"Сега": Парламентът забърка хаос с 31 мажоритарни депутати
"Сега": Парламентът забърка хаос с 31 мажоритарни депутати   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

Гласуваме с две бели бюлетини за парламента, обявява "Труд". С едната ще се дава вот за мажоритарен кандидат, а с другата - за партийна листа, предвиждат приетите промени в избирателния закон.

31 депутати ще бъдат излъчени мажоритарно. Страната ще бъде разделена на 31 мажоритарни избирателни окръга, които ще съвпаднат с 31-те многомандатни района, съществуващи сега.

Един и същ човек обаче може да се кандидатира както от мажоритарна, така и от партийна листа.

За първи път се въвежда експериментално електронно гласуване. Електронният вот ще се дава в секцията със специална карта и ЦИК ще определи в кои секции може да се гласува така.

Още в началото на пленарния ден вчера депутатите спряха изборния туризъм, пише "Труд".

Не е прието предложението на Христо Бисеров от ДПС пристигналите в страната 24 часа след предаването на избирателните списъци да могат да се дописват в тях.

В свой материал "Труд" коментира друга промяна в избирателния закон - вдигането на бариерата за влизане на коалиции в Народното събрание от 4 на 8 процента.

Позорно решение, от което парламентът трябва да се срамува - така определя вестникът поправката. За първи път от началото на демокрацията мнозинството си позволява три месеца преди изборите да наложи толкова драстични промени в правилата на играта, отбелязва авторът.

Той допълва, че идеята за вдигане на бариерата има логика, но това би трябвало да се направи поне година преди изборите, а не в навечерието на вота.

Парламентът забърка хаос с 31 мажоритарни депутати, пише от първа страница "Сега". Ако независим мажоритарен депутат или такъв, чиято партия е останала извън Народното събрание, стане министър, мястото му в парламента ще остане незаето. Затова такива депутати няма да могат да станат министри, защото парламентът ще остане с по-малко от 240 народни представители, а това е противоконституционно.

Дясната парламентарна опозиция решила да сезира Конституционния съд за това решение на парламента, както и за различната тежест, която ще имат мажоритарните мандати.

Има ли мъже сред политиците, пита в анализ в приложението "Наблюдател" "Сега". Според автора ще бъде честно лидерите и целите ръководства на партиите да се включат лично в борбата за 31 мажоритарни места.

Управляващият елит вкара в избирателния закон псевдомажоритарен елемент, с който се надява да залъже желанието на електората за навлизане на истински личности в политическия живот, коментира авторът. Той отбелязва, че остава въпросът дали президентът ще наложи вето на промените.

Няма да регистрирам листа на СДС с Костов, заявява пред "24 часа" бившият лидер на СДС Пламен Юруков. Юруков припомня, че той е този, който може да представлява юридически организацията пред трети лица.

На 13 април Софийският градски съд отказа да регистрира новото ръководство на СДС. Аз съм твърдо "за" обединение на десницата, но хора, които са били на високи властови позиции като Костов, Софиянски и Бакърджиев, да се оттеглят, категоричен е Юруков.

Според него в сегашния си вид коалицията СДС-ДСБ едва ли ще прескочи и 4 процента. Предлагам да се направи антикризисен щаб, където и старото, и новото ръководство заедно да се захванем и да подготвим партията за избори.

Защото ние имаме едно ръководство, което има право да подписва, и друго, което заседава и взема решения, а в крайна сметка тези, които подписват, трябва да знаят какви решения се вземат и да са съгласни с тях, отбелязва Юруков.

Очаквам мащабна манипулация и фалшификация на изборите, прогнозира пред "Дневник" политологът Огнян Минчев.

Мафията на различни равнища ще направи всичко възможно да режисира своята изборна победа, това ще изостри допълнително обществените отношения и би могло да доведе не просто до купуване на гласове, а до внасяне на открито насилие в политическите отношения, твърди той.

