър.

Според "Капитал дейли" премиерът Бойко Борисов отново е изпратил противоречив сигнал за бъдещото енергийно развитие на страната, като обяви предстоящия след две седмици референдум за нова ядрена централа за безсмислен.

Това се случи в петък в Кипър, където премиерът участва в извънредна среща на Европейската народна партия. "Ядрената енергия не може да се балансира, тя дава 24 часа в денонощието едно и също количество електроенергия. Затова са ни важни водноелектрическите централи, които дават енергия в пиковите часове, особено вечер, или в летните сезони, когато се включват климатиците, и зимата, когато готвят домакинствата вечер. Тогава ни е нужна високата енергия", разясни премиерът.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не се е отказала от идеята да намали цените на енергията от двете частни ТЕЦ - "Контур глобъл Марица-изток 3" и "АЕS Гълъбово", и още този месец ще започне регулаторен одит на двете централи, заявил председателят й Ангел Семерджиев пред "Капитал дейли".

Проверката ще послужи като база за преразглеждане на условията на дългосрочните договори на двете централи. По силата им Националната електрическа компания (НЕК) е задължена да изкупува енергията им в продължение на 15 години по определена в договорите формула за ценообразуване.

Според Семерджиев обаче тези цени вече не съответстват на реалните икономически условия. Цените на електроенергията от двете централи натоварват сметките на потребителите и комисията ще търси възможности за намаляването им, коментира още Семерджиев.

"Труд" пита в коментар дали в година на избори има време да разберем къде се спъват знаковите дела и да се направи структурна реформа в прокуратурата.

"От доклад до доклад - това е ритъмът на съдебната реформа от повече от десетилетие... За следващия си доклад ЕК даде безпрецедентно дълга отсрочка от година и половина. Комисията ще огласи оценката си за съдебната власт и МВР чак в края на тази година". Авторът прави опит да провери какво се прави през това време по критиките от Брюксел.

"Монитор" съобщава, че над 1200 коли, карани от пияни шофьори или без книжки, са били спрени от движение в столицата от юли миналата година, след като парламентарната комисия по транспорта прие промените в Закона за движение по пътищата.

"Общата бройка на колите, които КАТ - София е спрял от движение, до момента е 1268. Става много просто - когато спрем за проверка някой шофьор и установим, че той е пиян или няма книжка, му съставяме съответния акт и му вземаме талона на колата. Това автоматично означава, че той не може да си ползва автомобила докато наказанието му не изтече", обяснява пред „Монитор" комисар Богдан Милчев.

През 2012 г. над 2000 шофьори са били хванати да карат пили в София при общо над 56 хил. проверки.

Комисар Милчев съобщава, че през 2012 г. от общо 50 загинали в столицата 18 са били на Околовръстния път и на изходите на София". "Има нелепи инциденти с шофьори, които карат с несъобразена скорост, правят обратни завои, където не е позволено, и т.н. Реално това наистина се оказват едни смъртоносни отсечки", обяснява Милчев.

От началото на годината мобилните камери снимат по 2-3 часа в тези райони.„Това обаче няма да е достатъчно. Там ще има непрекъснати проверки като периодично ще сменяме и участъците. Освен това сме информирали Агенция „Пътна инфраструктура" за поставяне на знаци и мантинели, където е необходимо", пояснява комисарят.

"Стандарт" пише, че ГЕРБ се готви да вкара и кметове в листите си с кандидати за параментарните избори. Целта е управниците отличници да дърпат листите на управляващите. "Градоначалниците са едни от най-популярните и разпознаваеми лица на партията по региони, те са много по-популярни от депутатите, които дадена област е излъчила в парламента", коментирали от ръководството на партията.

Засега най-желани за водачи са кметовете отличници от местните избори през 2011 г. Димитър Николов на Бургас, Даниел Панов на Велико Търново, Николай Мелемов на Смолян и Атанас Камбитов на Благоевград, научил "Стандарт".

Данъкът върху лихвите по влоговете, който влезе в сила от 1 януари, накара банките и клиентите им да търсят вратички, за да го избегнат. "Стандарт" информира, че вече се предлагат продукти, които излизат от полезрението на финансовия министър и позволяват гражданите да си прибират целия доход от лихвите.

Всяка сметка или депозит, които носят в името си "безсрочен", автоматично ви освобождават от данъка. Същото важи и за разплащателните сметки, но при тях доходите са пренебрежимо малки. За да задържат клиентите си, банките започнаха да вдигат леко лихвите по безсрочните депозити.

Като цитира московския вестник "Комсомолская правда", "Новинар" съобщава, че руснаци и араби от Катар ще строят изкуствени острови край Поморие, а по този начин българското Черноморие ще заприлича на Дубай по образ и подобие на прочутия "Бурж Ал Араб". Щели да бъдат създадени изкуствени острови на 100 метра навътре в морето. Амбициозният проект на общината в Поморие предвижда изграждането на три острова, които ще бъдат свързани помежду си и с пристанището с тесни пътеки. На създадената морска лагуна пък ще заработи яхтен пристан.

Кметът на Поморие разказал пред руския вестник, че на единия от островите ще изникне луксозен хотел с категория 5 или дори 7 звезди.

На другите два острова ще има развлекателни комплекси с аквапарк, аквариум, център за подводно плаване, казино, ресторант и др. Крупният развлекателен комплекс с хотел от клас „суперлукс" ще посреща много богати туристи.
Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 5 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 5 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 10 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 11 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 11 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 11 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 11 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 12 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 12 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 12 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 12 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 13 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 13 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 13 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 13 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 14 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер