"Сега": Заплатите на чиновниците - от 600 до 2400 лв.
"Сега": Заплатите на чиновниците - от 600 до 2400 лв.   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
12

Заплатите на чиновниците варират между 600 и 2400 лева, пише на първа страница "Сега".

Хаос цари в заплащането на държавните чиновници. Средните заплати в едни ведомства са 4 пъти по-високи от възнагражденията в други, без да има логично обяснение за това.

Служител в Комисията за защита на конкуренцията взема средно 2416 лева, докато чиновник от Агенцията за социално подпомагане - само 578 лева.

Това пише в таен доклад за възнагражденията в администрацията до Съвета за административна реформа, с който вестникът разполага.

Шокиран от констатациите в доклада, вицепремиерът Симеон Дянков обяви миналата седмица, че от 1 януари 2011 г. ще въведе нов модел за заплащане.

Контрабандата на цигари ще глътне 800 млн. лева от хазната, отбелязва "Труд".

По неофициални данни контрабандата на цигари стига 40-50% от пазара, а в някои погранични райони надхвърля 60-70%. Това съобщи вчера Христо Лачев, председател на Асоциацията на производителите и търговците на тютюн и тютюневи изделия.

Незаконните продажби са скочили за м.г. с 2707 т, което е към 30% в сравнение с предходната година. Официалният пазар намалява с 5-10% месечно.

Това ще повлече фалити на фирмите от легалната дистрибуция и ще отвори ниша за сивия сектор.

Данъчните започват ревизии на хората с над 50 000 лева доход, съобщава "Сега".

Голяма част от хората, които са имали доход над 50 000 лева за миналата година, не са се регистрирали по закона за ДДС и така са си спестили данъци.

Сред тях са 90 от 100-те най-големи данъкоплатци в страната. Това обяви шефът на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов вчера.

Затова срещу тях започват проверки и ревизии, от които се очаква в хазната да влязат милиони.

Доверието в ГЕРБ се топи, но Борисов остава невредим, пише "Сега".

С 13,3% се е стопило общественото доверие в ГЕРБ в сравнение с август 2009 г., но спадът не засяга личния рейтинг на лидера на партията и премиер Бойко Борисов (51%).

Това показват данните от социологическо проучване на "Алфа рисърч" от средата на февруари.

Всички партии, с изключение на ДПС, също бележат отлив.

При избори днес формацията на Борисов си остава лидер с 38-40%, БСП ще вземе най-много 13%, ДПС събира 6%, "Синята коалиция" и "Атака" - 3%, а РЗС се е стопила до 0,9.

Понижила се е и средната оценка на обществото за дейността на правителството - от 4,13 (на 100-ия ден) до 3,79.

Затварянето на болници, гафът с Румяна Желева и забавените държавни плащания към фирмите са трите събития, увредили най-силно образа на управляващите.

Цветан Цветанов: Октоподът се сраснал с държавата, отбелязва "Монитор". "Престъпните групи Октоподът и Наглите са структурирани не без подкрепата на държавата. Срастването на държавата и престъпността е показателно", обясни вътрешният министър Цветан Цветанов.

Октоподът си е пуснал пипалата както сред политиците, така и сред МВР, каза още Цветанов. Той допълни, че битката е трудна, тъй като престъпните групи имат сериозен финансов ресурс, а и срещу тях досега никой не е работил в дълбочина.

Отнемане на достъп и освобождаване на служители в системата на МВР ще има следващата седмица, заяви Цветанов.

Барети във всеки град ще ловят мафиоти, казва в интервю за "24 часа" главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Барети от специализирания отряд за борба с тероризма ще обучат служители във всяка областна дирекция на МВР в страната как да извършват най-ефективно арести на по-сериозни организирани престъпни групи.

Миниотрядите от командоси ще се включват при всички големи операции срещу мафията у нас.

Всекидневно притесняваме някого от списъка на 300-те най-сериозни бандити в България, каза още главният секретар.

Много от потърпевшите от Октопода бизнесмени искали да се срещнат лично с главния комисар или вътрешния министър, за да се уверят, че разследването е истинско.

Правният екип в НС е най-слабият досега, е оценката на юриста проф. Огнян Герджиков.