Темата за чистотата на София продължава да е актуална и в днешните вестници.

Кабинетът ще плаща с празен чек за чистенето, пише "Дневник". Извиканите по спешност фирми "Новера", "Искър 2000", СОДОС и държавните "Строителство и възстановяване" и "Транспортно строителство и възстановяване" трябва да получат пари от бюджета за извозването на отпадъците, миенето и метеното на улиците.

Те чистят на много по-ниски цени от наетите от общината фирми, казал премиерът Сергей Станишев.

Според "Дневник" обаче Станишев уточнил по-късно, че все още не са ясни конкретните параметри на финансирането.

Намесата на държавата беше наложителна, твърди пред "Монитор" Петър Курумбашев, общински съветник от БСП в София. Беше очевидно, че новите фирми, които са влезли в София, не се справят с работата си и че трябва да се реагира, посочва той.

Общината незабавно трябва да прати свой представител в националния кризисен щаб и час по-скоро общината и държавата да започнат да общуват на чисто оперативно ниво за това кой и какво може да свърши, призовава Курумбашев.

Софийската районна прокуратура окончателно прекратява разследването за смъртта на Ахмед Емин, началник на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Доган, тъй като категорично е установено, че той се е самоубил, без да му е оказван натиск, съобщават днешните вестници.

Емин - от килията на смъртник до сарая в Бояна, е озаглавен материалът по темата в "24 часа". 6 месеца разследване, разпити на 85 свидетели, 21 експертизи и много справки не дадоха отговор и на въпроса защо Емин сложи край на живота си, коментира вестникът.

Със сигурност причината не е в семейния живот на Емин, ревизия не е открила злоупотреба и с партийни пари. Въпреки писанията и догадките за фатална намеса на спецслужбите в живота на Емин, такива доказателства не са открити, отбелязва изданието.

Заради влошаващите се приходи в бюджета финансовото министерство вече разработва сценарии за допълнително намаляване на разходите, информира в челния си материал "Дневник".

Единият включвал замразяването на пенсиите и бюджетните заплати и двойно увеличение на бюджетния буфер.

Готвят до 1 млн. лв. глоба за "Булгаргаз", съобщава "Труд". От 20 хиляди лева до 1 млн. лева може да бъде санкцията, която Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще наложи на "Булгаргаз".

Сумата ще бъде определена след изтичане на 14-дневния срок за обжалване на акта за административно нарушение от страна на дружеството. Глобата ще е заради 4 основни забележки, които комисията има след регулаторния одит на компанията.

Сред нарушенията са закъсняло представяне на бизнесплана на дружеството пред регулаторната комисия. Освен това търговецът "Булгаргаз" неправилно е прибирал таксата за транзит на руски газ, а това е трябвало да прави операторът на мрежата "Булгартрансгаз".

Търсим собствениците на имоти за над 400 хил. лв., посочва пред "Телеграф" Красимир Стефанов, изп. директор на НАП. Проверките на НАП, ДАНС и прокуратурата са насочени към хора със скъпо имущество, но това не значи, че всички те са укрили данъци, уточнява Стефанов.

Основният критерий е несъответствие на имуществото с доходите, в момента инспекторите на НАП изследват собствеността на имоти с пазарна стойност над 400 хил. лв., припомня Стефанов.

Народни самолети ще возят властта, казва пред "Труд" главният секретар на Министерството на транспорта Румен Христов. Той посочва, че на новите "Ербъс 319" ще се возят не само президентът, премиерът и председателят на Народното събрание, а ще се използват за всякакви държавни полети.

С тях щели да пътуват българските военни контингенти и техниката в чужбина. В момента самолетите са във Великобритания, където ги преоборудват и пребоядисват и се очаква да бъдат в България в средата на май.

Три пъти мисли, преди да искаш кредит, предупреждава в анализ за "24 часа" Виолина Маринова, председател на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на Банка ДСК.

Всеки трябва да си направи преоценка и да види кои са най-важните разходи по приоритети, коментира тя. Това важи и за всяка фирма, включително и за банките, допълва Маринова.

Наши фирми могат да строят заедно на Балканите, отбелязва пред "Труд" държавният министър на Турция по външната търговия Кюршад Тюзмен. На 16 април ще открием турски център за търговия в София, информира той.

В момент, когато световната финансова и икономическа криза влияе отрицателно на всички страни по света, фактът, че извън Турция за първи път в София се открива наш търговски център, е показателен за интереса на Турция към България, посочва Тюзмен.

Чиновник в земеделското министерство е поискал 500 хил. лв. комисионна по проект, съобщава в интервю за "Сега" евродепутатът Петя Ставрева, избрана с листата на ГЕРБ.

Знам за много случаи на грубо "ориентиране" на хората към определени консултантски фирми, които да изработят проектите им. Искани са солидни суми при кандидатстването, които трябва да бъдат дадени на точно определен човек, твърди тя.

Поради недобро управление на агросектора и особено на европейските пари имаме много голямо забавяне на средствата по програмата за развитие на селските райони. Оказа се, че от влизането ни в ЕС досега са усвоени само 100 млн. евро при ресурс 3,2 млрд. евро, заявява Петя Ставрева.

212 ценни предмета на древното изкуство по нашите земи показва от днес до 21 юни изложбата "Спасените съкровища на древна Тракия" в един от най-големите руски музеи, информира в челния си материал "Труд".

Реликвите, застраховани за 52 млн. евро, са от частната колекция на бизнесмена Васил Божков. 200 от предметите за пръв път ще бъдат изложени пред публика.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Избори 2 в 1 Преди 3 минути

Вълчев обяви, че "в европейското семейство "Има такъв народ" ще се присъедини към консервативните партии"

Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Избори 2 в 1 Преди 6 минути

Водач на листата за Европейския парламент е д-р Джевдет Чакъров

Кевин Спейси

Кевин Спейси: Не съм безгрешен, но не приемам измислици

Свят Преди 3 часа

Актьорът категорично отрече новите обвинения от документален филм на Channel 4

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Президентът Румен Радев: В подобни времена неглижирането на българската армия е немислимо

България Преди 3 часа

"Процесът по модернизация и развитие все още се движи твърде бавно", смята той

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Изтребители летяха над София в Деня на Българската армия (СНИМКИ и ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Традиционният водосвет на бойните знамена и знамената светини се състоя днес в Деня на храбростта

а

Израел призова жителите на Рафах да се евакуират

Свят Преди 6 часа

Перспективата за израелската офанзива предизвика тревога от страна на световните лидери.

Снимката е илюстративна

Как за 4 часа две майки родиха 6 бебета

България Преди 6 часа

Четиримата родители, създали шест нови живота за ден, пожелават щастието си на всеки

Засилен трафик на връщане след почивните дни

Чака се засилен трафик при голямото завръщане след празниците

България Преди 7 часа

Най-натоварени ще бъдат маршрутите по магистралите, както и към граничните пунктове - най-вече от Гърция и Турция.

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

Свят Преди 7 часа

Гергьовден е огромен празник за много страни и култури по света

Военен парад за 6 май

С водосвет на бойните знамена и знамената-светини ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия

България Преди 7 часа

В тържествата ще участва и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев

Слънце

Слънчево време и високи температури на Гергьовден

България Преди 8 часа

От сряда дъждовете отново се завръщат

Тежко обвинение за Google: Унищожава доказателства

Тежко обвинение за Google: Унищожава доказателства

Технологии Преди 9 часа

Според американските власти това е било "нормална" практика за компанията

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 16 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 16 часа

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Свят Преди 17 часа

Според Волошин в момента руските войски се опитват да изземат стратегическата инициатива

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 19 часа

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек