"24 часа": Мит ли е корупцията в съдебната система
Източник: netinfo
17
Бизнесът иска пенсиите да скачат според осигуровките, пише днес в. "Стандарт". Бизнесът скочи срещу намерението на правителството да вдигне с по-висок процент ниските пенсии, а по-високите - само с ръста на инфлацията. "Защо тогава да договаряме със синдикатите по-високи минимални осигурителни доходи", питат от Браншовата камара по машиностроене. Преговорите за най-ниските възнаграждения по браншове вече започнаха и фирмите предупреждават, че може да ги бойкотират.

В голямо интервю за в. "24 часа" Елеонора Николова, и. д. директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР), заявява, че "във всеки съд и прокуратура се знае кои колеги вземат подкупи и кои се подчиняват единствено на закона".

В отговор на въпроса "Мит ли е корупцията в съдебната система?" тя казва: "Както във всяка общност, така и при магистратите има качествени и некачествени хора. Лошото е, че гилдията мълчи за нещата, които се знаят".

"Има заснети магистратски хотели и палати, които не могат да бъдат обяснени с доходите от заплати. Тези случаи далече не са толкова многобройни, каквито легенди се носят. Конституцията дава ясни гаранции за независимостта на магистратите. Те са несменяеми и имат функционален имунитет. Такива гаранции няма разписани за нито една друга система. За съжаление някои магистрати придобиват чувство на недосегаемост", казва Елеонора Николова.

Тя подчертава, че ще продължи практиката на пълна ревизия на имуществата на политици и магистрати при съмнителни имотни декларации.

Според публикация във в. "Сега" Клиентите са резервирани към стоките със замразени цени. Три дни след замразяването на цените на десетина основни продукта ефектът от мярката е повече от спорен. Хипермаркетите, които участват в акцията, отказват да кажат дали и какъв интерес има към стоките с намаление. Повечето клиенти били резервирани, тъй като се съмняват в качеството на продуктите. Младите семейства, с които журналист от "Сега" разговарял, споделят, че не биха дали на детето си да яде от прясното краве сирене на витрината, което се предлага за 4.90 лв. за кг, защото не изглеждало нито прясно, нито краве. Пенсионерите обаче с готовност купуват кисело мляко, което струва само 60 стотинки.

Дянков пусна субсидията на БДЖ срещу притоплени обещания за реформи, пише "Сега". Субсидията от 14 млн. лв. на месец за железницата ще бъде възстановена, въпреки че в пакета с реформи, изготвен от ръководството на компанията по настояване на финансовия министър Симеон Дянков, няма почти нищо ново. До съкращения на служителите и спиране на влаковете няма да се стига, увери вчера транспортният министър Ивайло Московски.

Реформите, за които са се договорили шефовете на БДЖ и правителството след дълго обсъждане, всъщност отдавна трябваше да са реалност. Сред тях са по-строги мерки срещу гратисчиите, по-високи санкции за крадците и мерки, с които реално да се съставят актове на нарушителите. Те ще бъдат внесени със законови промени. Така според БДЖ ще бъдат намалени разходите и ще бъдат увеличени приходите. Според министър Московски холдингът ще трябва да предостави на държавата част от почивните си бази за обезпечаване на кредита от 1995 г. към Световната банка.

Агенти и данъчни атакуват млякото, пише "Сега". Агенти на ДАНС и данъчни ще разследват злоупотребите по пътя на млякото. Предложение за това ще бъде направено от Съюза на животновъдите при следващата им среща с премиера Бойко Борисов, която се очаква да бъде насрочена най-късно за другата седмица.

Алкохолът ще поскъпне, прогнозира за в. "Новинар", "Труд" и други медии шефът на Асоциацията на производителите и търговците на спиртни напитки Бранимир Ботев. Той посочва като основни причини за покачването на цените лошата реколта и скъпите горива. Заради жегите и градушките се очаква тази година добивът на грозде да бъде с 1/3 по-малък, обяснил Ботев.

Изпразват се касичките на семействата в селата, докато живеещите в градовете отчитат подобрение в бюджета, става ясно от данните на НСИ за юли. Общата оценка на условията за спестяване при настоящата икономическа ситуация в страната продължава да бъде неблагоприятна, но по отношение на следващите 12 месеца се очаква известно подобрение, посочват анализаторите. /пълният текст/

През юли гражданите считат, че са забогатели, селяните - обеднели - така "Класа" коментира последни данни на Националния статистически институт (НСИ). През юли 2012 г. градските жители в България считат, че бюджетът на домакинствата им е относително по-добър (повишение на балансовия показател със 7,4 пункта) в сравнение с три месеца по-рано, докато сред населението в селата се наблюдава влошаване.

Под заглавие "Протестът в интернет - ефект и кеф" Георги Георгиев твърди във в. "Труд", че ритуалът по хакването на сайта на парламента е бил съпроводен с обширно социално послание, което никой не забеляза. Според него "българите от световната протестираща общност "Анонимните" призоваха възможно повече хора да се включат в акцията и едновременно да влязат в сайта на парламента, за да го блокират. Целта на хакерската атака беше да се обърне внимание върху нарушаваните граждански права, мизерията, корупцията, мръсотията, високите цени и покрай всичко това - протест срещу приемането на закона за детето".

Освобождават инвеститорите от осигуровки за 5 години. Големите инвеститори у нас ще имат възможност да получат обратно от държавата осигуровките, които са направили за наетите от тях работници, пише в. "Монитор". Привилегията ще се отнася само за инвеститори клас А и клас Б, а парите ще се възстановяват през първите пет години от дейността им у нас.

Мярката е предвидена в предложението за промени на Закона за насърчаване на инвестициите, което в момента е публикувано на сайта в интернет на икономическото министерство. Депутатите ще се захванат с новите текстове веднага след като започне есенната им сесия.
Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 5 минути

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 30 минути

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 2 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 2 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 2 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 3 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 3 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 3 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 3 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 3 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 3 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 4 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 4 часа

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 4 часа

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

България Преди 4 часа

Нейните изследователски интереси я нареждат в състава на научноизследователската експедиция на БАН

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 4 часа

Трите модела идват в България през май