"24 часа": КАТ маха актовете
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
33

На първа страница "24 часа" отразява предложенията за промени в Закона за движение по пътищата.

Да се премахнат актовете за нарушения на шофьорите и те да бъдат заменени с фишове, предлага началникът на Пътна полиция Антон Антонов.

Единствените нарушения, които да се санкционират с актове, да бъдат тежките случаи като употреба на алкохол, наркотици и причиняване на катастрофа, настояват от КАТ.

Глобите трябва да се фиксират, да не са вариращи.

Грабежите в България стават все по-дръзки и безпощадни. Статистиката на МВР може да отчита намаляване на набезите, но усещането на хората е точно обратното, пише "Труд".

Закоравели и начинаещи крадци вадят ножове, пистолети, прътове срещу беззащитни старци и работещи мъже и жени. Животът на минувачи и чакащи по спирките е в риск заради едно портмоне, джиесем или верижка на шията.

По селата хората нямат мира от крадци на реколта, готови да убиват стопаните и в дворовете им. Въоръжените нападения в хранителни магазини, аптеки, бензиностанции бележат ръст.

И банките са под атака въпреки живата охрана и камерите. У нас на всеки три часа става по един грабеж. По темата "Преса" добавя: "Бум на грабежите и обирите, заловени - няма".

Ветеринарят Найденов ще управлява астрономията, известява "Дума". Земеделският министър Мирослав Найденов, който е ветеринарен лекар по образование, ще управлява една от най-големите и стари обсерватории у нас - тази в Рожен, стана ясно вчера. Той и колежката му от екологичното министерство Нона Караджова, която е завършила икономика и организация на труда, получиха нови отговорности от Бойко Борисов.

Двамата ще управляват обсерваторията в Рожен, след като Борисов им нареди да осигурят финансирането на съоръжението. Премиерът отново повтори, че от три години само чувал, че ще затворят обсерваторията в Рожен.

Според него съществуването й щяло да се гарантира с години наред заради важните проекти, които се правели по оперативните програми с Министерството на образованието.

За да получи обещаното финансиране, националната обсерватория в Рожен ще работи по проекти на Министерството на земеделието и храните и на Министерството на околната среда и водите и така ще оцелее финансово, обясни доц. д-р Таню Бонев, директор на Института по астрономия към БАН.

Европейската комисия опроверга премиера Бойко Борисов, че България при всички случаи ще получи до края на 2012 г. 400,2 млн. евро одобрени, но неразплатени разходи по европейски програми.

"Ако поправките на бюджета на ЕС (за 2012 г. -б.а.) не бъдат приети до 31 декември, не можем да платим сметките. Те ще трябва да бъдат отложени за 2013 г.", каза пред "Труд" Патрицио Фиорили, говорител по въпросите на бюджета в ЕК.

Забавянето ангажира повече средства от националния ни бюджет за плащане по европроекти. Преговорите между държавите членки и Европейския парламент за увеличаване на бюджета на ЕС за тази и следващата година се провалиха във вторник.

Причината е, че под натиска на богатите държави страните членки отхвърлиха искането на Брюксел парите за 2012 г. да се увеличат с 8,9 млрд. евро. Средствата са нужни, за да може Брюксел да плати извършени разходи по европрограмите.

Пред "24 часа" Емил Кабаиванов, председател на СДС, споделя: "За три години Съюзът на демократичните сили загуби голяма част от избирателите си.

Убеден съм, че след няколко години в рамките на СДС или около СДС може наистина да има обединение на десницата. Ако седесарите харесваха Иван Костов, щяха да са в ДСБ. Фракция "Единство" на Надежда Нейнски е опит за политическо оцеляване. Синята коалиция вече не съществува".

В интервю за "Монитор" проф. Михаил Константинов, математик, прогнозира резултатите от предстоящите парламентарни избори: "ГЕРБ води с 2:1 на БСП. Трябва да се промени цикълът на изборите.

От интернет гласуването се плашат червените, защото техният електорат не се увеличава чрез такъв вот. Вдясно се надявам нещо да се случи, защото в момента е мрак и ужас. СДС може да е третата политическа сила".

Анализът на "Сега" твърди, че ако има някаква полза от референдума за АЕЦ "Белене", то тя се състои в обстоятелството, че новият закон за референдумите е приведен в действие.

Видя се, че в него има доста сериозни несъвършенства. Провеждането на самия референдум на 27 януари, вероятно също ще разкрие дефекти в регламента и процедурите.

Най-същественият дефект на закона е, че текстове му на практика подменят смисъла на референдума. Допитванията до народа би трябвало да са най-силният инструмент на гражданското общество. Вместо това у нас те са по-скоро още една възможност за партиите и политиците да обслужат свои конюнктурни цели.

Пред "Капитал Daily" Негово Превъзходителство Филип Отие, посланик на Франция в България, обяснява:

"Без банков съюз рискуваме да не излезем от кризата. В резултат на тази криза някои страни членки са по-засегнати от други - Гърция, Португалия, Ирландия, Испания, в по-малка степен и Италия.

Ние смятаме, че трябва да позволим на всяка страна членка да върви със своето собствено темпо - например вашата страна, която спазва Маастрихтските критерии по-добре от доста други държави, реши по свое желание да отложи с известно време присъединяването си към еврозоната".

Новият договор с "Газпром" да е за шест години с опция за удължаване за още четири. За това ще преговаря българската страна, заяви вчера премиерът Бойко Борисов, съобщава "24 часа".

Допълнителният срок ще е застраховка, в случай че не се сбъднат прогнозите на правителството за увеличаване на местния добив на природен газ. Борисов подчерта, че след 6 години България ще добива много газ.

"Утре в 11:00 ч. ще стане ясно. Става въпрос за много пари, които досега българската икономика е плащала. Ние искаме да намалим максимално цената и трябва да използваме всичките си лостове", обясни стратегията на българската страна в преговорите премиер-министърът.

"Дума" коментира: Президентът на руския газов гигант "Газпром" Алексей Милер пристига у нас. Днес страната ни трябва да подпише окончателното инвестиционно решение за газопровода "Южен поток".

Всички страни в проекта, без България, вече приеха условията на "Газпром". Единствено страната ни не е подписала. Първата копка на тръбопровода е насрочена за 7 декември в черноморския град Анапа.

Проектът на газопровода предвижда дължина на основната тръба на територията на България от приблизително 540 км, като в нито един участък няма да се ползва съществуващата газопреносна мрежа. Общата строителна стойност на проекта е около 3,308 млрд. евро, която ще подлежи на актуализиране.

"Южен поток" трябва да премине по дъното на Черно море, през България, Сърбия, Унгария, Словения и да достигне Северна Италия. Първите газови доставки в Европа по него се очакват през първото тримесечие на 2016 г.

"Монитор" цитира изявлението на председателя на парламентарната Комисия за разследване на корупцията по високите етажи на властта - Яне Янев, който съобщи, че по време на предишното правителство е разпъван чадър над бившия енергиен министър и настоящ депутат от Коалиция за България Румен Овчаров.

Документи с данни, касаещи афери в енергетиката - 8 папки - са предадени на комисията от прокуратурата. Информацията е свързана със злоупотреба с власт, с данни за обръч от фирми от министерството на икономиката и енергетиката около Румен Овчаров, с присъствието на политически натиск определени досъдебни производства да бъдат смачкани, следите да бъдат заличени и делата прекратени.

Докладите за АЕЦ "Белене" ще помогнат да се стигне до отговор кои фирми стоят зад корупционните схеми там.

Коментари 33
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

33 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 57 минути

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 2 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 2 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 2 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 3 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 3 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 4 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 4 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 4 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 4 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 4 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 4 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие