"24 часа": 3 млн. се изпариха от България
Български вестници   
Източник: Vesti.bg
101

П од заглавие "3 млн. се изпариха от България" вестник "24 часа" пише днес, че близо 3 млн. души са вече българските емигранти, които са напуснали страната в последните 23 години и все още имат наши паспорти. Това показват неофициални данни, които вестникът успял да събере. 2,1 млн. български граждани е имало по света през 2011 г. според официално преброяване на държавната статистика. Оттогава обаче нито Държавната агенция за българите в чужбина, нито МВнР са актуализирали статистиката си. В тези данни освен това фигурират само българските граждани, но не и хора, които са българи, но нямат наш паспорт.

Турция остава с най-многобройната общност имигранти от България. Официалните данни са за 500 хил. души с наши паспорти, но огромната част от тях реално са изселници от възродителния процес в края на комунистическото управление.  Според държавните данни в САЩ живеят 300 хил. българи, в Гърция още толкова, а в Испания - 250 хил. По информация на различните сдружения на сънародниците ни там и други неофициални канали става дума обаче за доста по-големи български колонии в тези държави.

"Стандарт" твърди,че след приключващия ремонт пътят от Видин, Лом и Монтана към столицата през прохода „Петрохан" се превръща в алтернатива на маршрута през Враца и Ботевград. За това се похвалили шофьори от Берковица. През пролетта на три пъти те организираха протести на пътя, за да бъде възобновен спрения му ремонт. Днес обновлението е факт – по цялото 22 –километрово трасе е положен последният износващ слой асфалт, в момента строителите махат кофража от съоръженията, монтират мантинели. Остава да бъде направена маркировката и поставени новите пътни знаци. Трасето може да бъде пуснато до края на август.

Ремонтът на по-късия път от северозапада до София започна през 2011 г., но беше спрян. Причината за това е фалитът на австрийската фирма „Алпине Бау", включила се в спечелилия търга за изпълнител консорциум „Алпине ПИМ". В момента ремонтните работи извършва другата фирма – монтанската „Пътинжинеринг – М". Поне три екипа денонощно работят по трасето от изхода на Берковица до софийското село Гинци.

Допълнителните 40 млн. лв. за ваучери за храна, предвидени с актуализацията на бюджета, вероятно ще се изчерпят за малко повече от месец, установила проверка на в. "Сега". С тези средства ще могат да се осигурят ваучери най-много за месец и половина. Определените за т.г. 160 млн. лв. са раздадени още в края на май, което означава средно по 32 млн. лв. на месец. Ася Гонева от КНСБ вече предупреди, че парите ще стигнат само до септември. Според МФ това зависи от желанието на работодателите да се възползват от възможността, както и от договорните им отношения с операторите.

"Труд" установява, че ръководството на парламента е отговорно за основните нарушения и нередности в дейността на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Уж заради такива нарушения миналата седмица Михаил Миков уволни дисциплинароно директорката на социологическия център Лидия Йорданова.

Но в доклада по извършения в НЦИОМ вътрешен одит, подписан от началника на отдел "Вътрешен одит" Пепа Ангелова се виждало, че в самите Правила за устройството и дейността на НЦИОМ не са определени ясно организационната структура, разделението на отговорностите, реда за възлагане на дейности на външни лица и правилата за докладване и дефиниране на процесите в НЦИОМ. "Това е довело до незаконосъобразно, неефективно и неефикасно управление на цялостната дейност на НЦИОМ, отговорност за което носи ръководството на Народното събрание, утвърдило вътрешния акт", се казва в одитния доклад.

Според ведстник "Капитал дейли" в Агенция "Митници" настъпва частичен управленски вакуум. В четвъртък финансовият министър Петър Чобанов официално освободи Ваньо Танов като директор на агенцията и назначи на негово място заместника му Борислав Борисов, който изпълняваше длъжността от 30 юни. Борисов възнамерява да излезе в планиран годишен отпуск, а единственият му заместник Николай Попов не разполага с допуск до класифицирана информация и ще има ограничени правомощия докато изпълнява директорските функции. От агенцията коментираха, че е обичайна практика няколко седмици след назначаването си висши служители да нямат допуск до класифицирана информация, докато комисията по сигурността на информацията (ДКСИ)се произнесе. До ДКСИ вече е пратено искане за допуск на Николай Попов и се изчаква нейното решение. Отказът би означавал, че той няма да може да изпълнява задълженията си и може да бъде освободен.

Също "Капитал дейли" пише, че до две години България може да изпрати в Космоса своя първи спътник, който ще има не само научни, но и реални бизнес приложения. Разработката е на група фирми и учени, обединени в клъстър "Aерокосмически технологии, изследвания и приложения" (CASTRA). Преди броени дни проектът получли официална подкрепа, като беше одобрен за финансиране по европейската оперативна програма "Конкурентоспособност". Концепцията за спътника вече беше оценена като работеща и перспективна и на международно състезание в Япония миналата година, когато попадна в първата десетка от общо 87 кандидата. Това беше единственият проект от Източна Европа - регион, който включва и космическа сила като Русия, който се класира. Фактът, че зад него стоят и компании, пък означава, че спътникът ще има не само имиджово значение за страната, но и бизнес приложения.

Според в. "Сега" Министерството на околната среда и водите (МОСВ) планира да поеме обществените поръчки от името на повечето от подопечните си звена. Ведомството ще организира и изпълнява провеждането на процедурите в регионалните инспекции по околната среда, в дирекциите на националните паркове, в Басейновите дирекции и в Изпълнителната агенция по околна среда. Това става ясно от публикувания за "консултации с обществеността" проект на постановление за изменение на устройствения правилник на ведомството. МОСВ ще надзирава процедурите, когато източникът за финансирането им е бюджетът на министерството. Министърът на екологията Искра Михайлова ще се сдобие и с още един заместник. В момента заместник-министрите са двама - Дин Онбаши от ДПС и Чавдар Георгиев, който вече бе на този пост по времето на тройната коалиция и си "спечели" недоволството на еколозите заради подписването на скандалния общ устройствен план на Царево. Засега не се знае какви функции ще изпълнява навият заместник-министър.

Фермери щели да си разделят 15 млн. лв. от актуализацията на бюджета за 2013 г., информира "Стандарт". Една голяма част от парите ще отидат за тютюнопроизводителите, друга - за зеленчукопроизводителите и за производството на грозде", обяснява земеделският министър проф. Димитър Греков. "Предвидили сме 70 млн. лв., които ще бъдат отпуснати на земеделските производители за акциза върху горивата. Това е една сериозна помощ, която досега е давана само два пъти. С нея ще се компенсира липсата на национално съфинансиране към плащанията за единица площ за 2014 г.", обясни земеделец номер едно. Според него все повече фермери търсят възможности за финансиране по програмата за развитие на селските райони. Същото се случвало и в общините.

"Новинар" съобщава, че на столичния булевард „Витоша” ще има алея на българските творци. „Направихме допитване до софиянци скулптурите на кои личности да бъдат поставени по протежението на пешеходната зона на булеварда. Безспорен лидер е Алеко Константинов”, съобщила кметът Йорданка Фандъкова. Идеята е фигурите на бележитите личности да бъдат раздвижени и да изобразяват творците в цял ръст по подобие на скуптурата на Славейкови на едноименния площад в София. Предвижда се да има и статуи на журналиста Николай Колев-Мичмана, на актьора Наум Шопов и др. Докладът за алеята предстои да се внесе за разглеждане в Столичния общински съвет.

В. "Преса" твърди, че БАСТА ще е името на новата формация, която се кани да изпомпва членска маса и симпатизанти от ГЕРБ. Проверка на "Преса" във фирмения регистър на Софийски градски съд показва, че на името на Емил Димитров е регистрирана "България за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията" (БАСТА). Бившият министър на земеделието Мирослав Найденов бил запазил на свое име всички домейни на български и латински с това име. Тази седмица учредителите се събират за последни доуточнения. Тогава ще вземат и окончателно решение за името на новата формация. Сигурен източник твърди, че името ще бъде БАСТА. То е пазено до сега заради страха от спънки, уточнява той. БАСТА е провокативна абревиатура, в която е вложено много съдържание. Така те искат да кажат не само баста на Цветанов и Фидосова, заради което напуснаха ГЕРБ, но и баста на страха от тоталитарното управление на Борисов. В края на август около 100 души щели да се събират в Етрополе, за да приемат учредителна декларация.

 

Коментари 101
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

101 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 9 минути

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 28 минути

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 1 час

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 1 час

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 2 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 2 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 2 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 2 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 2 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 2 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 2 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 3 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 3 часа

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 3 часа

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 3 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото