"168 часа": Есемес за деца в беда, вместо дежурни пожелания за Нова година
"168 часа": Есемес за деца в беда, вместо дежурни пожелания за Нова година   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
5

"168 часа" призовава: Пусни есемес за деца в беда, вместо дежурни пожелания за ЧНГ.

Само за Коледа българите са разменили помежду си над 15 млн. есемеса. Ако приемем, че те струват 1 лев, това прави 15 млн. лв. - със сигурност достатъчно за лечението на всички деца, които ще изпаднат в беда в следващите 12 месеца, а вероятно ще остане и за купуване на животоспасяваща апаратура за детски клиники.

За първи път тази година мобилните оператори не вземат ДДС и такса от есемесите, изпращани за кампанията "Българската Коледа".

Това е абсолютно прозрачна благотворителна инициатива - организира се вече почти 10 години - и е събрала до момента близо 20 млн. лв. - реално раздадени на хиляди деца в нужда. Затова, ако си пропуснал на Коледа, пусни есемес за Нова година. Номер 1117 - вместо дежурните пожелания.

Под голяма снимка на първа страница "Дума" информира за шествието на бащите, облечени в костюми на Дядо Коледа, което се проведе в София вчера, навръх Деня на бащата.

Организаторите обявиха, че целта им е да се привлече вниманието на обществото към проблема на много деца, които искат, но няма да могат да бъдат с бащите си по празниците, защото "режимът на лични отношения" след раздялата на родителите най-често не предвижда бащите и децата им да бъдат заедно по време на най-светлите семейни празници.

Темата за децата е продължена от "Новинар". Децата в риск, чиито родителите трайно не полагат грижи за тяхното развитие, най-често стават жертва на трафик.

Това показва справка на вестника, поискана от Държавната агенция за закрила на детето. В повечето случаи става въпрос предимно за момичета от малцинствата, които биват извеждани в Западна Европа и в Гърция.

Стандартно между 5 и 11 години децата биват експлоатирани за просия и в джебчийство, коментира пред "Новинар" Антоанета Василева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора.

След като навършат 11-12 години, момичетата биват експлоатирани и сексуално.

"Най-тъжното е, че това са деца, които не знаят друг живот. И когато ние им помагаме, първата реакция от тяхна страна е абсолютно агресивна и негативна", обясни тя.

И следващата 2013 г. няма да бъде по-различна от 2012 г., защото това отново ще е година на стагнацията, цитира думите на Камен Колев, зам.-председател на Българска стопанска камара (БСК), "Дума".

Причина за това ще са по-високи разходи за труд, в резултат на по-високите минимални заплати, както и по-високите осигурителни прагове и максималният осигурителен доход.

Основният проблем ще си остава безработицата, която ще продължава да расте. Високата междуфирмена задлъжнялост е другият показател, който ще дърпа икономиката назад. Всеки четвърти фирмен кредит има проблеми в разплащането си - и това е третият сериозен фактор, който утежнява прогнозата за 2013 г.

Изсветляването на икономиката е една от основните предпоставки за подобряване на качеството на живота. Към момента сивата икономика в страната ни надхвърля 30%. Най-висок е този процент по отношение на пазара на труда.

Млади мъже среднисти са най-търсени за работа, информира на първа страница "24 часа". Големите инвеститори с фабрики у нас трудно намират квалифицирани кадри. Тази нова тенденция разкрива за ежедневника икономическият анализатор от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов.

Вестникът допълва икономическите си новини с информацията за удължаване на конкурса за продажба на "БДЖ-Товарни превози" с около 20 дни.

Над 299 млн. лв. са изхарчени незаконно по енергийния проект "Цанков камък" в последните 10 години, съобщава "Труд". Изграждането на хидровъзела е започнало през 2003 г. и е трябвало да приключи преди три години, но в крайна сметка "Цанков камък" вероятно ще заработи в началото на 2013 г.