В интервю за "Труд" той отбелязва, че непрекъснато излизат нови партии на харизонта, които привличат общественото мнение и им гласуват доверие.

Така беше създадено и НДСВ, така е и с ГЕРБ - две партии, които постигнаха голям бум в изборните резултати. В тях неминуемо попадат и хора, които не са подходящи за тази работа - кариеристи, неподготвени или такива, които имат собствени амбициозни цели, разминаващи се с държавните интереси.

Няма как бързо създадени партии да подберат най-качествените личности, смята Герджиков.

Костов: Доган е от "Недосегаемите", пише "Труд". Лидерът на ДСБ Иван Костов поиска вчера правозащитните органи и прокуратурата да си свършат работата и да вървят нагоре, за да стигнат до "Недосегаемите".

Като едно от тези лица той посочи лидера на ДПС и стар свой политически противник Ахмед Доган. Пред БНР Костов не назова повече имена, защото това не било задачата на политиците.

По повод лансираната от президента Георги Първанов идея да се отворят икономическите досиета на прехода, Костов каза, че това е отклонение от основния удар върху досиетата на бившата Държавна сигурност.

Меглена Кунев влиза в битката да президентския пост, информира "Сега".

Бившият еврокомисар Меглена Кунева може да е кандидатът на НДСВ за президент на предстоящите догодина избори за държавен глава. Това признание направи председателят на жълтата партия Христина Христова пред БНР с уточнението, че номинацията на Кунева все още не е обсъждана официално в НДСВ, но е възможен вариант.

Ден по-рано самата Кунева съобщи, че е отказала предложението на председателя на ЕК Жозе Барозу да оглави Бюрото на европейските политически съветници. Тя допълни, че е решила да се върне в България, за да се занимава с политика.

Залагам авторитета си за провеждането на търговете в МО, заявява в интервю за "Сега" военният министър Аню Ангелов. По негова преценка МО работи много прозрачно.

Публикувани са всички заповеди, решения, отговори на народни представители.

"Откакто ние сме в това министерство няма обществени поръчки, които да не са открити. Ние не използваме наредбата за специални обществени поръчки, за да провеждаме под покрива на класифицираната информация определени поръчки. Ние нямаме специални обществени поръчки", уверява министър Ангелов.

Комисия реже безплатни лекарства, алармира "Труд". Българите с Паркинсон и глаукома вече ще плащат за лечението си.

Досега то беше изцяло покривано от здравната каса. А пациентите с остеопороза (всеки втори над 50 г.) ще вадят от джоба си още повече пари, за да си купят нужните им медикаменти. Това реши Комисията по позитивния лекарствен списък на 18 февруари т.г., а промяната влиза в сила през март.

Най-страшното е, че от здравната каса има предложение диабетиците (над 60 хил. души) да доплащат между 20 и 40 лв. месечно за инсулина си, който сега е безплатен.

Кризата пощади бедни и богати, удари средната класа, показва обобщена картина на доходите през 2009 г. Тя е направена на основата на огромен масив от данни, с който "Галъп" разполага.

За "Труд" резултатите коментира социологът Живко Георгиев. Първите 10% от най-богатите притежават 41,5% от съвкупните парични доходи на българските домакинства. При втората група процент е 14,7. Последната група, или най-бедните 10%, се "радват" на 1,8% от съвкупния доход.

Тенденциите, които се наблюдават, са рязкото обедняване на средните прослойки, дистанцията между най-богатите и най-бедните се увеличава, нарастват регионалните различия.

България се разпада като единно икономическо и социално пространство, заключава Георгиев.

Временно ще ползваме руски пари за "Белене", казва Трайчо Трайков, министър на икономиката. В интервю за "24 часа" той посочва, че това е вариант, който само преди няколко месеца беше непостижима мечта.

Сега имаме предложение за финансиране, без ние да поемаме търговски риск и без държавни или корпоративни гаранции.

За да се случи обаче, трябва да се споразумеем по основни моменти, за да сме сигурни, че сме създали трайна структура, и то каквато искаме. А тя е да има участие на голям стратегически инвеститор - западна ютилити компания. Това искат и руските партньори, обяснява Трайков.

Лобитата са силни, само СДС е против, цитира "Пари" изявление на лидера на СДС Мартин Димитров. По думите му лобитата за изграждане на АЕЦ "Белене" са много силни.

Те са в България и извън България. Само СДС има различна позиция, а всички останали партии очевидно подкрепят проекта.

Министър Трайчо Трайков да каже за какви заеми с какви условия става въпрос. Този проект може да срине много бързо българската икономика и е опасен за България.

Проектът трябва да бъде спрян, категоричен е Димитров.

"Без емоции към Русия", е озаглавено интервюто в "Стандарт" с министъра на външните работи Николай Младенов.

Той посочва, че през последните месеци правителството предприе действия да имаме повече гъвкавост на енергийните доставки. Това, че една държава трябва да търси диверсифициране на източниците, да има сигурност на доставките, не означава по никакъв начин, че въпросът е насочен срещу Русия.

Отношенията ни с Русия трябва да се базират на съвместното разбиране и на двете страни, че сме суверенни държави, които решават проблемите помежду си в рамките на нормален диалог. И в него ние решаваме всякакви въпроси без излишна емоция.

Министър Младенов е категоричен, че не водим преговори за ракетен щит в България.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Откраднат живот

Драматичен финал за един от любимите лекари в "Откраднат живот"

България Преди 1 час

Тази вечер хитовият български сериал ще се раздели завинаги с емблематичен образ от своята история

Димитър Пенев

Димитър Пенев влиза в политиката

Избори 2021 Преди 1 час

Легендарният български треньор официално бе представен като кандидат в листите на ВОЛЯ и НФСБ

Принтиране на снимки върху дърво - лесно и забавно

Принтиране на снимки върху дърво - лесно и забавно

Любопитно Преди 1 час

Вижте как можете да си направите сами

Освободените ученички в Нигерия

Освободиха отвлечените стотици ученички в Нигерия

Свят Преди 1 час

Властите отрекоха да са платили откуп на престъпниците, но експерти в сферата на сигурността се съмняват в тези твърдения

София

Как се променя организацията на движение в София за 3 март

България Преди 2 часа

Промените започват още от 2 март

Никола Саркози

Ще лежи ли наистина в затвора Никола Саркози

Свят Преди 3 часа

Решението на съда е историческо

<p>Ще пътуват ли по-лесно ваксинираните срещу COVID-19</p>

Ще пътуват ли по-лесно ваксинираните срещу COVID-19

Теми в развитие Преди 3 часа

Много хора все още не са обезщетени за нереализирана почивка

Бойко Борисов

Борисов в Перник: Опозицията трябва да пие най-хубавата вода

България Преди 4 часа

Премиерът и кметът на Перник провериха ремонта на пречиствателната и помпената станция за питейна вода в града

В Белгия: Веселби до зори, сякаш няма пандемия

В Белгия: Веселби до зори, сякаш няма пандемия

Теми в развитие Преди 4 часа

Събират се хиляди младежи, които си устройват шумни партита, сякаш никога не е имало пандемия

Мехмед Дикме (вдясно) на среща с премиера Бойко Борисов

Мехмед Дикме каза защо подкрепя ГЕРБ

Избори 2021 Преди 4 часа

Лидерът на ДЕН коментира и участието на Делян Пеевски на предстоящия парламентарен вот

Един за друг

Емоционално изпитание за двойките в новия епизод на „Един за друг“

България Преди 4 часа

Участниците се впускат в нови неподозирани предизвикателства

Теменужка Петкова

Петкова: Постигнахме много в рамките на мандата ни

Избори 2021 Преди 4 часа

Вижте какво още каза министърът на енергетиката

Пребиха и нападнаха с нож млад мъж, близките търсят справедливост

Пребиха и нападнаха с нож млад мъж, близките търсят справедливост

България Преди 5 часа

Не се знае дали младият мъж ще успее да ходи така, както преди

Мъж твърди, че той и кучето му са били нападнати от друго куче

Мъж твърди, че той и кучето му са били нападнати от друго куче

България Преди 6 часа

Кучето на Емил Ноев е пострадало тежко