НЕК не е поискала обезщетение от строителя заради забавянето, налице са и стряскащо много нередности, свързани с подписването на допълнителни споразумения към договора както за удължаване на срока за строителство, така и за възлагане на допълнителни дейности, сочи докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Половин България - с нови данъци, известява "Стандарт". От 1 януари в половината градове ще се плащат почти двойни налози. Става дума за данък "сгради", таксите за автомобил и събиране на боклук. Най-голямо ще е увеличението в Пловдив, Плевен, Ямбол, Добрич.

"Монитор" съобщава, че всеки втори автосервиз в България е фантом. Секторът, занимаващ се с ремонт, продажба и поддръжка на автомобили в страната - укрива милиони от хазната. Сервизите нямат касов апарат и не плащат налози.

"Дума" предупреждава за: "Здравеопазване в мозъчна смърт". Симптомите са отвличане на внимание, скандали, провали и несъстояли се реформи. През юни бе забранено тютюнопушенето на закрито, а през декември управляващите взеха да се отмятат.

Още при дебатите за бюджет 2012 на НЗОК преди повече от година стана ясно, че България ще продължи да е в дъното на Европа по пари, отделяни за здравни грижи, а бюджетът на касата е наистина бюджет на статуквото при потъване.

Стана ясно, че големите обещания за реформа в системата очевидно няма да се случат и през 2012 г. През юни най-сетне се осъществи така чаканото увеличение с 18% на заплатите в спешната помощ, но много скоро стана ясно, че въпреки това 27% от работещите планират да напуснат и едва 37% са мотивирани да продължат работа там.

С няколко превъплъщения през месеците и умело поддържане на огъня, скандалът с неколкократно увеличените за година цени на лекарствата се очертава като скандал на годината в сектора.

От стенограма на кабинета от края на октомври стана ясно, че реформата в спешната помощ остава за след 2014 г., когато започва следващият програмен период на финансиране от Еврокомисията.

През 2012 г. кризата е "стопила" броя на бебетата у нас - 5000 по-малко са новородените в сравнение с миналата година, цитира данни на Института за изследване на населението и човека към БАН "Монитор".

В интервю за "Труд" Елеонора Николова, и.д. директор на БОРКОР, заявява:

"Електронни търгове борят корупцията. Така ще може онлайн да се проследи моментът, в който се взема решението за провеждане на поръчката и търга за нея. Ще може да се види договорът с всичките му параметри, включително и цената.

Да се проследи какво се случва след сключването на договора - там също има много безобразия, например доплащане по различни наглед законни причини. Да се види накрая какъв продукт е получен в резултат на обществената поръчка. Така ще е ясно дали възложителят би купил например определена стока или услуга за себе си, с пари от своя, а не от държавния бюджет. Ако отговора е "да", значи корупция няма", разяснява г-жа Николова.

ДПС вещае експертен кабинет, обявява "Преса".

"2013 г. ще е най-важната от политическа гледна точка от 1989 г. насам. През последните четири години са дискредитирани всички демократични постижения и затова страната се нуждае от ново управление с нова философия", каза Лютви Местан, зам.-председател на ДПС, на възпоменателен митинг за жертвите от възродителния процес в кирковското село Могиляне.

Най-важната политическа задача на движението е намирането на алтернатива на ГЕРБ, а това може да стане само с ново правителство и с нов формат на властта, подчерта Местан.

Пред "Стандарт" Красимир Велчев, председател на ПГ на ГЕРБ, споделя тезата си, че в политиката грам лоялност е равен на килограм интелект.

"За ГЕРБ изборите не са ленински съботник. В годината на вота е късно да се търси дебат с опозицията. За нещастие доволните у нас си мълчат. В спора за цигарите съм на страната на малкия и средния бизнес".

Кабинетът иска ВСС да си покаже харчовете, пише "Труд". Така както изпълнителната власт публично обявява своите разходи, така да постъпят съдебната и законодателната власти.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 1 минута

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 21 минути

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 34 минути

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 48 минути

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 52 минути

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 1 час

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 2 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 2 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 2 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 2 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 3 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 9 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата